Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1839 pri brehoch Long Islandu pristála loď Amistad. Na jej palube bolo 53 černošských otrokov, ktorí sa vzbúrili na ceste z Afriky do Južnej Ameriky. Na vzbúrencov čaká súd. Prezident Van Buren, usilujúci sa o znovuzvolenie a hlasy južanských plantážnikov, chce väzňov obetovať. Na ich stranu sa postaví bývalý prezident John Quincy Adams a ďalší odporcovia otroctva. Historická dráma Stevena Spielberga je inšpirovaná skutočnými udalosťami. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (262)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Až na druhé pozretie som film ocenil viac a hviezdu pridal. Spielbergova obhajoba rasovej rovnocennosti má v sebe príliš veľa politikárčenia a rozvláčnosti na to, aby bol divácky úspešný. To však neznamená, že nemá svoje kvality. Skrátenie filmu o nejakých 20-30 minút by filmu výrazne pomohlo. Všetky scény na lodi sú výborné, zbavenie sa "zbytočného nákladu" dokonca nezabudnuteľné. Tú spomínanú rozvláčnosť majú na svedomí dialógy okolo obhajoby, tu mohol byť režisér jasnejší a hlavne stručnejší. Veľkú poklonu skláňam J. Williamsovi za úžasnú hudbu. Jeho hlavný motív, je taký žolík v Spielbergovom rukáve. Bez nej by mnohé scény neboli tak chytľavé či dojímavé. Film rozhodne má čo povedať, je dobré ho vidieť a porovnávanie so Schindlerovým zoznamom v istom zmysle sedí. 70%. ()

Ilicka 

všetky recenzie používateľa

Jediné, co se v tomto případě dá Spielbergovi vytknout, je stopáž, která je opravdu až příliš epická na soudní drama. Jinak film nezklame, všichni herci hrají výborně (za všechny typově přesný Djimon Hounsou a naopak proti typu obsazený Matthew McConaughey), kamera a hudba nádherné a příběh dostatečně silný a nabitý zajímavými myšlenkami. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobre sa na to pozerá, je to výborne natočené, nuž Spielberg sa nezaprie. S obsahovou stránkou to však bolo slabšie, samé siahodlhé politické tlachy s minimálnymi prestávkami ma skoro privádzali do zúfalstva, ešte šťastie, že sa medzi nimi sem-tam vyskytla pekná myšlienka alebo silnejšia scéna. Najlepší boli černoškovia keď svojským rozumom spoznávali okolitý svet za mrežami, ich poznámky (napr. na modliacich sa ľudí) boli zábavné a často i trefné. No ale keby tak vedeli čo ich čaká.... nuž otrokárstvo, to bola hrozná vec. 70/100 ()

berny2468 

všetky recenzie používateľa

Jeden z těch slabších Spielbergrů. Což ovšem neznamená špatný film. Pro leckoho by to znamenalo možná i vrchol kariéry. Ale ne pro Stevena. Amistad je film podle skutečných událostí o skupince “otroků”, kteří byli zajmuti v africe a při cestě přes oceán obsadili loď. Avšak po doplutí do USA jsou zaujmuti a mnohé z stran si je nárukují. Příběh je trošku černobílý. A celkově mě nezaujal tolik jako třeba Glory. Proslovy jsou značně patroistické a patetické. Což jsou věci na které jsme u Spielberga zvyklý, ale zde to porvé beru jako výtku. Ale přesto by to v dnešní době už zřejmě neustálo. Vykreslení otroků je dosti přesné i s jejich přirozenými neduhy. Film je skvěle obsazen, zahrán a i natočen (je to třeba u Spielberga zmiňovat?). Jen scénář mi přišel nedotažený. Ale i tak byl soudní proces zajímavý a celkově to byla zajímavá sonda do politiky Spojených států 19. století. Jen by mi zajímalo na kolik je příběh doopravdy dle skutečných událostí. Přesto se na Amistad krásně dívá a film uteče i přes svoji délku jako voda. 6/10. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Nic moc jsem od filmu necekal, ale nakonec to byl celkem slusnej film. Jak uz to u podobnejch filmu bejva, nejvetsi problem je delka. Scena vzpoury a zaverecnych 10 minut je sice hodne hustejch, jenze ty dve hodiny mezi nima jsou takovy o nicem. Spielberg se strasne snazi aby vas kazda scena dojmula, fandily jste cernochum atd., ale moc mu to tu nejde. Prislo mi, ze film nema zadnou gradaci napeti, prakticky se furt opakuje stejna situace u soudu, nejdriv problemy, pak vyhrajou a de se k dalsimu soudu a tak furt dokola a taky mi bylo v podstate jedno, kdo soud vyhraje, takze me celej soudni proces nijak nevzrusoval. Navic tu nejsou nejake pusobive sceny od soudu, kdy by se predlozila spousta dukazu, vyslechlo spousta svedku a v dramatickem finale by ti spravni vyhrali. Tady predlozi tak dva tri dukazy, promluvi dva lidi a nic moc se neresi a je konec soudu. A zaverecnej soud, kterej se vyhraje jen diky proslovu, byl taky pekne blbej. Ani herci to tentokrat nezachrani, Morgan Freeman tu je naprosto zbytecnej, Matthew McConaughey malo charismatickej, Anthony Hopkins tak pekelne starej, ze ty jeho reci nijak zvlast pusobivy nejsou. Nejlip z nich hraje asi Djimon Hounson, i kdyz misty prehrava. Docela se mi libila kamera, zvlast povstani bylo skoro az hororovy. Spielberg se strasne moc snazil udelat dojemnej film, cpal sem spoutu dojemnejch reci, dojemnou hudbu a dojemny sceny, ale proste mu to tentokrat nevyslo, film skonci a nic z toho. A nic na tom nezmeni ani fakt, ze vychazi ze skutecnejch udalosti. 4* tak vlasne davam ze dvou duvodu, za kvalitni rezii a za to, ze jsem se prakticky nenudil. ()

Galéria (77)

Zaujímavosti (15)

  • Jazyk mende ve skutečnosti není jazykem ani jednoho z hlavních představitelů. Pro Chiwetele Ejiofora (Ensiign Covey), jehož rodiče pocházejí z východu Nigérie, by to byl jazyk igbo, a pro Benince Djimona Hounsou (Cinque) a Nigerijce ze západu Razaaqa Adotiho (Yamba) jazyk yoruba. (Candice)
  • Snímek byl natočen na motivy skutečného příběhu o povstání otroků roku 1830, které se odehrálo na palubě lodi La Amistad u pobřeží Kuby. (Terva)
  • Natáčalo sa na viacerých miestach v USA a na ostrove Portoriko. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (viac)

Piráti bez kostlivců a hlášek?

Piráti bez kostlivců a hlášek?

20.05.2008

Studio DreamWorks na to šlo chytře. V klidu počkalo, až dozní kanonáda z Černé perly a hromobití nad obrovským vírem na konci světa, a teď, když už se na kapitána Sparrowa a jeho kumpány začíná… (viac)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (viac)

Reklama

Reklama