Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Pete Mitchell, prezývaný Maverick, je divoký impulzívny mladík a ambiciózny stíhací pilot. Vzdušný súboj s nepriateľským Migom síce vyrieši brilantne, ale zároveň si rozhnevánadriadených neuvážene nízkym preletom. Mladý dôstojník miluje podstupovať riziko, aby prekonal sám seba a traumu zo smrti otca, skvelého letca, ktorý zahynul za nejasných okolností. Napriek tomu - či práve preto - ho s partnerom Goosom vybrali do elitnej akadémie pre stíhacích pilotov zvanej Top Gun. Maverick sa zamiluje do krásnej inštruktorky Charlie Blackwoodovej, expertky na nepriateľské lietadlá. Smrť priateľa Goosea, ktorý zahynul počas skúšobného letu, ho však poznamená. Rozhodne sa opustiť Top Gun aj milovanú Charlie. Postupne stráca svoj talent na vynaliezavé riešenie kritických letových situácií. Po nasadení do bojovej operácie ho čaká nový súboj s nepriateľskými Migmi. V rozhodujúcich chvíľach Mavrick zachráni niekoľkých spolubojovníkov a napokon vyhrá bitku. Bude to stačiťna jeho vykúpenie z hriechov minulosti a začiatok nového života? (TV JOJ)

(viac)

Videá (14)

Trailer 2

Recenzie (879)

Hellboy 

všetky recenzie používateľa

Když se řekne High Concept, vybavím si Top Gun. Na tento film mam krásné vzpomínky z dětství a nyní se na něj bojím podívat, abych si ty vzpomínky nepokazil:) O létání jsem se zajímal skoro "odjakživa" a s kamarády jsme ten film brali děsně vážně a řešili takové hlouposti, jako jestli se ef čtrnáctka může dostat do ploché vývrtky a proč tam nejsou žádné MIGy ale ef pětky s rudejma hvězdama:D Top Gun se pro mě stal standardem kvalitního filmu z leteckého prostředí a žádný další se na jeho úroveň ani nepřiblížil. (Mám na mysli třeba tu pitominu Železný orel ze stejného roku). ()

petaspur 

všetky recenzie používateľa

Náborová agitka letectva US Army je natočená tak, aby ti nejschopnější zástupci americké mládeže spěchali do kokpitů letadel chránit soustředěnou palbou světový mír. Přes všechnu kýčovitost jsem velmi rád, že byl tento snímek natočen, neboť bez něj bych byl ochuzen o nezapomenutelé kousky Toppera Harleye a svět by tím byl zase o něco smutnější. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Tá ústredná pesnička! Len čo začujem jej prvé tóny, spomeniem si na staré dobré časy, keď vznikali neskutočné pesničky pre trháky ako Duch alebo Hriešny tanec. Prvý Top Gun som si prvý raz v živote pozrel až po štyridsiatke, v r. 2022. Prehovorila ma na to manželka, s ktorou som pár mesiacov predtým zašiel do kina na dvojku a obom sa nám veľmi páčila paradoxne napriek tomu, že sme jednotku nevideli. Ja som tušil, že ju ani vidieť nepotrebujem, že ma proste nebude baviť... a napokon sa ukázalo, že som sa ani príliš nemýlil. Ona samozrejme nie je zlá. Režisér s kameramanom si užíva osemdesiatkovú poetiku, skvelú slnečno-plážovo-palmovú výpravu s malebnými (a rozhodne nie lacnými) rodinnými štvrťami, parádne kameramanské jazdy, nájazdy, lety, prelety, podlety atď. Ale priznám sa, že ma všetko to blbnutie so stíhačkami vôbec nebavilo. To, že som sa ťažko orientoval v tom, do kokpitu ktorej postavy sa práve pozerám, bol ešte ten najmenší problém. Okrem toho ma zarazilo, že scenár je svojím spôsobom o ničom. A to nemyslím ako ironickú urážku, ale doslovne. Temer nič sa v ňom nedeje. Postavy len chodia do baru, sedia v stíhačke a cvičia, prípadne sa spolu bavia v sprchách alebo v nejakej miestnosti a keď sa aj raz za čas zjaví stíhačková scéna, tak v drvivej väčšine len blbnú, cvičia a podobné neškodnosti. Z hercov som sa tešil na môjho miláčika od dôb Votrelca Toma Skerritta, ale najviac sa mi nakoniec páčil Val Kilmer, Kelly McGillis (vo výťahovej scéne sa podozrivo podobajúca na Charlize Theron) a sympaťák Anthony Edwards z Pohotovosti. Michael Ironside bol prekvapivo temer neviditeľný. Mohutne na mňa okrem pesničky a práce kameramana Jeffreyho L. Kimballa (Kučeravá Sue, Špecialista) zapôsobili práve scény s Cruiseovým parťákom, dvojnásobne momenty s jeho synom, ktoré vďaka existencii dvojky (ktorá z tohto brutálne ťažila, nebudem spoilerovať) mali úplne inú príchuť, než v dobe premiéry v r. 1986. Pri trápnom 15-miliónovom rozpočte to na celom svete zarobilo 356, čo bol obdivuhodný výkon. Takže je neuveriteľné, že hoci sa o dvojke hovorilo v podstate od premiéry jednotky, napokon vznikla až o 36 (!!!) rokov neskôr, po smrti Tonyho Scotta. A pri rozpočte 170 zarobila na celom svete neuveriteľnú skoro jeden a pol miliardu (!!!) dolárov. ()

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Barevná limonádka bez chuti a výjma akčního závěru i bez bublinek; zato cukrem se nešetřilo. V porovnání s jinými náborovkami do U.S. Army nemá Top Gun bůhvíjak ostrý drápek. Načasaný vytlemenec Maverick není tím typem hrdiny, kterému by divák upřímně fandil a nepřehledně zrežírovaným leteckým scénám z výcviku chybí adrenalim, protože vlastně o nic nejde. Zato když se konečně objeví ty zlé černé MiGy, když je Maverick "v plošné vývrtce a míří k oceánu", nebo když se záchraný vrtulník vznáší nad rozčeřenou mořskou hladinou, předvádí Tony Scott co umí. Všechny ostatní scény tvoří pouze tupou slaďárnu s reklamními záběry ocelových ptáků navlečenou do všudypřítomného koloritu osmdesátých let. ()

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Klukovský film, co dodat. Holky a mašiny, záplaty na džíny, co dodat. Jo... eště tam majó také bohovské stíhačky jak cyp. Ale vážně. Pro kluka, kterého pramálo zajímá ten americký militarismus, ten neskrývaný klerofašismus, přemrštěný entusiasmus a smysl pro totální glorifikaci zla (smrtící stroje a piloti) transformací za dobro (krásné technické zázraky a bezva kluci do nepohody), pro kluka, kterému je tohle úplně šumák, protože ani neví, co to jako představuje, je to opravdu hutný film plný krásných a schopných lidí s velkou zodpovědností ve svých rukách při obraně své milované vlasti. ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (121)

  • Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) nosí hodinky značky ORFINA Porsche Design Chronograph. (dyfur)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (viac)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (viac)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (viac)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (viac)

Reklama

Reklama