Reklama

Reklama

Dedinské dievča počas vojny vo Vietname na vlastnej koži spozná všetky hrôzy krutej vojny - znásilnenie i trýznenie. Ak chce so svojimi dvoma deťmi prežiť, musí sa predávať americkým vojakom. Tak spozná seržanta Steva, ktorý jej na konci vojny ponúkne oveľa viac - manželstvo. Len tak sa jej podarí ujsť z krajiny, kde by ju po prevzatí moci Vietkongom čakal krutý osud. V San Diegu sa obaja pokúsia žiť spolu, ale Steve je psychicky zlomený človek a nevie si nájsť miesto v živote... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (165)

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Stoneův závěr jeho volné "vietnamské" trilogie, tentokrát z pohledu druhé strany. Stone vyměnil americký patriotismus za nelidské podmínky samotných vietnamců a vypráví nám příběh mladé vietnamské dívky, která dospěla v ženu v době, která jím podobným zrovna nepřála. Výborní herci, atmosféra, zajímavý příběh, ale bohužel v mých očích zbytečně roztahaný děj, kvůli kterému už tak dlouhý film vypadá ještě delší. Na druhou stranu, neobvyklý a působivý pohled na válku ve Vietnamu a příběh jako takový dokáže neskutečně zaujmout. Takže jak se to vezme. Hodně dobré 3*. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Tento film Olivera Stonea považujem za menej vydarený pokus o pohľad na vojnu vo Vietname očami dedinského dievčaťa. Ten pohľad je v snahe o nejakú komplexnosť príliš zdĺhavý, umelý a ako konštatoval aj Mikino00 aj nesúrodý. Vysypanie porcelánových čriepkov na zem nevytvorí mozaiku. Rovnako tak drobné životné epizódky pospájané za sebou ešte nevytvoria zaujímavý a príťažlivý film. A neprospelo mu ani tradične ľavicové videnie sveta jeho režisérom. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Stone vojnu vo Vietname proste nenechal len tak, nechcel aby sa na ňu zabúdalo a tak prispel ďalším dielom a opäť podľa mňa s dosť jasným posolstvom, no napriek jeho známym názorom to bolo rozumné a korektné. Miestami to bolo emočne silné a rozosmutnilo ma to, ako to dopadlo s vojakom Stevom. Malo to ozaj široko poňatý dej ohľadom priestoru a času, farebne to bolo výnimočné a miestami aj efekty sadli. Kontrasty mi nevadili, ba naopak, no to už je na každého vkuse, výnimočnosť diela však nie je až tak veľká ako napríklad u diel Narodený 4. júla, či Salvadoru. Vojna vo Vietname bola zlo, dnes to už vieme, no niektorí politici, politológovia, či odborníci si to nechceli pripustiť dlhú dobu a niektorí si na tom trvajú aj dnes, muselo však prejsť približne 10 rokov kým sa ku kritike poriadne pripojil aj Hollywood a iní filmári. Zrejme to tak bude aj s Irakom a Afganistanom pokiaľ nevymyjú dovtedy všetkým mozgy a nezastrašia ich tým, čo robia Manningovi, Assangeovi, či Snowdenovi, no bojím sa, že sa na to opäť zabudne a imperialisti vytvoria dovtedy ďalších nepriateľov, možno v podobe Iránu, Venezuely, Bolívie, či možno opäť Ruska. Túto strašnú škvrnu v dejinách na obyvateľoch juhovýchodnej Ázie však treba pripomínať a najlepšie podobnými dielami, ktoré sa neboja skritizovať žiadnu zo strán. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Chvílemi to vypadalo i na 5* a de facto v průběhu celého filmu se mé dojmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Válka ve Vietnamu z té opačné strany, z pohledu obyčejných lidí, vesničanů. Příběh o tom, jak se malá dívka z rýžového pole dostala do USA a čím vším si předtím i potom prošla. Příběh vojáka, kterého válečné hrůzy poznamenaly na celý zbytek života. Tímto vším je Nebe a země. Výborné herecké výkony všech herců, skvělá režie, příjemná hudba, silné scény a trochu přemrštěná stopáž, to jsou důvody k udělení 4*. ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Líbí se, že co Stoneův film o vietnamské válce, to naprosto odlišný pohled a Heaven & Earth je pohled dost možná nejzajímavější a to proto, že je nejoriginálnější. Je to pohled na válku očima vietnamských vesničanů, konkrétně očima vietnamské dívky, která vskutku prožije příběh, který stojí za to vyprávět. Je to nádherný film. Ošklivý, surový, místy nepříjemný a přesto nádherný a to nejen překrásným audiovizuálem, ale i svým mírumilovným vyzněním. Krásná Hiep Thi Le je naprosto skvělá a přesvědčivá a překvapil i Tommy Lee Jones v pro něj dost atypické, ale dost možná nejsilnější roli. Oproti zbylým filmům Olivera Stonea pojednávajícím o vietnamské válce je Heaven & Earth rozhodně nejkýčovitější a nejmelodramatičtější, ale k tomu příběhu to i docela sedí. ()

Galéria (59)

Zaujímavosti (12)

  • Vietnamská vláda nepovolila Oliveru Stoneovi natáčení v místech, která pro film zvolil, kvůli nespokojenosti s vyobrazením Viet Congu ve scénáři. (D3VIL)
  • Hlavní hrdiny dělil značný výškový rozdíl, který lze v mnoha scénách filmu zpozorovat. Tommy Lee Jones měří 1,83 m a drobounká Hiep Thi Le 1,52 m. (Posheidon)
  • Obchodnici ve zlatnictví, kde si Le Ly nechává ohodnotit své šperky, hraje skutečná Le Ly Hayslip. (D3VIL)

Reklama

Reklama