Reklama

Reklama

Guľový blesk

  • Československo Kulový blesk (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Komédia o jednom veľkom sťahovaní.
Pripraviť, zorganizovať a vykonať výmenu dvanástich bytov je dielo, hodné majstra, ktorý však dr. Radosta nepochybne je. Všetky ťažkosti rieši s ľahkosťou a aby sa grandiózny plán podarilo zrealizovať, pripraví aj malú generálku. Napriek tomu sa však objavia drobné problémy... (STV)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (638)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Táto komédia je ako doba, v ktorej bola natočená. Napohľad vtipné, no záver s celkovým výsledkom s určitou prázdnotou. Doba takzvanej normalizácie so socialistickým realizmom bola totiž dosť jednotvárna, uniformná, bez ducha niečoho vyššieho a preto práve tento film s mnohými esami svojej doby je tak výnimočný, lebo tu bola kreativita, skutočná zábava aspoň v tom, v čom sa dalo, v takých bežných veciach, aj keď paradoxne človek občas vedel, čo vyvrhne na povrch zvnútra a kde bude zvrat. Nájsť zaujímavé a umelecké aj v možno obyčajnom, to je prednosť tohto diela. Sťahovanie, ktoré by sa vám mohlo vryť do pamäti. Možno keby som bavil o trochu viac a niekde to malo zakomponovaný silnejší odkaz, tak by som neváhal s najlepším ohodnotením. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

„To je pěkná půdička... Tady se mi to bude věšet.“ Smoljak jako debutant, Podskalský už jako ostřílený režisér (ve skutečnosti mu hlavně kryl záda). Směna tuctu bytů, jemný humor, lidská pomíjivost, nostalgie. Velmi lidské, kdo by neznal (a vlastně nechtěl znát) téma stěhování a problémů s ním spjatých, herecky samozřejmě nadmíru dobré, ale scénáristicky mi Smoljak jindy sedl víc!! ()

Reklama

Satan 

všetky recenzie používateľa

Největší akce v dějinách stěhování pod taktovkou dvou geniálních scénáristů Svěráka a Smoljaka je zdárným příkladem klasické české komedie. Navíc tolik českých hereckých es v jednom filmu, to se hned tak nevidí. Herecké partičce samozřejmě vévodí Rudolf Hrušínský, který jako obvykle strhává všechnu pozornost na svou osobu a celému filmu dominuje jeho brilantně zahraná postava doktora Radosty. Sled nesmrtelných hlášek, kultovních dialogů a celého konceptu dělají z Kulového blesku nesmrtelnou klasiku české kinematografie a rád se na ni znovu podívám. Já bych si prosím tu brazilskou kávu dal. [Přesná stopáž: 82 min] ()

rakovnik 

všetky recenzie používateľa

Smoljak + Svěrák = *****. Výborná komedie, herecký koncert Josefa Abrháma, Rudolfa Hrušínského i dalších. Geniální scénky, spousta vtipu. Velmi se mi líbí scénka, která se odehrává za tmy, při cvičném nočním přesunu: "Dámo, vraťte mi ty housle!". A ten konec...škoda jen, že není pokračování :-) "A máte sklep?" :-) ()

claudel 

všetky recenzie používateľa

Docela lituji, že jsem se Kulovému blesku dlouho bránil, což lze přičítat skutečnosti, že jsem viděl někdy v deseti letech prvních deset minut filmu a otráveně vypnul televizor s tím, že větší kravina nemohla být natočena. Dnes to vidím jinak, výborní Abrhám a Hrušínský, jemný humor, pár hlášek, které se asi zapsaly do historie českého filmu. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (42)

  • Mistr Bílek (Karel Kalaš) na úvodnom stretnutí účastníkov výmeny bytov hovorí o obraze zobrazujúcom jeho ako Figara v Mozartovej opere "Figarova svadba". Karel Kalaš počas svojej kariéry skutočne túto rolu mnohokrát spieval. Obraz je namaľovaný podľa fotografie Jaromíra Svobodu z inscenácie režiséra Bohumila Hrdličku, ktorá mala premiéru v roku 1954 a vo vtedajšom Tylovom divadle sa hrala do roku 1960. Fotografiu je možné nájsť v archíve Národného divadla, s označením dátumu vzniku 15. 1. 1954. Karel Kalaš má teda na nej o 24 rokov menej, ako v čase natáčania filmu. (Fanda_Jary)
  • Když na úvodní schůzce všech zainteresovaných do stěhovací akce hlásí dr. Ječný (Zdeněk Svěrák) své telefonní číslo, začne se paní Knotková (Daniela Kolářová) neplánovaně smát. Je to zřejmě tím, že podle scénáře měl Zdeněk Svěrák uvést úplně jiný kontakt a místo toho použil své rozložené skutečné datum narození a Daniela Kolářová si to uvědomila a rozesmálo ji to. (offlineman)

Súvisiace novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (viac)

Reklama

Reklama