Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Plenér obohacuje metrosexuálny, do hladka vyholený, učesaný a čisto oblečený kovboj. Jeho pištoľa má bielu pažbu. Možno je i na ženy. No celkom iste je na malých chlapcov. Viacerí tu spomínajú v komentároch Mirka Dušína - ten v celej komixovej sérii RŠ tiež príliš pozornosti dievčatám nevenoval. V duchu 50. rokov a Hollywoodom dobovo uctievaného Hayesovho kódexu, upravujúcemu hranice sexu vo filme podľa jezuitského vzoru, sa vo filme, napriek viacerým dámam nezjaví ani jeden obrys ženských pŕs. Oblečenie žien pôsobí dojmom, akoby sa za svoje prednosti museli hanbiť. Jedna pusa sa vo filme objaví, ale aj tá slúži výlučne ucteniu si dlhoročného manželstva. Takýto je to western. Rodina, práca a prudéria. Muži robia, ženy rodia. Ich jedinou zábavkou je pečenie koláčov a raz do roka oprášenie naftalínom zasmradnutých svadobných šiat. Och aké vie byť vidiecke manželstvo krásne! Nuž a sympatickí bradatí rebeli, ktorí by radi voľnosť pre svoje stáda (...já viděl divoké koně i volně pobíhající krávy), tí samozrejme musia byť vykreslení ako arcisatanáši. A patria, predsa vieme kam. Direkt do pekla! Ikonická i poučná konzerva pre milovníkov konzerv. 55,55%. ()

fragre 

všetky recenzie používateľa

Mám moc rád předlohu k tomuto filmu (co u nás vyšla pod názvem Jezdec z neznáma), takže na film jsem se vyloženě těšil. Velké zklamání. Všechny jemnosti textu, vše naznačené a nedořečené, převálcovala běžná holywoodská westernová podívaná. Už jen ta stylizace Shanea zcela popírá knihu. A prý to má být legendární dílko........ ()

Reklama

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vynikající western od holywoodského klasika a multioscarového režiséra George Stevense. "Byl to Shane...", pistolník, který se nechá zaměstnat u farmáře v údolí terorizovaném bohatým rančerem. A když je čas bránit své místo na slunci, vykoná, co je nutné, protože on je jediný, který může. Skvěle natočeno, navíc mnohdy zajímavě pozorováno i očima malého syna farmáře. Upoutávka k filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=zdd07SDHv5Q ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $3,1miliónaTržby USA $20,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Vyvlastňovanie majetku ako základný námet nie je vo westerne nič nové ale zas dosť často sa táto téma dokáže dobre využiť pre dramatičnosť príbehu tak ako aj v tomto prípade. Pištolnícke prestrelky sú to len zriedka ale zato to vynahradzujú pästné súboje a vypäté situácie. /80%/ ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Zvláštny western s klasickou zápletkou o dobrých prisťahovalých farmároch a zlých pôvodných chovateľoch dobytka. Podaný tak detsky rozprávkovo so snahou diváka morálne poúčať. Čo zvýrazňuje výrazná postava malého chlapca, ktorý je vždy v kľúčových chvíľach na scéne a sleduje, čo sa deje. Naviac tu má kopu scén v ktorých mu postavy vysvetľujú svoje konanie a hovoria, čo je správne a čo nie. Dvakrát ma tento prístup nebral a postupne to bolo otravné. Hlavný drsný hrdina, ktorý sa prikloní na stranu farmárov nepôsobí dvakrát uveriteľne. Herecky je taký nemastný neslaný a v tom Old Shatterhandovskom oblečení vyzerá smiešne. V kontraste k tomu naivnému podaniu príbehu je spracovanie akcie. Sú tu len dve dlhšie bitky a jedna prestrelka, ale aj dnes pôsobia dosť drsne a sú fakt kvalitne prevedené. Ich čo najrealistickejší špinavý štýl mi pripomenul Eastwoodových Nezmieriteľných. Takisto správanie zbabelých farmárov je na tom podobne. Celkovo zaujímavý film, ale čakal som od neho viac. To večné poúčanie a ten chlapec ma dosť srali. 6/10. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Van HeflinAlan Ladd sa počas nakrúcania filmu stali veľkými priateľmi. V neskorších rokoch Heflinova manželka povedala, že jedným z veľmi zriedkavých prípadov, kedy videla svojho manžela plakať, bolo, keď sa dozvedel o Laddovej predčasnej smrti. (westerns)
  • Alan Ladd, ktorý mal zmluvu s Paramount, zarobil pri filme 145 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama