Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Postarší seladón Evžen Novák (Miloš Kopecký) si privyrába ako komparzista. Raz pri návrate domov stretne susedku Alenu Bartáčkovú (Iva Janžurová) a žartom jej naznačí, že jej manžel je jej neverný. Karel Bartáček (František Peterka) si to nenechá páčiť a sľubuje Novákovcom (Stella Zázvorková, Miloš Kopecký) pomstu. Tí sa radi hrajú pred susedmi na ľudí z lepšej spoločnosti a ich syn René (Luděk Sobota) si s obľubou vylepšuje svoje meno rôznymi titulmi. Začína sa malá súkromná susedská vojna, ktorá by sa mohla celkom pokojne skončiť vo chvíli, keď ich starý dom plánujú zbúrať a obe znepriatelené rodiny sa musia od seba odsťahovať. Škodoradostný osud však zariadi, aby sa obe rodiny opäť stretli v novom dome ako susedia. Niet teda divu, že aj svadobné oznámenie Reného a Nadi (Dagmar Veškrnová), netere Bartáčkovcov, všetci považujú za tak trochu hlúpy vtip. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (323)

sepp 

všetky recenzie používateľa

Na rozdil od jinych komentatoru zde na CSFD mi prijde, ze typicke ceske nesvary, plynouci ze socialisticke doby tedy rozhodne nevymizely a tudiz, ze je tento film stale aktualni. Alespon na malomeste, kde tedy neziji, avsak ruzni pribuzni ano a vladnou tam neustale stejne pomery. A nejvice se v pripade tohoto snimku cenim vykonu M.Kopeckeho a F.Peterky, ktere oba jako herce zboznuji. ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Petr Schulhoff uměl točit vynikající kriminálky (série s majorem Kalašem), nebo výborné komedie, jakou je tato pecka! Čtveřice sousedů v podání Miloše Kopeckého, Stelly Zázvorkové, Františka Peterky a Ivy Janžurové jsou geniálně zahrané a nádherně ukazují tu naši českou povahu. Prostě klasika a těch naschválů, co si mezi sebou dělají jsou k popukání. Tohle je příklad klasické satirické komedie 70. let a já jsem šťasten, že jich tenkrát vznikalo poměrně dost. ()

Reklama

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Ústredná štvorica Miloš Kopecký / Stella Zázvorková / Iva Janžurová / František Peterka vytvorili skvelé herecké kvarteto a svoj koncert malomeštiackej symfónie odohrali bezchybne a dodnes žne potlesk "na otvorenej scéne". Nesmrteľná asi z tejto kategórie zostane hláška: "Tu nepotečie voda! Tu potečie krv!" Komédia ako kritika malomeštiactva bola mierená na vtedajšiu povahu ľudí, ale stala sa aj nadčasovou a stále platnou. Ako tu už niekde bolo napísané "doba sa zmenila, ale ľudia....Herecký koncert pod riadením režiséra Petra Schulhoffa. Snáď nesmrteľné dielo, ktoré si myslím, že patrí medzi dvadsiatku najlepších československých komediálnych filmov. ()

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Tohle mi sedlo asi jako list opuncie na holá záda. A po každém dalším nakouknutí jen další a další plácnutí. Celá parta zde umístěných herců by dokázala víc, kdyby nebyli limitovaní poplatností době vzniku. A v neposlední řadě ta satira, která tu má jakože napadat maloměšťáctví, je mi spíš protivná. To opravdu radši šipku mezi ty zasrané opuncie, než další opáčko na TV Noha. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Ať si kdo chce, co chce říká ... je to komédia a komédia má baviť. A táto komédia baví aj po štyridsiatich rokoch od jej nakrútenia. Nie je to pravidlom, ale komédia založená na závisti a drobných zlomyseľnostiach malých českých lidiček túto vlastnosť má, pretože tieto vlastnosti pretrvávajú bez ohľadu na charakter režimu. Dobrý výber hercov k úspechu filmu výrazne prispel. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (28)

  • Novákovi (Miloš Kopecký, Stella Zázvorková) vlastní televizní přístroj Tesla Mánes z let 1957–1959, vyráběný v Tesle Strašnice, a rozhlasový přístroj Telefunken Arie z let 1937–1938. Bartáčkovi (Iva Janžurová, František Peterka) vlastní televizor Tesla 4261A Bajkal z let 1975–1976, vyráběný Teslou Orava, a přenosný tranzistorový přístroj Tesla 2817B Twist z let 1967–1968, vyráběný v Tesle Bratislava. (sator)
  • V závěrečné scéně čekají René Novák (Luděk Sobota) s Naďou Kovalovou (Dagmar Veškrnová) před obřadní síní. Ve skutečnosti se natáčelo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. (Merťas)

Reklama

Reklama