Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrajú:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Česká crazy-komédia situovaná do vymysleného štátu. Autori použili ako dejové motívy najnovšie lekárske pokusy v transplantácii ľudských orgánov. Tak vznikla komická a zároveň drastická satira, ktorá rozpráva o nebezpečenstve zneužitia vedeckých poznatkov. (RTVS)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (428)

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Dvojice Macourek – Vorlíček má na svědomí celou řadu populárních crazy komedií, na které byli u nás největšími odborníky. Švihlá sci-fi zápletka s výměnou mozků je výborným základem pro rozehrání originálního příběhu. Herecké obsazení v jejich filmech bývalo vždy vynikající a tohle není výjimka. Nejvíc tady zazářila Iva Janžurová, která je naprosto fenomenální ve všech třech rolích. Klasika. ()

MIMIC 

všetky recenzie používateľa

Sovák: "Pálí se ti ruka." Filipovský si čuchne: "Z čeho to oni asi dělají?" Sovák: "To je z nohy." Táto vycibrená budoárová aristokratická konverzácia medzi dvoma kráľovskými veličinami dáva tušiť, kam až autori filmu mienia zájsť (pokiaľ to nie je zrejmé už zo samotného názvu). Toto nie je ani tak crazy, skôr hypercrazy komédia. V každom prípade najlepšia bláznivá komédia 20. storočia široko-ďaleko. Veď len posúďte - Cupák: "Vy jste vdova, pani Štubová?" Ružičková: "Ano, vdova. Manžela jsem utloukla pánví." Zaujímavé je spojenie dobových reálií s istou mimočasovosťou. Keďže ide o geniálne dielo, ako také sa komentuje veľmi ťažko, lepšie je citovať a citovať. Sovák: "Všichni lidé jsou bratři, Keletiová, a všichni králové jsou bratranci." Janžurová: "Ach tak." Ach jaj :-) ()

Reklama

Aiax 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film miluje asi většina Čechů, ale řekl bych, že jen málokdo si doopravdy uvědomuje, jak geniální perla to je. Zatímco spousta jiných českých superoblíbených komedií jako Vesnička, Mareček apod. připomínají poctivé a výživné vepřo-knedlo-zelo, tohle je vyložená lahůdka pro opravdové gurmány, rozkoš pro všechny filmové smysly. I v kontextu celosvětové kinematografie se jen zřídkakdy vidí tak vypilovaná kombinace skvěle zamotané zápletky, absurdního, černého, suchého i mnohého jiného humoru, dokonalých hereckých výkonů (Iva Janžurová mohla konečně naplno rozvinout svůj bezbřehý komediální talent), neskutečně originálních režisérských vychytávek, legendárních hlášek a vůbec celkové "světovosti" celého filmu - kdyby jej natočili Američani nebo Francouzi, je z toho legenda. Opět si nezbývá než obligátně povzdechnout - tohle už dneska nikdo nevymyslí, a i kdyby vymyslel, nikdo to nezaplatí. ()

rakovnik 

všetky recenzie používateľa

Neuvěřitelně vtipný film, i přes všechny morbidnosti, které se v něm objeví. Vynikající zápletka, kde musíte dávat dobrý pozor, kdo je kdo a kdo je telecí :-) Plejáda skvělých českých herců, kteří si vyloženě ve svých rolích libují. Vynikající Libíček, Janžurová, Růžičková, kteří se zde opravdu mohli vyřádit a ukázat, jak jim komedie padne. Zajímavost: když se postava Vladimíra Menšíka představuje, říká popravdě, že je z Ivančic. ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Milostivá paní... tfuj, tfuj, tfuj! - Co na mě pliváš, ty prase?! Geniální sci-fi komedie slavného tvůrčího dua Vorlíček - Macourek, z dob zlaté éry českého filmu, kdy jsme ještě uměli točit zábavu a bavit diváky. A to herecké obsazení, v čele s dokonalou Ivou Janžurovou, to je hvězda vedle hvězdy! Nadčasový skvost. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (46)

  • Scéna s vytvorením umelej ženy sa natočila s dublérkou, Iva Janžurová sa objavila len v detailnom zábere tváre. (BlueNeon81)
  • Záběr s useknutou rukou krále Oskara XV. (František Filipovský) natočil režisér Václav Vorlíček dodatečně na vypůjčenou kameru. Nebyl si totiž jist, zda diváci v jiných koutech světa unesou vtip, v němž z useknuté ruky vytéká modrá krev. Obavy se naštěstí nepotvrdily a film zaznamenal úspěch i v zahraničí. (J R C Pecuchet)
  • Film sa mal začať natáčať v novembri 1969, ale natáčanie potom prebiehalo až o pol roka neskôr, od mája do júla 1970. Na serviske premietnutej 13. júla pre riaditeľa štúdia, ústredného dramaturga a vedúceho skupiny a produkcie bol film schválený, ale odporúčané bolo niekoľko strihových úprav. Na projekcii ďalšej kópie 25. septembra bol film schválený. Riaditeľ Barrandova Miloslav Fábera mal k filmu ale ešte pripomienky, a to v októbri 1970. Podľa záznamu ich mal s Vorlíčkom prerokovať Novotný. Tieto úpravy boli pravdepodobne zanesené do filmu. Na zdržaní finálnej kópie sa čiastočne podieľali aj technické dôvody (odloženie zvukových postsynchrónov, neskoré dodanie kreslených titulkov) a zlý odhad počtu dní potrebných na dokončovacie práce. Prvá kópia tak bola vyrobená až 21. októbra 1970. Kópia bola uvedená až 3. novembra a premiéra filmu potom 17. januára 1971. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama