Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvorcovia:

Eric Heisserer

Predloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrajú:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (9)

Světlo a stíny (2021) 

Jednú vec sa seriálu Shadow and Bone nedá uprieť, je to mimoriadne originálny a podmanivý počin na bežné fantasy pomery. Dovolím si tvrdiť, že neexistuje príliš veľa takýchto podobných projektov, akým je práve Shadow and Bone. Je to dosť nápadité, kreatívne a veľmi pekne sa na to pozerá. Obsahová stránka nie je síce dokonalá, párkrát sa stalo, že príbeh doplácal na uponáhľaný scenár, ale ináč ide o veľmi slušnú show. Taktiež som si nemohol nevšimnúť, že scenár bol zaťažený množstvom dialógov, ktoré doplácajú na snahu vypovedať o hodnotách a morálnych dilemách dneška. Bez toho sa však už u Netflixu nezaobídeme, takže je mi to v podstate jedno. Žánrovo sa pohybujeme pri klasickom fantasy, kde proti sebe stavajú dva kontrasty a protipóly, svetlo a temnota. Ale čo musím samozrejme pochváliť, nič nie je úplne čiernobiele a po dlhšej analýze dôjde aj na komplexnejšie prepracovanie. Tiež sa v priebehu seriálu stretávame aj s rôznorodým žánrovým mixom, niektoré žánre sú frekventovanejšie než iné. Napríklad tu máme heist, quest alebo dokonca western. Jedinečné prostredie, do ktorého je príbeh zasadený, si dosť vážite kvôli jeho nevídanosti. Cárskym Ruskom inšpirovaný svet rozpozná snáď každý, avšak aj taký vplyv orientu alebo odkaz na rôzne euroázijské korene sa tu tiež nájdu. Decentnosť a okázalosť Grishaverseu sa jednoducho nezaprie. ()

Pronikavý výbuch světla (2021) (S01E01) 

Tak Shadow and Bone hodnotím po zhliadnutí prvej epizódy veľmi kladne, ide o velice jedinečný koncept, ako pojať fantasy. Netflixu sa konečne podarilo prelomiť ľady a nadelil nám solídny seriál. Najviac asi musím vychváliť samotný fantazijný svet, ktorý čerpá mnoho atribútov z rôznych kultúr. Podobnosť s Ruskom je asi najciteľnejšia, však celé územie Ravky čerpá inšpiráciu z Cárskeho Ruska. Avšak i vplyv orientu je zreteľný. Zachytiť jednotlivé elementy Grushaverseu sa zaručene podarilo a celý tento fikčný svet prekypuje životom. Bohatá mytológia a lore sa nám primeraným tempom postupne predstavuje a divák ma dostatočné množstvo priestoru sa najprv rozkúkať. Audiovizuálna a technická stránka si drží štandard, akého sme u Netflixovských fantasy seriálov zvyklí. A tie kostýmy boli naprosto skvostné. Seriál si dal záležať aj na geografickej charakteristike príslušných území spojenými so základnou faktografiou. A sa niet ani čomu diviť, keďže hlavná predstaviteľka je kartografka. Poväčšine času sa nachádzame v ríši Ravka, ktorá je rozdelená na dve časti - západnú a východnú - majestátnou hmlistou bariérou, v ktorej prebývajú monštrá známe ako Volcras. A na severe máme Fjerdanskú líniu a zase na juhu Shu Han. Do tejto priepasti Stygianskej hmly zvanej Shadow Fold (The Unsea) sa vydávajú aj naše hlavné postavy Alina a Malyen a pasáže z tohto temného sveta boli mimoriadne atmosférické a držali si slušnú dávku napätia a hrôzy. Tejto scéne predchádzala dosť pohnutlivý rozhovor medzi Alinou a Malom. Predovšetkým s Alinou som sa bol schopný stotožniť a netrvalo príliš dlho než sa sa naučil s ňou súcitiť Jessie Mei Li dokázal vskutku bravúrne zahrať jednotlivé emócie. Medzitým sa pozrieme i na skupinku kriminálnikov, ktorý sa koncertujú okolo muža Kaza Brekkera. ()

