Reklama

Reklama

Sokoliar Tomáš

  • Česko Král sokolů (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Film nakrútený na motívy románu J. C. Hronského rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Tomáš vyrastá v horách, pozná každé ich tajomstvo a má schopnosť rozumieť reči zvierat a vtákov. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď je jeho otec nešťastnou náhodou udupaný koňmi. Dedko Metodej ide spolu s Tomášom na hrad, aby získali prácu. Tomáš sa tak ocitá v celkom novom prostredí, vo svete bohatstva, kde platia iné pravidlá. Navyše sa zapletie do intrigy, ktorú zosnoval Iver proti svojmu rivalovi, starému panskému sokoliarovi Vaganovi. Tomáš, ktorý sa kvôli Iverovi stáva štvancom, na úteku stretáva práve Vagana. Zblížia sa spolu a Vagan si uvedomí, že tento chlapec so zvláštnymi schopnosťami bude jeho dôstojným nástupcom.   Dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať, nakrútil legendárny český režisér Václav Vorlíček na motívy klasika slovenskej literatúry Jozefa Cígera - Hronského. (STV)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (155)

salahadin 

všetky recenzie používateľa

Jediné, o čem bych mohl kladně psát, je hudba Krzesimira Debskiho, která je pěkná, mírná, melodická. Jinak film za moc nestojí. Mladí herci své role nezvládli a působí protivně. Hlavní zápletka "milostného trojúhelníku" je snad špatný vtip, malý sokolník vypadá vedle dcerušky Baladora jako batole! Celkově zklamání... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ďalší z takmer až zúfalých pokusov o nadviazanie na zlatú dobu československej rozprávky. Či už pôvodnej, alebo koprodukčnej. Tentokrát to nevyšlo, ani ako koprodukcia hneď štyroch národov s bohatou klasickou filmovou tvorbou. Plus ďalším, čisto subjektívnym problémom je účasť Juraja Kukuru, ktorého, eufemisticky povedané, nemám príliš v láske. Kedy sa už takýchto márnych pokusov o vydarenú rozprávku vzdáme, keď je toľko dôkazov o tom, že to proste nejde? ()

Reklama

Mr.Nigga 

všetky recenzie používateľa

Ne všechny filmy mohou být dobré, ne všechny pohádky mohou být krásné. Relativně nudný a suchý Král Sokolů není dobrý, není ani krásný nebo zajímavý. Přesto ale neurazí a jako "pozadí" pro jinou činnost (odzdobování stromku, uklízení, surfování po internetu) je vynikající právě tím, že nemusíte dávat pozor a vůbec to nevadí. ()

Lynn 

všetky recenzie používateľa

"Král sokolů" je jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, vůbec nechápu, proč má na CSFD tak nízké hodnocení. Nádherná kamera a výprava, výborně hudebně podbarvená, sympatický příběh (ano, vychází z klišé, ale v rámci daného žánru to zas takový prohřešek není), roztomilý hlavní hrdina, o kterém se ale nebojím tvrdit, že má skutečně talent a spousta nádherných zvířat, pro která mám slabost. A jako třešnička na dortu charismatický Juraj Kukura, který si svoji roli prostě užívá. Jistěže by se chybičky našly...já ale nejsem škarohlíd a rejpal a tahle pohádka mi jednoduše přirostla k srdci. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Velká středoevropská (úplně se mi chce napsat vysegrádská) koprodukce je ukázkovou promarněnou příležitostí a nenaplněním vysokých ambicí, které tento projekt jistě ve stádiu zrodu měl. Celkem slušná literární předloha, velmi renovovaný režisér, vysoký rozpočet, herecké hvězdy...a výsledkem je sterilní a fádní pohádka, která za srdce tedy skutečně nechytne... Režie silně kulhá, příběh je plný klišé, herci jsou tak nevýrazní (nostalgicky vzpomínám na éru Menšíkovy nezkrotné vitality či třeba nonšalantního Sovákova kralování...). A nejotřesnějším faktorem je ten příšerný dabing skoro poloviny všech postav... Smutné pokoukání... ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (19)

  • Do filmu sa nakoniec nedostali všetky zvieratá, ktoré predpisoval scenár - napr. Tomášovým dôverníkom pôvodne mal byť plch, ale ukázal sa ako absolútne neudržateľné a nekontrolovateľné zviera. Nahradila ho kuna. (krasomama)
  • Letecké zábery pre film zabezpečovala firma AIR - TRANSPORT EUROPE. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Vhodnú čriedu koní sa podarilo nájsť až v Odoríne vzdialenom 200 km. 40 koní nemali filmári kde ustajniť, tak boli týždeň v ohrade a poľovníci ich museli strážiť, lebo sa tam potuloval medveď. Vyplatilo sa - zábery bežiacich koní patria vo filme k tým najpôsobivejším. (krasomama)

Reklama

Reklama