Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do poľnohospodárskeho družstva v typickej juhočeskej dedinke Hoštice prichádza na prázdninovú prax študent Šimon (Pavel Kikinčuk). Postupne sa zoznamuje so svojráznymi obyvateľmi dediny a pokúsi sa v miestnom kravíne experimentálne vyskúšať svoju teóriu o tom, že dojivosť závisí od kultúry prostredia. Vedenie družstva nechce o experimente ani počuť, ale všetko sa zmení, keď sa po dedine rozkríkne, že Šimon je synom predsedu krajskej poľnohospodárskej správy. Tiež sa totiž volá Plánička. Študenta ubytujú u vydarenej rodinky Škopkovcov, pričom ich dcéra Blažena (Veronika Kánská) dostane za úlohu vypátrať, ako to vlastne v skutočnosti je. Všetko však komplikuje príšerná žiarlivosť Blaženinho nápadníka Venca... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (767)

Shit 

všetky recenzie používateľa

Výborná česká komedie, něco takovýho v Americe asi nenajdete. Troška tady skvěle spojil několik slavných českých herců s vesnickejma babama a tenhle tah mu dokonale vyšel, protože když se točí film o vesnici, tak se do filmu nehodí nikdo jinej než vesničani, ty totiž ani moc nemusej hrát, ale stačí když dělaj to co každej den. Je to prostě taková lidová komedie z vesnice, která vždycky pobaví ()

Kimon 

všetky recenzie používateľa

První díl z komedií Zdeňka Trošky je zcela jistě nejlépe zpracovaný co do dialogů a komediálních scén. Je zajímavé a obdivuhodné, jak si Z. Troška dokáže "utahovat" z charakteru českých venkovanů, přestože právě z venkova pochází. Značí to o jeho nadhledu a schopnosti dělat si sám ze sebe legraci. Tahle vlastnost jistě není k zahození a slouží mu ke cti. Tuto vlastnost však evidentně postrádá spousta zde hodnotících uživatelů, kteří se pravděpodobně v jednotlivých postavách vidí jako v zrcadle a zřejmě se jich to osobně dotýká. Necítí film jako komedii, ale pravděpodobně jako útok na své ego. Nedovedu si totiž jinak vysvětlit, proč tak skvělá a jedinečná komedie má u diváků tak kontroverzní hodnocení. ()

Reklama

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

O Po"revolučním" Troškovi a jeho tvorbě si můžeme myslet co chceme, ale jeho Slunce, senovská, silně italskou a francouzskou až absurdní komedií načáchlou trilogii trumfne zřejmě jen starší trilogie o Homolkových. Nesmlouvavý náhled do vesnické reality se sice záměrně přehnanými charaktery, ale o to víc se tomu zasmějete, když se vám do nějaké postavy promítne někdo, koho znáte. A že já takových lidí znám plno. Navíc, tento film obsahuje pro mě snad nejgeniálnější a nezapomenutelné hlášky českého filmu: "Táhne z tebe pivo, smrdí ti nohy, di si ho umejt" a "mluví o tom celá vesnice, tak je to pravda." ()

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Trilogii Slunce, seno, ... (přinejmenším jedničku a dvojku) má český divák buď opravdu rád, nebo ji s velkým opovržením disuje jako velkou část Troškovy tvorby. "Jahodová" jednička (paradoxně bez jakýkolich jahod) mě z celé trilogie baví nejvíce - zkrátka se jedná o první část, kde většina humorných a ryze "troškovitých" scén funguje. V podstatě se jedná o velkou studnici dnes již zlidovělých hlášek a humorných sekvencí, které mají často blízko k absurditě. Jak už jsem zmínil, Troškova karikatura - ať už nadnesená nebo čistě upřímná - vesnického života neosloví sice každého, nicméně já se jednou za čas rád vydám do onoho parného léta v Hošticích - za ráznou Škopkovou, uječenou Blaženou, intrikánskou Milunou, místními drbnami, kouzelným dědečkem a mnohými dalšími (polo)šílenými postavičkami. ()

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

Možná to je opravdu buranina od buranů pro burany, já v ní ale vidím zručnou, spontánní rukou vedenou a autobiograficky inspirovanou satiru vesnického života a zvyků, která stojí na naprosto bezchybném obsazení. Proč si jednou nedat místo lososa poličan. Body navíc za to, jak film ve své době rozdráždil soudruhy (a jak jim to diváci svým zájmem vrátili). ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (75)

  • Na schvalovačke filmu autorom natáčanie nakoniec povolili, ale povedali im, že nedostanú žiadny ateliér, nedostanú žiadnu techniku a v zápise o schválení filmu je dodnes veta "Co si seženete,to budete mít." Natáčanie by sa potom muselo odložiť o rok, načo režisér Troška prehlásil: "Natočim si to doma, celý." Z režisérom mohlo odísť na natáčanie iba 15 členov štábu miesto obvyklých 30-40. A to ešte vďaka nedostatku osvetľovacej techniky sa prakticky nedalo natáčať prvé dva týždne v interiéroch. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (viac)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (viac)

Reklama

Reklama