Reklama

Reklama

Temné spomienky

  • Česko Tajemství v nás (viac)
Trailer 1

Príbeh sa odohráva v Spojených štátoch po druhej svetovej vojne. Rumunská utečenka Maja (Noomi Rapaceová) si vybudovala nový život a chce žiť ako každý iný slobodný človek. Býva na predmestí s manželom Lewisom (Chris Messina) a synom Patrickom (Jackson Dean Vincent). Stále ju však prenasledujú temné spomienky na vojnu a máva nočné mory. Na ulici raz vidí muža (Joel Kinnaman), ktorý sa podobá na nemeckého vojaka z koncentračného tábora. Sleduje ho domov, zistí, že má ženu a dve deti. Je presvedčená, že je to on, kto spáchal toľko zla a je zodpovedný za smrť nevinných ľudí. Druhý deň, pod zámienkou, že sa jej pokazilo auto, muža omráči, zavrie do kufra auta a unesie ho. Cíti povinnosť pomstiť sa mu za vojnové zločiny, ktoré spáchal. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (41)

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

průměrné drama o tom jak se hlavní hrdinka v podání Noomi Rapace snaží srovnat s hrůzou,kterou prožila za války a zároveň se snaží dopátrat toho,zda jí Joel Kinnaman za války znásilnil,co se stalo s její sestrou.Celou dobu je to přiměřeně nečitelné,ale bohužel se i přes rozumnou stopáž místy zbytečně táhne...60% ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je remaké filmu „Smrť a dievča“, z toku 1994 s rozdielom, že tento film je vsadený do obdobia 2. svetovej vojny a konkrétne do Rumunska. Podstatou filmu je rómsky holokaust v Rumunsku. Rumunsko do vojny vstúpilo, ako verný spojenec nacistického Nemecka. Jednotky maršala Antonesca sa zúčastnili útoku na Sovietsky zväz. Doma zaviedol diktatúru a presadzoval etnické čistky. Pripisuje sa mu vyvraždenie takmer 300 tisíc Židov a v pracovných táboroch v Podnestersku zomrelo okolo 11 000 Rómov, ktorí tam podľahli chorobám, hladu, chladu, alebo ich zabili vojaci. Ďalšie tisícky boli vyvraždení jednotkami SS na základe vydaného dekrétu k norimberským zákonom, v ktorom boli Rómovia klasifikovaní ako „nepriatelia rasového štátu“. A práve o takomto holokauste je tento film. Mladá Rómka Maya v Rumunsku prežila takýto zážitok s vraždením a znásilňovaním a utkvel jej v pamäti hlas a podoba SS-áka, ktorý túto operáciu riadil. Neskôr pracovala, ako zdravotnícky pracovník v Grécku, kde sa zoznámila s americkým lekárom a spoločne odišli do USA. A tu pri prechádzke v parku stretla muža o ktorom sa domnievala, že pred rokmi proti jej rodine spáchal tie najťažšie vojnové zločiny. Ale spomienky sú subjektívne, ani ona si nebola úplne istá, spomienky sa dajú zmanipulovať a často dozrievajú v období mesiacov až rokov. To už mnohokrát všetky detaily nezodpovedajú realite ale snaží sa s týmito zážitkami vyrovnávať, ako aj s minulosťou. A tak pivnica jej rodinného domu je premenená na osobný Norimberský proces. Film je tvrdý, presvedčivý a pokúša sa dostať k pravde minulých činov, ale taktiež skúma, akú voľbu máme medzi odpustením a pomstou a či je pomsta skutočne taká sladká.. ()

Reklama

Omnibus 

všetky recenzie používateľa

"Poletují noční můry. Napadají mstivé stvůry." A už jsou tu zase... Zmrd a dívka. Tentokrát jsem ale únosem nebyl unesen, jako v roce 1994, když si "Ripleyová podávala Gándhího"(© Gilmour93). Njn, Paulina Escobar by naší krásné cikánce s ošklivým traumatem poradila, kudy tudy psychologicky na zmrda, aby kápnul božskou dřív, než kapáním krve zasviní celou podlahu. Ovšem Ta, co kopala do mužů spíš než psychologii preferovala tesařské Kladivo na Nazi. Jak říkával už pan Boblig: "Dejte mi sklep a člověka a přiznání už půjde samo..." Romská samosoudkyně Maja vedla proces zaujatě a obžalovaného krátila na právech i na prstech. Zodpovědně přiživovala svá traumata, kvůli nervům kouřila jak fabrika a spoléhala na pomoc trestuhodně neinformovaného manžela, jehož ochotné tahání "úlovku" z kufru Chevroletu jsem moc nepobíral (to Gerardo Escobar měl aspoň ánung, koho a proč si má ubytovat ve sklepě). Dtto finále, kdy místo katarze si i Lewis pořídil kvalitní trauma, čímž to úplně zabil. ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Kde vlastně stále brát nápady na nová témata? Je mi úplně jedno, jestli podobný námět už zpracoval někdo jiný. Podle mého názoru se tvůrcům podařilo navodit tu správnou atmosféru, která diváka vtáhne do děje. Ke kladům filmu určitě patří i herecké obsazení v čele s Noomi Rapace, jež velmi přesvědčivě ztvárnila roli rumunské uprchlice Maji. Joel Kinnaman coby hlavní záporák také udělal všechno pro to, aby působil věrohodně. Ač se příběh dal předvídat, rozuzlení celé zápletky bylo poměrně překvapivé. (70%) ()

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Priemerna drama, kedy vydatej zene po 15tich rokoch vstupi do zivota, zda sa, osoba z jej vojnovej nocnej mory. Takmer komorne dielko Noomi a Joel-a. Osobne vnimam dost zvlastny kontrast, kedze som s nim akurat dopozeral aj prvu seriu For All Mankind. Pochybnosti a psychologicke problemy, s tym spojene podporovali atmosferu. Priemer. 55% ()

Galéria (19)

Reklama

Reklama