Reklama

Reklama

Sokoliar Tomáš

  • Česko Král sokolů (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Film nakrútený na motívy románu J. C. Hronského rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Tomáš vyrastá v horách, pozná každé ich tajomstvo a má schopnosť rozumieť reči zvierat a vtákov. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď je jeho otec nešťastnou náhodou udupaný koňmi. Dedko Metodej ide spolu s Tomášom na hrad, aby získali prácu. Tomáš sa tak ocitá v celkom novom prostredí, vo svete bohatstva, kde platia iné pravidlá. Navyše sa zapletie do intrigy, ktorú zosnoval Iver proti svojmu rivalovi, starému panskému sokoliarovi Vaganovi. Tomáš, ktorý sa kvôli Iverovi stáva štvancom, na úteku stretáva práve Vagana. Zblížia sa spolu a Vagan si uvedomí, že tento chlapec so zvláštnymi schopnosťami bude jeho dôstojným nástupcom.   Dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať, nakrútil legendárny český režisér Václav Vorlíček na motívy klasika slovenskej literatúry Jozefa Cígera - Hronského. (STV)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (155)

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa

Těžko říct, jestli je to vlastně pohádka... Jediné pohádkové je tu to, že hlavní postava nejspíše umí mluvit se zvířaty, ale ani to není vyloženě prokázáno. Jak je tu už zmiňováno, tak příběh je hodně rozvláčný, a po většinu filmu se vlastně nic neděje. Záběry na krásnou krajinu tady nedokážou vyhradit dějovou prázdnotu. ()

AntiasKing 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem to v neděli ráno. Takže se mi to líbilo. Nevím jestli to bylo dabingem, ale sem tam to byla až příliž dětská pohádka (myslím hlavně kvůli některým dialogům). Jinak skvostná hudba a ani děj nebyl úplně předpovídatelný. Třeba jsem nečekal, že nakonec si Formina vezme Ostrika a ten že nebude takové nanicdílo jako většina princátek v podobných pohádkách. 65% ()

Reklama

moviefilm 

všetky recenzie používateľa

Nudná réžia, nudný dej, vlastne nudné skoro všetko. Vynikajúce kostýmy a to je asi tak všetko, čo môžem vyslovene pochváliť. Hrozný výkon hlavného predstaviteľa (smútok po smrti jeho otca), celkom príjemná výprava, ale občas gýčová, neuveriteľne provokujúca hudba, nelogickosti, jednoducho zlý slovenský film... ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Ešte sa to dalo trochu scenáristicky podchytiť, ale nie je to vôbec zlá adaptácia adaptácie obskúrnej domácej povesti. :-)) Páči sa mi, že ponechali sfiktívnenosť postáv (tie mená !) a prostredia (o názvoch ticho, a z Krásnej Hôrky je, zdá sa, všade blízko...), hoci sa tomu snažili príjemne nasadiť nejaký uveriteľný stredoeurópsky rámec (prítomnosť šľachtických postáv zo susediaceho Poľska ma potešila už v detstve, prišlo mi to potom fakt bližšie k povesti než len nejakej generickej rozprávočke). Braňo je OK, ale zas až také terno to s ním nebolo. Pekná práca so sokolmi, skvostný výber prostredí, prevažne výborná kamera a hudba. Hoci to napriek snahe scenáristicky kríva, kuľhá, bezstarostná a hravá atmosféra a kvalita spracovania to zachraňuje pred tuctovosťou. ()

Ilicka 

všetky recenzie používateľa

Křivdil jsem ti, sokolníku... Není to ani zdaleka tak špatné, jak by se mohlo podle místního hodnocení zdát. (Pro zajímavost: na IMDB to má 6,9.)Scénář je někdy zbytečně zkratkovitý, občas se stane, že hrdina je někde, střih, hrdina je jinde a má koně, aniž bychom tušili, kde ho sehnal, ale Braňo Holiček byl v té době sympatický klučina a Juraj Kukura důstojnost sama. Jeho oční konfrontační scéna s pokořeným sokolníkem Vaganem je pro mě nejlepším na filmu. Krom nádherných slovenských lokací. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (19)

  • V titulkoch filmu ako jeden z koproducentov uvedená maďarská produkčná spoločnosť Focus Film Budapešť. V materiáloch od producenta filmu AG STUDIO je ale ako koproducent za maďarskú stranu uvedená produkčná spoločnosť Tivoli Films Budapešť. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Letecké zábery pre film zabezpečovala firma AIR - TRANSPORT EUROPE. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama