Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Martin Pavelka (Roman Čada), prezývaný Prcek, je naozaj úžasný brat, keď sa mu podarí vymyslieť plán na uzmierenie svojho tvrdohlavého staršieho brata Honzu (Jan Hrušínský) so sympatickou Zuzanou Vránovou (Libuše Šafránková). Zaľúbenci sa rozišli sa po tom, čo oslava Honzových víťazných pretekov na plochej dráhe nedopadla podľa jeho predstáv. Keď sa po dlhšom čase konečne uzmieria, Honza rukuje na vojnu. Ani teraz však Martin nemá pokoj, lebo zistí, že Honzovo a Zuzanino zmierenie nezostalo bez následkov. Najprv sa energický mladší brat vyberie za starším bratom do kasární, a potom musí jeho sobáš zariadiť tak doma, ako aj so Zuzaninými rodičmi. Lenže ani po svadobnom dni sa problémy nekončia, a Martin má opäť plné ruky práce... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (27)

  • Keď Vrána (Vladimír Menšík) pozerá televízor, na ktorom sa kazí obraz, môžeme počuť, že práve vysielali zápas Slovan Bratislava vs Sparta Praha. Zápas komentuje slovami, že: "To nie je futbal, ale labutie jazero a už im chýbajú iba tie priesvitné sukne." Zrejme mal na mysli výkony Sparty, nakoľko ročník 1974/75, keď sa film natáčal, bol najhorším ročníkom v celej histórii Sparty, keďže po prvýkrát vo svojej histórii vypadli z 1. československej ligy. Zápas, ktorý pozeral pán Vrána, skončil nakoniec 5:0 v prospech Slovana. (Raccoon.city)
  • Keď jeden z Honzovich (Jan Hrušínský) kamarátov pri jeho príchode do garáží, kde je nachystaná oslava, povie na jeho výborný výkon ironickú vetu "Olsen hadr," mal na mysli v dobe natáčania vtedajšieho najlepšieho plochodrážneho jazdca na svete, dánskeho pretekára Ole Olsena. Majstra sveta v rokoch 1971, 1975, 1978 a sedemnásobného víťaza na Zlatéj prilbe v Pardubiciach. (Raccoon.city)
  • Na podujatí Literárna súťaž k 30. výročiu oslobodenia Československa Sovietskou armádou v roku 1975 v Prahe získali scenáristi filmu prvú cenu v oblasti literárnych scenárov pre celovečerné filmy, František Vlček st. a V. P. Borovička. (Raccoon.city)
  • Film mal veľký úspech na 13. filmovom festivale mladých v roku 1975 v Trutnove. Vyhral hlavnú cenu Veľké zlaté slnko. Na tomto festivale získali aj čestné uznanie za herecký výkon, Libuše Šafránková (Zuzana Vránová) a Roman Čada (Martin, prezívaný Prcek). (Raccoon.city)
  • Točilo sa taktiež na Novodvorskej ulici pred dnes už bývalým kinom KOSMOS. Bol to panelák, kde bývali rodičia Zuzany Vránovéj (Libuše Šafránková), ale reálne to je ubytovňa a nikdy to nebol obytný dom - navyše ten vchod, ktorým vchádza do baraku, je nepoužívaný bočný vchod. Aby to pôsobilo dojmom obytného domu, tak na neho filmári prirobili panel so zvončekmi - ten tam v reále nikdy nebol. (Raccoon.city)
  • Keď sa Martin (Roman Čada) opýta svojho brata Honzu (Jan Hrušínský) v motocyklovom depe pred závodom načo mu je tá šatka okolo krku, ktorý mu dala jeho priateľka Zuzana (Libuše Šafránková), ten odpovie: "To je talisman, si nevidel Maugera?" Martin mal na mysli legendárneho plochodrážneho jazdca z Nového Zálandu Ivana Maugera. Počas kariéry získal ako jediný v histórii plochej dráhy šesťkrát titul majstra sveta. Šéf tohto odvetvia na Novom Zélande ho nazýval Pelém medzi motocyklistami. Dvakrát sa stal najlepším športovcom v rodnej krajine. V roku 2010 bol Mauger za svoje plochodrážne úspechy vymenovaný za legendu FIM. (Raccoon.city)
  • Postavu doktora Navrátila mal pôvodne hrať Martin Růžek. Pár týždňov pred natáčaním, ale dostal angínu a nebolo isté, či sa stihne z choroby zotaviť. Režisér Stanislav Strnad tak nehodlal riskovať a povolal Zdeňka Rehoře, ktorého si všimol v seriáli Krkonošské rozprávky (1974). Nakoľko mal už dohodnutú inú prácu, mu režisér sľúbil iba jeden natáčací deň, čo nakoniec nedodržal. (Raccoon.city)
  • Film premietali od 10.7 do  23.7 1975 na Medzinárodnom filmovom festivale v Moskve, kde režisér Stanislav Strnad získal strieborné ocenenie. Takisto si odniesol nomináciu na zlaté. (Raccoon.city)
  • Režisér Stanislav Strnad mal pôvodne v pláne obsadiť manželské dvojice naopak, Blažena Holišová (Vránová) mala hrať manželku Josefa Bláhu (Pavelka) a Slávka Budínová (Pavelková) manželku Vladimíra Menšíka (Vrána), ale Bláha, známy sukničkár, sa ale neustále motal okolo Budínovej. Boli rovnaký ročník, dobre sa poznali a chovali k sebe veľké sympatie. Nakoniec sa teda režisér na poslednú chvíľu rozhodol pre zmenu. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Roman Čada (Martin Pavelka) spomína na natáčanie takto: „Všetci sa ku mne správali veľmi korektne. Keď sa ale išlo na natáčanie taxíkom, tak sa v nich s obľubou fajčilo. A na dieťa sa nebral ohľad. Od tej doby som na fajčenie alergický." (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Natáčanie prebiehalo v Prahe. Závody plochodráždnikov sa natáčali na štadióne Markéta. (Raccoon.city)
  • Herec Jiří Kvasnička, který ve filmu hraje dozorčího roty, se představí svým příjmením, tedy svobodník Kvasnička. (Ganglion)
  • Při taneční zábavě máme možnost vidět varhany Farfisa Professional Duo. Jedná se o zavedený nástroj italské výroby – mezi jeho uživatele patřil i Rick Wright ze skupiny Pink Floyd, zejména na prvních deskách skupiny. (Robbi)
  • Scéna, kdy Zuzana (Libuše Šafránková) čeká v hledišti na Honzu (Jan Hrušínský) a zhlédne také upoutávku na „zahraniční“ film, který jí poskytne inspiraci pro následné opětovné sblížení, se točila v pražském kině 64 U Hradeb. (Robbi)
  • Původní povídka se v několika zásadních bodech lišila. Například Martin (Roman Čada) nejde za doktorem (Zdeněk Řehoř) sám, ale s chlapci z celé třídy, jeho bratr Jan (Jan Hrušínský) nejezdí plochou dráhu a v závěru se nežení v civilu a tím pádem nemá problémy. (Robbi)
  • Po natáčení se rozhořely fámy o možném vztahu mezi Janem Hrušínským a Libuší Šafránkovou, dokonce padaly dohady o chystané svatbě. Jan v rozhovoru pro mládežnický časopis Pionýrská stezka - Telefonické setkání s hvězdami - podobné informace rázně popřel. (Robbi)
  • Scéna, kde Martin (Roman Čada) stopne ministra, byla natáčena v místě, kde dnes (v roce 2018) stojí obchodní centrum VIVO! Hostivař. (Robbi)
  • Jistě není bez zajímavosti, že sám Jan Hrušínský si na motorku sedl jen tehdy, když stála v poklidu a bez hnutí. O svezení na "splašených trubkách bez brzd, osazených motorem o obsahu 500 kubických centimetrů", zájem neprojevil. (kulyk)

Reklama

Reklama