Reklama

Reklama

Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách

  • Československo Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (viac)
Československo, 1974, 96 min

Tvorba režiséra Václava Vorlíčka sa vyznačuje mimoriadnou žánrovou pestrosťou – nakrútil filmy dobrodružné, utopické, komediálne, kriminálne, psychologické, klasické rozprávky, či obľúbený seriál Arabela.
Medzi úspešné komédie patrí aj veselohra Jak utopit doktora Mráčka, ktorá implantuje motívy rozprávky do súčasného pražského života. Hlavná rola v tejto zábavnej komédii pripadla bytovému referentovi Jindřichovi Mráčkovi (Jaromír Hanzlík), ktorý trval na tom, že dve vodnícke rodiny sa musia vysťahovať z vlhkého, a teda zdravotne závadného bytu na Kampě. Situácia sa komplikuje vo chvíli, keď sa bytový referent zapáči jednej vodníčke...
Komédia získala na Medzinárodnej prehliadke humoristických filmov v La Coruna Cenu za najlepší film. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (451)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

V každom prípade klenot československej kinematografie zo zlatých sedemdesiatych rokov. Jedna z najlepších tunajších komédií vôbec. Dnes umývadlové triky pôsobia tak trochu smiešne, ale v tej dobe to bol snáď trikový unikát. Herecké tutofky, medzi ktorými jasne vládne Miloš Kopecký, nasleduje Vladimír Menšík, František Filipovský a Libuše Šafránková, čo je milota sama o sebe. Film na opakované pozretie, nikdy neunudí. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vorlíček musel mať svojho času v hlave také obrovské množstvo nápadov, že ledva stíhal natáčať. Je dobré, že to všetko postíhal, pretože sa my, česi a slováci nikdy nebudeme (na rozdiel od trebárs suchých Nemcov alebo Rakúšanov) nikdy na vianoce nudiť. Stačí iba púšťať dokolečka Vorlíčkove filmy. Je zbytočné niečo písať k deji, všetci to poznáme a nežije snáď jediný človek, ktorému by sa táto komédia, spoločne s ďalšími Vorlíčkovými klenotmi, nepáčila. ()

Reklama

Specs 

všetky recenzie používateľa

Hlášky: Karel: - "Vy nejste doktor, vy jste sadista!" & doktor: - "Kde je ta noha?" sestra: - "Nejde to zout. Ta bota je totiž malá." doktor: - "Hm. Už nemáme moc času. Tak to přišijeme i s tou botou. Dejte to sem!" sestra: - "Nemělo by se to aspoň trochu opucovat?" & Mráčková: - "A profesore, co vaše výzkumy? To nechcete lidstvu jaksi zanechat vůbec nic?" Ikebara: - "Co bylo, bylo. Ostatně, co můžu zanechávat? Jsem v hrnci." Mráčková: - "Můžete mi to nadiktovat." & strejda Karel: - "Jsem člověk! Já jsem člověk!!!" policista: - "Kolik toho v sobě máte?!" strejda Karel: - "Dvě deci!" policista: - "Prosím vás, po dvou decích?" & Wassermann: - "Hůlku nemám, personál nemám, topit už nedovedu…" Karel: - "Budete holt muset začít pracovat jako já a jako každej normální člověk." Wassermann: - "Jako člověk?" Karel: - "Jo, jako člověk." Wassermann: - "Pfujtajbl. A pracovat, to už je to poslední. Já? Já, nesmrtelnej?" ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Ja osobne mám tieto filmy od našich českých susedov ohromne rád. Môžem ich vidieť miliónkrát, nikdy ich nemať dosť, vždy sa zasmiať na mojich obľúbených hláškach a vidieť talentovaných hercov ako boli napríklad Vladmír Menšík alebo Miloš Kopecký, ktorí dávali do filmov ohromného ducha a charizmu a humor, ktorý ich robí jedinečné. A Jak Utopit Dr. Mráčka nie je výnimkou. Pre mňa je tento film radosť sledovať, kedykoľvek je v telke a pripomenúť si tú ohromnú dávku zábavu, ktorú som pri nich strávil. ()

lucascus 

všetky recenzie používateľa

Když není tlačenka, tak bude Růženka! :) A z vodníka je člověk. Opět další bláznivá komedie pana Vorlíčka a opět na vysoké úrovni, Míla Myslíková ve své zřejmě životní roli nepříjemné megery, skvělý Menšík, nádherná Trejtnarová - tito tři hrají opravdu nadprůměrně. Naopak nepřesvědčil mě zde výkon Jaromíra Hanzlíka, v hlavní roli bych si představil někoho dravějšího a ne tak mdlého - třeba si mohl roli prohodit se zde výborným Jiřím Hrzánem, který tu hrál pouze malou roličku vodníka. Šafránková a Kopecký podávají své standardní výkony, oba však mají na svém kontě lepší role. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (63)

  • Pred domov Vodičkových potrebovali podľa scenára trávnik, ktorý mal kosiť Zdeněk Řehoř (Alois), ale ulica bola v skutočnosti celá vydláždená. Rekvizitári preto museli nakopať hrubú vrstvu zeminy aj z trávou a rozložiť po ulici, ktorú následne niekoľko dní zalievali, aby nezvädla a vyzerala prirodzene. (Raccoon.city)
  • Vltava v čase natáčania mala asi 9 stupňov, a preto režisér Václav Vorlíček v scéne, kde Libuše Šafránková (Eva Vodičková) skočí z lodičky do vody a následne sa objaví vo dverách domu, použil neherečku, závodníčku v plávaní podobnej postavy ako herečka. Obliekli ju do rovnakých šiat, rovnako ju učesali a jedinou jej podmienkou bolo, že sa nesmela pozrieť do kamery. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (viac)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (viac)

Reklama

Reklama