Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Una111 

všetky recenzie používateľa

Film mne mile překvapil, už dlouho jsem neviděla tak krásný western. Nechci a nebudu řešit jeho délku, zdlouhavost nebo přemíru holywoodskosti, mně cele zaujal a ani chvilku jsem se nenudila! A navíc si odnáším cenný zápis do seznamu literatury, na kterou si brousím zuby: Jack Schaefer: Jezdec z neznáma! Jestli je předloha opravdu lepší než film, což zhusta bývá, mám se na co těšit! ()

StarsFan 

všetky recenzie používateľa

Shane dokonale ukazuje, proč je většina tradičních westernů mému srdci vzdálená. Černobíle nahozené postavy, kde na jedné straně spektra stojí Mirek Dušín divokého západu, a na té druhé esence veškerého zla mě zkrátka nebaví. A zvlášť to platí v případě, kdy je veškeré dění odhadnutelné už po půl hodině a kdy se příběh vleče tak, že se každou půl hodinu podíváte na hodinky. Nic na tom pak nezmění ani fakt, že si Stevens kvůli svým zkušenostem z druhé světové dal záležět na tom, aby přestřelky půsovily realisticky, a že jistá otevřenost (SPOILER Jak vážně je Shane na konci zraněný? Nemůže být on otcem chlapce, když se zdá, že ho chlapcova matka zdá z dřívějška, a když se za svého manžela provdala (teprve) před deseti lety? KONEC SPOILERU) tomu filmu sluší. ()

Reklama

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

4/10 Tak nejak to bylo klasicky ploche ;[[ Hlavni cernobile postavy jako vystrizene z Rychlych sipu a zbytek dela krovi - nejen v pleneru, ale hlavne ve studiu, kde se toho natocilo pomerne hodne a bohuzel je to na kamere videt - proto mi nejak uchazi i to oceneni - dlouhe cool art zabery to fakt neni zadna parada - treba ten sprint kone, kluka a psa do mesta. Stejne jako nominace pro ostatni kategorie - asi nejaky slabsi rok. Palance lautr nic neukazal. Jako neni to vubec spatne - jako prvni western na rozkoukani pro tak velke hosiky, jak je tam ten farmar junior, tak uplna spokojenost. Moc me mrzelo, ze v zavarecne scene nespadl Shane z kone, to bych se snad odhodlal i k lepsimu hodnoceni. Priznavam, ze mi docela usla motivace Bena Johnsona, aby prijel prozradit plany sveho zamestnavatele... ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Zlomový film westernu, především, co se realističnosti týče. Dosud bylo střílení samá sranda, bum sem - bum tam. Chlapi s čistými i špinavými průstřely vstávali a pálili dál o sto šest. Jenomže Stevens byl ve válce a zažil, jak to vypadá, když člověk schytá kulku. Rána, tělo odletí a ani se nehne. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Ešte v žiadnom filme som nezarigestroval takú hustú frekveciu oslovovania hlavného hrdinu. Je to samé Shane, Shane, Shane... a zasa len Shane. Tiež tie zbytočné poznámky pri bitkách (zlom mu väz, ukažmu mu, do neho...) mi prišli hlúpo smiešne. Nie som zrovna odborníkom na westernové filmy, ale v tomto snímku som ja veru toľko tu vyzdvihovanú realističnosť nevidel. Videl som nádherné panorámy hôr v pozadí nejednej scény a naivné starosvetské herectvo. Keď však zoberiem v potaz rok vzniku tohto filmu, tak dávam tri hviezdičky. *** ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Film bol dokončený už v roku 1951, ale proces úpravy režiséra Georgea Stevensa bol taký prísny, že na trh bol uvedený až v roku 1953. Ukázalo sa to ako dobré rozhodnutie, pretože film bol veľkým úspechom. (westerns)
  • V roce 2008 se film podle Americké filmové asociace umístil na 3. příčce v Top 10 kategorie western. (TheDude)
  • Filmová veta "Shane. Shane. Come back!" bola zvolená ako 47. najkrajšia veta, ktorá kedy vo filmoch zaznela. Túto vetu na konci filmu kričí malý chlapec na Shanea. (westerns)

Reklama

Reklama