Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (viac)
Trailer

Louise Sawyerová (Susan Sarandon) pracuje ako servírka vo fastfoode a doslova trpí vzťahom so svojim partnerom. Ten je ako hudobník neustále na cestách a Louise si svojou samotou môže akurát tak písať denník. Alebo rovnako tak sa môže stretávať so svojou najlepšou priateľkou Thelmou Dickinsovou (Geena Davis). Tá má pre zmenu opačný problém. Jej násilnícky muž by bol najradšej, aby jeho poslušná manželka sedela neustále v kuchyni, zatiaľ čo on otvára jedno pivo za druhým počas nekonečných hodín sledovania futbalu. Niet sa preto čomu čudovať, keď pohár trpezlivosti raz pretečie. A tak sa Thelma a Louise ocitnú v aute na úteku pred svojimi stereotypnými životmi a nevšímavými partnermi. Ich dobrodružný výlet však pretne konflikt, po ktorom sa o Thelmu a Louise zaujíma aj polícia. Ich cieľom je Mexiko... Kultový film legendárneho Ridleyho Scotta získal Oscara za najlepší scenár a pripísal si aj ďalších päť nominácií. (STV)

(viac)

Videá (14)

Trailer

Recenzie (512)

pepo 

všetky recenzie používateľa

Dve domáce paničky sa pri svojom dlho plánovanom výlete zapletú k znásilneniu a v sebaobrane útočníka zastrelia. Dovolenka sa zmení nielen na útek, ale hlavne na cestu za slobodou v každom zmysle slova. Scott mal pre silné postavy slabšieho pohlavia stále slabosť, nikdy s nimi však nenatočil takto krásnu snímku a nikdy nemal po ruke takto dobrý scenár. Základom však mal byť dokonalý casting hlavných hrdiniek a ten sa bez debát podaril. Geena Davis aj Susan Sarandon podávajú výkony, ktoré patria k ich najlepším. Mužskú stranu predstavujú takisto skvelí Harvey Keitel, Michael Madsen alebo Brad Pitt v role, ktorá ho nakopla ku hviezdnej kariére. Nezvyčajne citlivá a pritom vizuálne opäť strhujúca lahôdka s najkrajším záverom vo filmografii svojho tvorcu. Oscar za scenár, 5 ďalších nominácií - a prvá režijná pre Scotta. Z tohto road - movie sa stal následne veľký hit a ešte väčší kult. Jednoznačne najlepší film reflektujúci ženskú emancipáciu. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci snímok, ktorý je nielen klasickou road movie, ale aj pozoruhodnou výpoveďou o súčasnom svete, slobode, o vzťahoch medzi mužmi a ženami, získal Oscara za scenár. Nominované boli aj obe herečky, Ridley Scott ako režisér, kamera a strih. Geena Davis asi vo svojom najlepšom filme priam žiari. Jeden z najlepších a pre mňa najobľúbenejších filmových koncov. ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $16,5miliónaTržby USA $45,360,915Tržby Celosvetovo $55,500,000"Ridley Scott a jeho výborná road story, ktorá každým pozretým je o niečo silnejšia v ponúknutom obsahu a v detailoch!" Susan Sarandon a Geena Davis v dobrodružnej jazde naprieč Amerikou, unikajúce pred rukou zákona až dovtedy pokiaľ neprídu na koniec útesu, je strhujúcim príbehom ťažiacim zo skutočnej ľudskosti, neviazanosti a hlavne o vnútornej slobode, kde príde to skutočné čaro priateľstva a oslobodenia sa od zaužívaného systému, samým záverom filmu. "Dobrodružstvo naprieč Amerikou ako sa patrí!" __/80%/ ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Slušné road movie o dvou ženách, které souhra náhod a nevybouřené hormony svedly na dráhu desperátek. Susan Sarandon patří k mým nejoblíbenějším herečkám a odvádí výbornou práci, ale zdatně jí sekunduje i Geena Davis, kterou jinak moc nemusím. Film se opírá o krásné scenérie americké divočiny a je podmalován příjemnou muzikou. Ridley Scott se tentokrát umírnil, pokud se týče střihu a efektů, snad jen střetnutí s policisty, které skončí demolicí poloviny vozového parku místní policie, je typicky přepísklé a je natočené jednoduše na efekt. Celkový dojem: 70 %. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Bude to ťažké, ale musím nájsť miesto pre Ridley Scotta v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Nech sa chopí hoci akej témy, dokáže ju presvedčivo realisticky a silne empaticky spracovať. Či už je to čistokrvný vojnový film (Čierny jastrab zostrelený), vesmírny horror (Votrelec) alebo aj táto feministická road movie. Brilantne vybrúsený príbeh dvoch kamarátok Thelmy a Loiuse. Ženské, ktoré mi na začiatku filmu neboli zrovna dvakrát sympatické, som si počas dvoch hodín trvania tohto snímku tak obľúbil, že by som bol na konci za ne dýchal. I napriek mizernému dabingu dávam tejto dráme plný počet hviezdičiek. Budem sa snažiť si ju v blízkom čase znova pozrieť, ale tento krát v originálnej anglickej verzii. To bude ešte o kúsok intenzívnejší filmový zážitok. ***** ()

Galéria (84)

Zaujímavosti (53)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Moab nachadzajúcom sa v štáte Utah a v Los Angeles. Natáčalo sa od 11. júna do 31. augusta 1990. (dyfur)
  • Když Thelma (Geena Davis) vyloupí benzínovou pumpu v Oklahomě, požádá prodavače, aby k penězům přihodil i láhev bourbonu Wild Turkey. V Oklahomě je však možné koupit si tvrdý alkohol pouze v tzv. „liquor store“ (obchod specializovaný na prodej alkoholu), nikoliv na benzínce. (oli009)

Súvisiace novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (viac)

Reklama

Reklama