Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slovenský film z roku 1979 Smrť šitá na mieru reprezentuje tvorbu špičkových predstaviteľov filmovej scenáristiky a filmovej réžia Tibora Vichtu a Martina Hollého. Už v čase svojho vzniku si získal zaslúženú pozornosť a viaceré ocenenia - Cenu Čs. filmu, Cenu Zväzu slovenských dramatických umelcov. Dramatický príbeh z obdobia hospodárskej krízy za prvej republiky je predovšetkým skvelým psychologickým dvojportrétom sociálne odlišných ľudí, ktorých spojí bizarný i tragický cieľ - objednávka na smrť. Majiteľ veľkého krajčírskeho salónu sa ocitá pred bankrotom. Aby uchránil svoju rodinu pred existenčným krachom a zabezpečil im nárok na svoju životnú poistku, musí umrieť spôsobom, ktorý v poisťovni vzbudí podozrenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (31)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Z narýchlo prečítaných poznámok k filmu som sa tešil, že po dlhej dobe budem môcť dať málo známemu filmu, ktorého kvality predoznačovala trojica Hollý-Müller-Liška, štyri hviezdičky. Bohužiaľ, nestalo sa. Ide o veľmi zaujímavý film s vynikajúco stvárnenou atmosférou a rovnako dobrými hereckými výkonmi. Napriek tomu si myslím, že štyri hviezdičky patria filmu, ktorý ma okrem uvedeného aj emočne zasiahne, čo sa v tomto prípade bohužiaľ nestalo. V každom prípade pouvažujem so zaradením filmu do svojej stovky najobľúbenejších domácich filmov. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Herecký koncert dvojice Muller a Kiš v precíznej réžií jedného z najproduktívnejších slovenských režisérov Martina Hollého. Čo o filme napísať. Výborne napísané sú len ústredne charaktery. U nich jediných je viditeľný vývoj, aj smerovanie. Ich rozhovory, ich vzájomné ubližovanie je podané takým spôsobom aby sa dostavil výsledný efekt stotožnenia sa. Lenže aj ich vzájomné spory, výpomoc a rozhovory aj vďaka nepríjemnej politickej situácií znevažujú zahrať na tú správnu existenciálnu nôtu. Žiadalo sa mi niečo zákernejšie, niečo osudovejšie a hlavne bezútešnejšie. Aj keď výsledný dojem z filmu je práve takýto, neschopnosť naplno vystihnúť dobu, posunutie príbehu do uzavretej spoločnosti, bez väčšieho zásahu aký sa na sociálnu drámu patrí, robí s tohto filmu síce zaujímavú aj dobre natočenú ale v konečnom dôsledku akosi nedotiahnutú a v niektorých scénach až nepríjemne chladnú drámu. Stále sa ale jedná o nadpriemerný slovenský film. ()

Reklama

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Celkový komorní nádech filmu (i přes dané téma) jakoby se přenesl i na tvůrce. Zajisté, jinak bychom se onoho nádechu nedočkali. Komorní Hollý, Liška i Vlado s Kišem. V této atmosféře se zde nastiňuje existenční rozhodnutí charismatického živnostníka, který svou živnost provozuje zrovna v dobách...no, vlastně v dobách, jejíž tržní praktiky a "morálka" přetrvaly dodnes. Rozhodnutí skutečně životní. Na dobu vzniku rozhodně nadprůměrný snímek s elitními tvůrci. ()

Ej Hlemýžď 

všetky recenzie používateľa

"Prineste párek a pivo a potom zavolajte žandárov". Touto zásadní větou v podání Milana Kiše se začíná (ale nejen začíná!) v nádražní restauraci brzy nad ránem odvíjet příběh jednoho a vlastně pak i dvou krejčích, nešťastníků, životních ztroskotanců. Poněkud chmurný film o beznaději jistého druhu s osudovým způsobem pokusu o její řešení. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Naši legendárni režiséri vždy dokázali evokovať tú správnu atmosféru doby a v kombinácii s charizmatickými hercami typu Vlado Muller bola polovice práce hotová. Jeden zaujímavý recept, ako vyriešiť osobné problémy, plynúce z hospodárskej krízy. Recept dosť neortodoxný, avšak vo svojej dosť obľúbený. Lenže nie je to tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá a v hre nie je len labilná psychika opýtaného, ale napríklad aj pochybnosti poisťovne. Snáď s tým natupírovaní obhájci niečo urobia. Smrť šitá na mieru nie je nijak zvlášť depresívny film, ten smútok a kritiku doby v ňom musíte hľadať viac a je to tak určite lepšie, ako divákovi dávať okato najavo, na aký smutný a umelecký film sa to pozerá. Za všecko môžu ludé... ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (1)

  • Film bol natáčaný v Prahe, Bratislave a Modre. (dyfur)

Reklama

Reklama