Reklama

Reklama

Sever proti Juhu

(seriál)
USA, (1985–1994), 23 h 11 min (Minutáž: 90–94 min)

Predloha:

John Jakes (kniha)

Hrajú:

Patrick Swayze, James Read, Lesley-Anne Down, Wendy Kilbourne, Kirstie Alley, Terri Garber, Genie Francis, Philip Casnoff, Lewis Smith, Jonathan Frakes (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(15)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (2)

1. kniha (1985) (S01) 

Prvá séria vynikajúco ukazuje americký svet pred občianskou vojnou. Na osudoch postáv sa dozvedáme, v čom boli základné rozpory medzi severom a juhom. Dôležité ale je, že sa nám tu nevnucuje obraz toho len dobrého severu a zlého juhu. Naopak, ukazujú sa tu a svetlé stránky a zápory na oboch stranách rovnako. Herecky u mňa víťazí David Carradine čo by odporný záporák, zo žien zase fanaticky nepekná Kirstie Alley. Príbeh vás vtiahne do deja, postáv je mnoho, nájdete si viacero obľúbených. Skutočne premakaný seriál, hoci zobrazuje pre mňa nie až tak populárnu tému občianskej vojny v USA ()

2. kniha (1986) (S02) 

V porovnaní s prvou sériou je to o stupeň nižšie. Intrigy, klamstvá pokračujú, ale osud postáv sa podľa mňa vlečie viac, ako by bolo potrebné, a to na úkor vojenských scén, ktorých tu je hojne, no na škodu. Navyše postava Abrahama Lincolna je zobrazená málo hodnoverne, herec sa na neho vôbec nehodil, pripadá mi to, akoby len nalepili hocikomu bradu a bokombrady a už môže hrať amerického prezidenta. Herecky tu ale vystupuje z radu Terri Garber, výborne zahraná mrcha na storako spôsobov. ()

Reklama

Reklama