Každý může druhému připadat jako netvor (2021) (S01E02) 

A príbeh sa nám pomaly rozbieha a s ním sa nám i prehlbuje mytológia. Čoraz väčší dôraz sa kladie na Grishe a mágiu okolo nich, a to najmä po tom, čo boli odhalené Aline skryté vlohy, čoby Sun Summonera. S týmito mystickými fantasy aspektami sa seriál vyhral veľmi dobre. Tu na scénu nastupuje generál Kirigin, ako jej temný náprotivok, ktorý bol stvárnený skvelým Benom Barnesom. The Darkling, ako nositeľ tieňa, bol fascinovaný Alinimi schopnosťami a preto v priebehu deja sa dokonca kvôli nej vrhá do akcie, počas ktorej bol nútený sa uchýliť k použitiu svojich temných síl. Na druhú stranu tu máme Kaza Brekkera, ktorý sa nemieni za nič na svete vzdať svojej zákazky. Je húževnatý, má guráž a štýl, a scény s ním sú naozaj luxusné. Aj Inej sa dostáva do popredia a krásne sa nám prekresľuje. ()

Stvoření v srdci světa (2021) (S01E03) 

Alina si musí zvykať na úplne odlišný spôsob života, ktorý je síce honosný a pompézny, ale nijak obzvlášť ju napĺňa. Aspoň si nájde priateľku Genyu a i generál Kirigan o ňu javí záujem, ale tu však ide o niečo iné než sa môže na prvý pohľad zdať. A do toho všetkého sa ešte začnú u Alini prejavovať sny o Morozovskom jeleňovi, čo je bájne a mýtické stvorenie. A zakončenie tejto dejovej línie predčítaním dopisu bolo dosť melodramatické. Medzitým tu máme o niečo pútavejší a vzrušujúcejší príbeh ohľadom Kazovho dobrodružstva. Tu som cítil silnú inšpiráciu westernmi, a preto musím uznať, že sa tento kovbojský žáner excelentne skĺbil s tým fantasy. A tá akčná scéna vo vlaku, ktorý bol napadnutý Volcras, bola epická, napínavá a vtipná. Jesper a koza boli naprosto k popukaniu. ()

Otkazat’sya (2021) (S01E04) 

Tu sam mal pocit, že nám príbeh chce toľko vecí naraz ukázať, že kvôli tomu došlo k skratkovitému spôsobu vyprávania. Je vidieť, že predstava tu je, len samotné spracovanie miestami trošku pokuľhávalo. Nuž, naratív sa moc nevydaril, za mňa strašne uponáhľané a žiaľ útržkovité. Napríklad nám bola teasovana lúpež, takže som bol dosť natešený na heist zápletku, ktorá bola na môj vkus veľmi unáhlená a nemal som ani čas si ju poriadne vychutnať. Alinin výcvik, ten samý príklad, a ešte k tomu nezáživný. Na druhú stranu románik medzi Alinou a Aleksanderom sa dostáva do popredia. Čo sa týka expedície na zamrznutý sever, tá bola tiež taká nemastná neslaná. Za mňa príbeh tiahnú Kirigan a predovšetkým Kaz, ktorý je brilantný stratég. A Inejin kaskadérsky kúsok a Jesperova vycibrená muška celkom ušli. ()

Ukaž mi, co jsi zač (2021) (S01E05) 

