Reklama

Reklama

Portrét boxera Jakea LaMottu, šampióna v strednej váhe, ktorý bol povestný svojou výdržou a odolnosťou v ringu. Film sleduje LaMottove osudy počas dvoch dekád od začiatkov jeho boxerskej kariéry v štyridsiatych rokoch. LaMotta sa preslávil agresívnym štýlom boja a nezlomnou zaťatosťou, vďaka ktorej neraz z posledných síl odolával ranám svojich súperov. Jeho prchký a výbušný temperament mu vyslúžil prezývku Zúriaci býk a doviedol ho nielen k boxerskym výhrám, ale aj k životným prehrám. LaMottu spaľovala žiarlivosť, kvôli ktorej stratil milovanú ženu Vickie i jediného priateľa a spojenca, svojho brata Joeyho. Po ukončení kariéry viedol bar, ale kvôli známosti s neplnoletou dievčinou sa dostal do väzenia a po prepustení skončil ako bavič v nočnom podniku. Režisér Martin Scorsese nakrútil film podľa LaMottovej vlastnej autobiografie. Z príbehu o vzostupe a páde boxera vyťažil materiál pre ilustráciu svojich obsedantných tém komplexu viny, sebadeštrukcie a problematického vzťahu muža k žen e. Zúriaceho býka LaMottu zobrazil ako muža neovládateľných vášní, ktorý si zúrivosť vybíja násilím na tých, ktorých najviac miluje, a vykúpenie za svoje viny následne hľadá v ranách utŕžených v ringu. Robert De Niro kvôli úlohe LaMottu podstúpil intenzívny tréning a neskôr pribral 20 kg. Svoju postavu obdaril nielen animálnou zúrivosťou, ale podarilo sa mu stvárniť aj beznádejnosť boja zúriaceho býka, ktorý musí ísť vždy hlavou proti múru. Za svoj herecký výkon De Niro získal Oscara. Film je povestný bravúrne stvárnenými scénami v ringu, zobrazujúcimi násilnú stránku tvrdého športu. Oscarom bola ocenená aj Scorseseho stála spolupracovníčka, strihačka Thelma Schoonmakerová. Film bol nominovaný na Ceny americkej filmovej akadémie vo viacerých kategóriách a hoci Scorsese cenu za réžiu nezískal, jeho Zúriaci býk je považovaný za najlepší film osemdesiatych rokov a roku 1990 bol zaradený do Národného filmového registra. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (687)

Šakal 

všetky recenzie používateľa

toto je zfilmovaný životní příběh boxera středně těžké váhy Jakea LaMotty! Je to one man show vynikajícího Roberta De Nira. On se jednoduše na celých 129 minut snímku stává Jakem LaMottou! R. De Niro touto rolí naprosto žil ( stačí se podívat jak vypadal na začátku a na konci tohoto snímku). Vše pod taktovkou mistra Martyho! Jeho režie je excelentní, stejně jako kamera a střih u tohoto snímku. Parádní zážitek, který ještě umocňuje fakt, že snímek je černobílý! Díky Marty a Roberte! Nemůžu jinak než 5*! p.s. málem bych zapomněl na svého oblíbence J. Pesciho, který zde odvádí svůj tradičně poctivý výkon! ()

golfista 

všetky recenzie používateľa

Je to boxerský film s opravdu vyjímečnými záběry (kam se hrabe Rocky), ale o box jde až v druhé řadě. Tenhle černobílý klenot nabízí pohled na život šampiona v boxu z úhlu jeho vznětlivé povahy, žárlivosti a rodinného zázemí. Výkon Roberta De Nira je naprosto vyjímečný. O jeho obětování se ztvárnění role svědčí porovnání jeho "vizáže" na začátku a na konci filmu. To vyráží dech. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Solídna sonda do hlavy agresívneho psychopata s prebytkom testosterónu mimo ringu, ktorú vydareným spôsobom stvárnil Robert De Niro. Odkladal som samotný snímok naozaj dlho, nakoľko box nie je moja šálka kávy, pričom jeden z mála príbehov čo ma naozaj bavil, bol Rocky I, II, IV. Ostatok sú za mňa čisté kokotiny, z ktorých vyslovene nemôžem vystáť najmä tie umelé pokračovania ako Creed a podobne. Toto je snímok ďaleko viac o živote boxera mimo ringu, než v samotnom boji, a nato by mal divák potom ako po ňom siahne pamätať. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výborný snímok, avšak vzhľadom na to, ako je ospevovaný a vynášaný do nebies som čakal trocha viac. Po technickej stránke je film naozaj dokonalý, tu nie je čo riešiť, navyše čiernobiely nádych mu dodáva taký osobitý šmrnc, ktorý je základom pre slušnú dobovú atmosféru. R. De Niro tu podal fantastický výkon, to sa musí nechať a bavili ma aj súboje v ringu, ktoré boli excelentne prepracované a s výrazným dramatickým nábojom. Čo ma bavilo menej bola samotná dejová linka, nedokázala ma nejak zvlášť zaujať, hlavne po dramatickej stránke, možno to bolo až príliš obsahovo prepracované s veľa zbytočnými menami a postavami. Niekedy je menej viac. 75/100 ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Zase jsem naletěla, skočila jsem na špek všem těm pochvalným ódám na tento nudný film. Box mě nebaví, koukat se na to, jak si dva pánové chtějí vymlátit z lebek poslední zbytečky rozumu, mi přijde ještě stupidnější než se do těch hlav mlátit. Tento film je o jednom primitivovi, který se od jiných primitivů nechal mlátit do hlavy. A fakt nechápu, proč bych měla obdivovat zarputilost někoho, kdo si málem nechal rozmašírovat mozek. ()

Galéria (137)

Zaujímavosti (92)

  • Násilie voči ženám vo filme vytvára ostrý kontrapunkt k zápasom v ringu. Počas prvej scény v klube Copacabana sú ženy terčom zneužívania. Jake (Robert De Niro) obviní Vickie (Cathy Moriarty) z flirtovania s inými mužmi. Uráža boxera i mafiána, že sú ako ženské. Neskôr starý Jake ako komik adresuje nevkusné poznámky k ženám v publiku. Scorsese týmito udalosťami naznačuje, že život v USA je plný mužskej agresivity. (Biopler)
  • Keď LaMotta (Robert De Niro) vyhráva šampionát v strednej váhe, je na vrchole kariéry. Potom jeho život začne upadať do žiarlivosti a násilia voči ostatným. Isté motívy násilia sú však vo vyprávaní prítomné už predtým a zdôrazňujú rolu násilia v jeho živote i v živote jeho okolia. Počas prestávky jeho prvého zápasu sa v hľadisku strhne bitka. Je to predzvesť, že násilie sa šíri i za mantinely ringu. Vzťahy v rodine sú napäté medzi ním a bratom. Jeho brat Joey (Joe Pesci) dokonca pri výchove syna neváha použiť vyhrážky nožom. (Biopler)

Súvisiace novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (viac)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (viac)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (viac)

Reklama

Reklama