Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvorcovia:

Eric Heisserer

Predloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrajú:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Recenzie používateľa IZFNP k tomuto seriálu (2)

Světlo a stíny (2021) 

Z trilógie o Aline som prečítala len dva diely, ktoré ma nijak zvlášť nebavili, takže čítanie tretieho som odložila na neurčito. Som však fanúšik Šiestich vrán (dvojdielnej knižnej série o partičke kriminálnikov z Ketterdamu, ktorá zahŕňa i Ninu s Matthiasom), takže kvitujem Heissererove rozhodnutie skombinovať obe knižné série dohromady. Napriek tomu, že scenáristi robia oproti predlohe dosť zmien, podarilo sa tu fanúšikom ukázať to podstatné z príbehov a motivácií väčšiny zúčastnených, a do toho zakomponovať aj niektoré fan-favourite scény z kníh, a pri tom všetkom ešte aj pekne predstaviť nový fantasy svet. Trikovo sa seriál hanbiť nemusí a kasting je tiež fajn, vsadiac prevažne na neopozerané tváre, z ktorých niektoré naozaj bavia. A Ben Barnes si kradne svoje scény pre seba. Zároveň si myslím, že výsledok je schopný fungovať i na divákov doposiaľ nezoznámených so svetom Leigh Bardugo, autorky predlohy, i keď zo začiatku musí byť náročné pochytať všetky schopnosti, lokácie a názvy. Seriál má vcelku rýchle tempo, ale vďaka za to - tvorcovia do necelých siedmych hodín stopáže narvali kopec vecí a tých osem epizód tak slušne odsýpa. Cielenie na mladších divákov je tu cítiť a chápem teda aj tých, ktorí by ocenili menej cukrový prístup, ale mne to nevadí, nakoľko aj knihy sú také. Jednoducho sa teším, že mi dal Netflix možnosť vidieť obľúbené knižné postavy a príbehy v seriálovej podobe, na ktorej si dal záležať. Grishaverse je zaujímavý svet a seriál má toho v ďalších seriách ešte veľa čo ukázať a Heiserrer si prvou sériou získal moju dôveru. Za mňa spokojno, Shadow and Bone som pár dní od premiéry videla už dvakrát a fičím si na vlne postseriálovej eufórie (a zároveň depresie, že druhá séria nie je hneď k dospozícii). A verím, že mnoho fanúšikov predlohy to má podobne. EDIT: Ukončenie seriálu po 2. sérii a zrušenie spinoffu o Vranách nesiem s ťažkým srdcom. Netflix, tu cítim krivdu, ktorá sa nezabúda. ()

Série 2 (2023) (S02) 

Stále pomerne kvalitná fantasy a jedna z mojich akuálne bežiacich srdcoviek, čoho dôkazom nech je to, že som obe série v ďnoch od premiéry dala ešte dvakrát. Svet a postavy sú pre mňa totiž splnený fanúšikovský sen. Napriek tomu tento raz nemôžem dať plné hodnotenie. Seriál žongluje s množstvom loptičiek, takže tempo má, žiaľ scenár pôsobí menej koherentne. Uznávam, že sa scenáristom podarilo predstaviť nové postavy i prehĺbiť story charakterov z prvej série, avšak niektoré linky sú uponáhľané a mnohé momenty, logika a dejové línie tým trpia. Nejde o zmeny proti predlohe, proti tým nič nemám a vlastne ich vítam, ale občas nám toho Heisserer chce ukázať a povedať prosto priveľa. Oproti prvej sérii, kde v knihách samostatne stojace linky do seba krásne zapadli, je cítiť, že tento raz sa šilo horkou jehlou. ()

Súvisiace novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (viac)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (viac)

Reklama

Reklama