Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Väzenie Alcatraz bolo považované za miesto, z ktorého sa nikdy nikomu nepodarilo utiecť. Všetkých, ktorí sa o to pokúsili, zadržali, zastrelili, alebo sa utopili v zradných prúdoch Sanfranciského zálivu. Frank Morris však bol majstrom útekov - podarilo sa mu to už niekoľkokrát a od chvíle, kedy sa do Alcatrazu dostal, nemyslel na nič iné... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (443)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Útekárska problematika je lákavá a bola námetom množstva filmov, počnúc Na smrť odsúdený ušiel, cez Motýľka až trebárs po Shawshank. Okrem príťažlivosti je však aj zradná, pretože je málo nosná. Ak podkladom pre film bola skutočná udalosť, potom si viem celkom dobre predstaviť jej 20-minútovú dokumentárnu rekonštrukciu, ktorá by ma zaujala viac, než toto spracovanie, u ktorého som sa chvíľami nudil. A tak mojím top útekárskym filmom ostáva naďalej Na smrť odsúdený ušiel, ktorého jediným nedostatkom je, že sa k nemu nedostávam ľahko. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Keď Clint Eastwood pracoval na tomto projekte podľa skutočných udalostí o úteku z väznice Alcatraz,kde je možné vidieť inšpirácie na ďalších vynikajúcich snímkoch,napr..v 90 rokoch,je už veľká herecká Star a predstaviť si niekoho iného v tejto role by sa aj dalo,ale Frank Morris v podaní pána Eastwooda je tou správnou voľbou,lebo jeho výraz,nasadenie,hlášky sú už dávno skultovnené,a tak som rád za každý takýto druh väzenských drám najmä preto,ak je v nich bravúrna osobnosť,čo poväčšinou býva...Síce fyzická podoba je minimálna,čo sa týka Clinta,to je jeden nedostatok,inak celý snímok ma bavil vehementne od príchodu Clinta/Franka do Alcatrazu po intenzívne myšlienky o tom ako vziať roha,cez prípravy až po konečný útek...A dôjde aj na iné aktivity.A po konečnej fáze je otvorený koniec,či áno alebo nie z pevniny? A keď si pripočítam režiséra Siegela,s ktorým pracoval na pár predchádzajúcich snímkoch,nie je čo dodať. Pred slávnym Darabontovym The Shawshank Redemption je tu ešte tento,ktorý má podobnosť práve s týmto kultom,ale nie je to na škodu,lebo práve tento sa môže pýšiť titulom,ktorý prekonať sa podarí málokomu? ()

Reklama

H34D 

všetky recenzie používateľa

Útěk z Alcatrazu byl první film, na který jsem jako malý kluk užasle zíral s otevřenou pusou a zatajeným dechem. Mrazivě klidný Clint Eastwood a atmosféra, která se za chytrého použití minimalistické hudby (resp. monotóního zvuku) pomalu ale jistě hrotí v napínavé finále. Útěk z Alcatrazu je větší klasika, než si někteří mohou myslet, neboť ne, že připomíná Shawshank, ale naopak Shawshank připomíná Escape from Alcatraz! S odstupem času, po druhém zhlédnutí, mohu říct, že jsem měl stále příjemný pocit z kvalitní filmařiny, ale bohužel kromě toho se mi žádných extrasilných momentů nedostalo... 8/10 ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $43,000,000Tržby Celosvetovo $47,700,000║ Pôsobivý väzenský film, aj keď sa tu nič zvláštne strhujúce nedeje, samozrejme okrem úteku, dejové linky nemajú takú charakterovú váhu ako veľkolepé väzenské filmy(Vykúpenie z väznice Shawshank, Zelená míľa pre ktoré film asi poslúžil ako odrazový mostík) ale aj tak filmu nechýba dávka napätia a pútavo aj keď poskromne vyrozprávaní dej o tom ako partia väzňov plánovala útek, kde vodcovsky zaujme ťahúň Clint Eastwood. /80%/ ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Ó jak jsi kráááásné Seeen Frenciskóó... Další klasika, kterou při psaní SHAWSHANKU (i MÍLE) určitě poctivě nakoukal Stephen King (příběh je o něčem jiném, ale hřiště je úplně stejný). Clintovi člověk samozřejmě fandí od samého začátku od jeho příchodu do věznice. Atmosféra se blíž a blíž závěru pěkně zažere pod kůži a pustí vás až v titulcích. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (38)

  • Eastwood má jako tvůrce rád filmy, jejichž konec nutí diváky o snímcích i nadále přemýšlet, proto chtěl, aby měl Útěk z Alcatrazu otevřený konec a budil v divácích otázky, zda se uprchlíkům podařilo překonat ledové vody Sanfranciského zálivu či nikoliv. A tak vznikla ještě dodatečná závěrečná scéna, kdy dozorci najdou na pobřeží ostrova chryzantému. Tato scéna byla nápadem režiséra Siegela. (ClintEastwood)
  • Scénář byl dílem Richarda Tugglea, novináře ze San Francisca, kterého zaujala kniha na toto téma. Tuggle si obstaral práva na zfilmování a poté začal svůj scénář nabízet v Hollywoodu, kde jím nakonec zaujal režiséra Dona Siegela. (ClintEastwood)
  • Dezorientácia Franka Morrisa (Clint Eastwood) po prepustení zo samotky je založená na reálnom správaní sa väzňov. Jeden bývalý odsúdený, ktorý slúžil v Alcatraze, povedal o čase na samotke: "Buď si vyšiel ako muž, alebo niečo menej." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (viac)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (viac)

Reklama

Reklama