Tak z tejto epizódy som bol priam až nadšený, v tomto prípade sa už vydarilo ukočírovať heist zápletku na výbornú. Kaz a jeho precízne naaranžovaný plán, ako sa vmiesiť do davu, infiltrovať budovu a uniesť Alinu, bol dosť vrtkavý, a či už chcel alebo nechcel vsadiť na náhodu, nakoniec práve šťastena zohrala najväčšiu úlohu. Predtým sa však Sun Summoner predvedla v plnej kráse a parádne pred miestnou smotánkou, ktorú uchvátila svojou svetelnou podívanou. Alina sa dosť intímne zblížila s Aleksanderom, ktorý si ju parádne omotal okolo prstu, aby s ňou mohol manipulovať. Práve tu nastáva najväčší obrat v deji, keď sa dozvedáme, že The Darkling je v skutočnosti The Black Heretic. Z postáv ma najviac bavil Kaz Brekker, ktorý bol jednoducho neskutočný. Aj keď neviem, čo by si počal bez Ineji. ()

Srdce je jako šíp (2021) (S01E06) 

Keď sa Kazovi konečne pošťastilo a mal Sun Summoner v podstate v hrsti, vzápätí nato o ňu prišiel. Taktiež sa naše Crows zapletú s The Darklingom a jeho grishami. Kazovi spoločníci, Jesper a Inej, si viedli naozaj excelentne a sledovať akčné sekvencie s nimi bolo skrátka fascinujúce. Jesper nám zase predviedol jeho strelecké zručnosti, zatiaľ čo Inej nám ukázala, ako vie zaobchádzať s nožmi. Jedine Kaz bol odkázaný na milosť samotnému generálovi Kirigana, avšak zapojil svoj rozum a podarilo sa mu ho štýlovo prechytračiť. Každopádne, ich konfrontácia bola ohromujúca, i keď pomerne krátka. Na ich vzájomný stret som sa nesmieme tešil. Na druhú stranu, dejová linka s Alinou a Mal bola dosť planá i nezáživná. Dokonca aj ich opätovné stretnutie bolo odfláknuté a ani emócie a nepodaril vyťažiť. ()

Bezmoří (2021) (S01E07) 

Do popredia sa nám dostáva generál Kirigan a prostredníctvom flashbackov máme možnosť nahliadnuť na jeho backstory. Ukázalo sa, že nič nie je také čiernobiela, ako sa na prvý pohľad môže zdať, i keď sa trošku obávam, že z neho neskôr seriál spraví čistokrvného zlosyna. Snáď sa mýlim a bude sa i naďalej takto vykresľovať. Myslím si, že je len dobre, že dostal viacej priestoru na vykryštalizovanie jeho charakteru a motivácie. Plne chápem, že bytie a súcno pre grishy bolo v kedysi problematické. A neviem, či je to iba mnou, ale CGI toho jeleňa sa príliš nepodarilo. Každopádne, práve pomocou sily tohto mýtického tvora sa The Darklingovi podarilo ovládať Alinu. Medzičasom sme sa dočkali naozaj krásneho a pohnutlivého rozhovoru medzi Kazom a Inej. Kaz sa nám konečne emocionálne otvoril! ()

Žádný slzy (2021) (S01E08) 

Záver sa viac-menej podaril, i keď by stále ešte dalo čosi vypilovať. Najviac ma samozrejme uchvátili sekvencie z vnútra The Unsea, ktoré oplývali nesmierne hutnou a záludnou atmosférou. Hra so svetlom a tieňom, vyprávanie pomocou vizuálnej a hudobnej stránky, to všetko utváralo celý tento ohromujúci zážitok. Naživo sme mohli pocítiť strach, ktorý Shadow Fold a Volcras zasiali, ale i nepríjemný pocit stiesnenie kvôli všadeprítomnej hmle. Akčné scény boli veľmi luxusné, najlepšie sa pozeralo na Jespera a Inej, ako už to býva zvykom. Ale i Kaz vystúpil z úzadia a parádne sa vyznamenal pri záchrane Inej. Celkom sa mi páči, kam Kazov a Inejin dôveryhodný vzťah ďalej smeruje. Čo sa týka Alini a Mala a ich melodramatického divadielka, to ma už skrátka nebaví. A prežitie Kirigana sa dalo čakať. ()

Súvisiace novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (viac)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (viac)

Reklama

Reklama