Reklama

Reklama

Duchovia Inisherinu

  • Česko Víly z Inisherinu (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dej filmu sa odohráva na odľahlom ostrove pri západnom pobreží Írska a sleduje celoživotných priateľov Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), ktorí sa ocitnú v slepej uličke, keď Colm nečakane ukončí ich priateľstvo. Ohromený Pádraic sa s pomocou svojej sestry Siobhán (Kerry Condon) a problémového mladého ostrovana Dominica (Barry Keoghan) snaží napraviť vzťah a odmieta prijať “nie” ako odpoveď. Pádraicove opakované snahy však len posilňujú odhodlanie jeho bývalého priateľa a keď Colm predloží zúfalé ultimátum, udalosti sa rýchlo vyhrotia a majú šokujúce následky. (CinemArt SK)

(viac)

Zaujímavosti (17)

  • Film sa odohráva v období od marca do apríla 1923 (na stene izby Pádraica {Colin Farrell} a Siobhán {Kerry Condon} je vidieť kalendár) a viackrát sa v ňom spomína občianska vojna. V období od júna 1922 do mája 1923 v Írsku skutočne prebiehala občianska vojna, ktorá vyvrcholila založením Írskeho slobodného štátu nezávislého od Spojeného kráľovstva. (RigorMortis)
  • Farrell ospevoval somarica, s ktorou tak úzko spolupracoval pri nakrúcaní filmu: "Bol to jej prvý film, ale správala sa, akoby to bol jej stý film." Došlo však aj k zraneniu: "Nepáčilo sa jej, keď som sa jej dotkol nosa, tak ma kopla do kolena." (Arsenal83)
  • Úvodná pieseň nie je írska, ale bulharská. Spieva ju Bulharský štátny rozhlasový a televízny ženský spevácky zbor. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal na ostrovoch Inis Mór a Achill (Írsko). Obdobie natáčania trvalo od 22. augusta do 23. októbra 2021. (Arsenal83)
  • Martin McDonagh pracoval na scenári, ktorý vychádza z jeho nezrealizovanej divadelnej hry, viac než 20 rokov. (Volch)
  • Natáčanie sa malo pôvodne začať v lete 2020, ale pandémia koronavírusu začiatok produkcie oddialila. (Volch)
  • Banshee (v irštině „bean sí“ nebo „bean-sidhe“, skotsky „bean shìth“, v českém přepisu též „benší“ – volně přeloženo jako žena z kopců), též známá jako víla smrti, je irská a skotská mytologická bytost, která se projevuje táhlým zoufalým kvílením a pláčem, jímž zvěstuje smrt. (FuNZ4)
  • Až na jedinou výjimku (Gary Lyndon) byli všichni obsazení herci a herečky rodilí Irové. (Posheidon)
  • Roztomilá oslice Pádraica (Colin Farrell) jménem Jenny se ve skutečnosti jmenovala Minnie a dostala se i do závěrečných titulků filmu. (Posheidon)
  • Když měl film premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v roce 2022, sklidil patnáctiminutový potlesk vestoje. (Claw)
  • V závěrečných titulcích je krátké věnování: „In memory of Jon Gregory.“ Gregory spolupracoval s režisérem Martinem McDonaghem na několika filmech. Zemřel v září 2021 před ukončením natáčení. (devNull)
  • Inisheer je nejmenší ze třech Aranských ostrovů nacházejících se v Galwayském zálivu na západě Irska. (arthre)

Súvisiace novinky

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (viac)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (viac)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (viac)

Reklama

Reklama