Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrajú:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Česká crazy-komédia situovaná do vymysleného štátu. Autori použili ako dejové motívy najnovšie lekárske pokusy v transplantácii ľudských orgánov. Tak vznikla komická a zároveň drastická satira, ktorá rozpráva o nebezpečenstve zneužitia vedeckých poznatkov. (RTVS)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (428)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Nevšedne originálny scenár nevyužíva naplno svoj potenciál. No aj tak to stačí, aby boli bránice divákov v neustálom namáhaní, zámena osôb je vygradovaná v nevídaných scénkach s komicky totálne premyslenými postavami, ktoré by zatienili aj podobné známe klasiky (Eddie Murphy - jasný príklad) spoza Veľkej mláky. Navyše nápady, nad ktorými by normálne stál rozum tu nadobúdajú úplne iný, nenormálne bláznivý nádych. 85%. ()

Vančura 

všetky recenzie používateľa

Scenáristická šílenost, která je i po těch letech stále docela zábavná, byť třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku ze stejného roku je podle mě neskonale vtipnější. Má to prostě dokonalé obsazení a herecké výkony (a Olga Schoberová je bohyně), a vzhledem k tomu, že už je většina tvůrců po smrti, to má i značnou nostalgii. Btw. v dětství mi ten film ale přišel dost strašidelný a šokovalo mě, s jakým klidem tam všechny postavy přijímají tak příšerné věci, jako je useklá ruka nebo hlava, o smrti ani nemluvě (což je tam i tematizováno ve scéně, v níž se astrolog nechá s ledovým klidem popravit, a poskoci, kteří ho drží, jsou tímto klidem udiveni), a vlastně mě to zaráží dodnes a nepřijde mi to moc k smíchu, protože svět, v němž by šlo tvořit dvojníky lidí z telecího a transplantovat jim mozky z mrtvol, zní jako noční můra, a nelze si u toho nevzpomenout na Frankensteina a jeho umělého člověka. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Český režisér Václav Vorlíček na staré kolená skĺzol až do odpadových vôd. Točí filmy, ktoré stoja fakt za hovno. "Saxána a Lexikon kúziel", "Sokoliar Tomáš", "Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo" to sú totálne nepodarky. No v sedemdesiatých rokoch minulého storočia zrežíroval zopár snímkov, ktoré ma vedia pobaviť dodnes. Pre príklad uvediem tituly "Ako utopiť dr. Mráčka", "Což takhle dát si špenát" alebo "Dívka na koštěti". No a nesmiem zabudnúť ani na jeho crazy sci-fi komédiu z roku 1970 "Pane, vy ste vdova!". *** ()

kulyk 

všetky recenzie používateľa

Kdyby Vorlíček v dané době (zafantazírujme si) vyplodil toto dílo v nějaké světu otevřené, normální a ne normalizované zemi, mající přístup na pozvolna globalizovaný filmový trh, dodnes by byl součástí výchovy nových generací ochotníků na všelikých cizozemských Famu, Damu i Jamu. Jedna z českých klasik, kterým nemám co vytknout. A ani nechci. Vlastně - Olinka je mohla vypustit do světa na tvrdo, ne jen pod mydlinkou.... ()

easaque 

všetky recenzie používateľa

nostalgické +4* další bláznivá komedie z dílny Vorlíčka a Macourka se na našich obrazovkách objevuje stále často a tak nikoho nebude zajímat co tu jeden z mnoha uživatelů vypisuje, když to všichni znají, že? :-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (47)

  • Pre scénu, kde priemyselník Kelleti príde o život, bola pri vile vyhĺbená jama, do ktorej si Otto Šimánek vliezol, okolo krku mu bolo postavené debnenie a zasypané hlinou a vysadené ružami. Natáčanie niekoľkých sekúnd deja, kedy Kelletiho zoťatá hlava s vyčítavým výrazom leží v záhone, trvalo necelú polhodinu. Až pri vyhrabávaní vyšlo najavo, že v hline boli červené mravce a Otto Šimánek tak musel vydržať mnoho desiatok ich bolestivých a pálivých uhryznutí do krku, ktorý mal následkom toho celý červený. (Raccoon.city)
  • Modely figurín pro sanatorium profesora Somra (Miloš Kopecký) vznikaly na základě pokynů a anatomických návrhů skutečných chirurgů. (carott)

Reklama

Reklama