Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Viktor (Vlastimil Brodský) je vedúci predajne s domácimi potrebami a Marta (Jana Brejchová) je fotografka. On je realistický a praktický človek, ona zasnívaná bohémka. On chce mať doma navarené, a ona chce každý deň prežívať niečo nové, vzrušujúce a výnimočné. Napriek tomu sa milujú a žijú spolu v manželstve už desať rokov. Krehkú rovnováhu ich spolužitia však naruší nové a idylické manželstvo Martinej kamarátky Aleny (Iva Janžurová), ktorej manžela tentoraz vybral počítač. Vďaka tomu dnes Alena a jej Kája (František Peterka) tvoria dokonalý pár. Marta a Viktor zapochybujú, či sa ich rozdielne povahy k sebe vôbec hodia, a tak sa rozhodnú podstúpiť test počítačom. Výsledok je tragický - nemajú absolútne nič spoločné, vôbec sa k sebe nehodia a ich spolužitie sa rovná hazardu so zdravím. Počítač im však určí ideálnych partnerov. Marta aj Viktor si tajne vyhľadajú svoje „kybernetické lásky", čím nechtiac rozkrútia kolotoč omylov, zámien a komických situácií, končiaci v šťavnatom a bláznivom záverečnom zmätku. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (25)

  • Rozpočet filmu bol 3,100,000 Kčs, čo bol na dobu natáčania dosť úsporný rozpočet. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Vo výrobnej správe filmu je upozornené na nevhodné správanie „špičkových hercov“, z dôvodov ktorých dovoleniek muselo byť natáčanie filmu prerušené na viac ako mesiac: „nemajú záujem v čase divadelných prázdnin pracovať, ale sa rekreovať.“ [Zdroj]
    (Raccoon.city)
  • Výrobnej skupine filmu sa podarilo jednak ušetriť na stanovenom rozpočte, jednak film dokončiť v skoršom termíne ako bolo plánované. Skupina tak splnila svoj „socialistický záväzok“, ktorý si predsavzala pri príležitosti 30. výročia oslobodenia ČSSR Sovietskou armádou. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Josef Bláha (Petr Karát) ukazuje v svojom byte Jane Brejchovéj (Marta Tomášová) reprodukciu maľby od Maxa Švabinského, "Splynutí duší". Max Švabinský namaľoval z tohto obrazu niekoľko variant a jednu perokresbu. V roku 2016 sa jedna z verzii tohto obrazu z roku 1896 považovaná za stratenú objavila na aukcii v Čechách a bola vydražená za 7 900 000 Kč. (Raccoon.city)
  • Keď Vlastimil Brodský (Viktor Tomáš) sleduje futbalový zápas v televízii, komentátor zahlási po vstrelenom góle, že v 9.minute dal gól Kukla na 1:1 a vyrovnal po prihrávke Petříčka. Miloslav Kukla a Jaroslav Petříček hrali v sezónach 1974/1975 a 1975/1976 za prvoligový klub TJ LIAZ JABLONEC. Miloslav Kukla strelil v týchto sezónach 5 gólov, a na 1:1 vyrovnával v dvoch zápasoch v sezóne 1974/1975. Najskôr v zápase proti INTERU BRATISLAVA a potom proti TJ ŠKODE PLZEŇ. Ale ani jeden vyrovnávajúci gól nestrelil v 9 minúte ale z Interom v 54.minute a z Plzňou v 43.minúte. (Raccoon.city)
  • Film zarobil 5 miliónov korún, a tak režisér Petr Schulhoff začal písať druhý diel, ktorý ale nedokončil, lebo pár rokov na to ochorel zákernou chorobou, svoj zlý zdravotný stav psychicky neuniesol a nakoniec sa doma obesil. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Mimo kamery filmoví novomanželia Iva Janžurova (Alena) a František Peterka (Kája) nikdy nehovorili. Keď napríklad čakali na záber, sedeli spolu v šatni a Janžurová plietla alebo čítala a Peterka tiež čítal, neprehodili ani slovo. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Dejová linka postavy inštalatéra Franty Vencla mala byť pôvodne väčšia, vzhľadom k tomu, že si ale s režisérom nepadol do oka, dostal Vladimír Menšík menší priestor a z priebehu natáčania bol úplne znechutený. Hovoril, že keby toto tušil, nikdy by do toho nešiel a od tej doby s režisérom Schulhoffom už nikdy nič nenatočili. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Režisér Petr Schulhoff mal na každú scénu vtip či glosu do bodky vymyslenú. Preto bol pre hercov malý priestor na improvizáciu. Dokonca aj dobré nápady nerád pripúšťal. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Scéna s opakováním seznámení manželů ve výročí události mezi Tomášovými (Vlastimil Brodský a Jana Brejchová) se objevila také ve filmu Pět z milionu (1959) v povídce „To zavinil Bonifác“. I tady byl aktérem Vlastimil Brodský. (sator)
  • Když Tomáš (Vlastimil Brodský) mluví o své ženě, použije příměru, že je jako „Fifi pírko“. Fifi pírko je film z roku 1965, jehož hlavní postava Fifi (Philippe Avron) díky své nevinnosti a bezelstnosti jako by ani nebyl z tohoto světa. (sator)
  • Když Marta (Jana Brejchová) mluví o svém muži, použije slova „ta indolence“, což znamená lhostejnost, nevšímavost a netečnost. (sator)
  • Marta (Jana Brejchová) použije slovní spojení „prepotentní frajle“. „Prepotentní“ znamená převažující, nadměrně mocný a slovo „frajle“ je zkomolenina z německého „fräulein“ – slečna. (sator)
  • Ve filmu lze spatřit loď Děvín. Loď Děvín byla vyrobena v roce 1953. Původně tato loď sloužila jako barkassa – obslužná loď ve velkých přístavech. Po rekonstrukci v roce 2011 se plavila dál. (sator)
  • Tomášovi (Vlastimil Brodský, Jana Brejchová) mají doma lednici Calex 100 vyrobenou firmou CALEX ve Zlatých Moravcích mezi 60. a 70. lety 20. století. Lednice dokázala fungovat desítky let bez závad a dosáhla takové oblíbenosti, že po roce 1989 byla její výroba obnovena v tzv. Retro sérii pod inovovaným názvem Calex CHZ-1-100. (sator)
  • Tomáš (Vlastimil Brodský) je vedoucím železářství, které sídlí hned vedle památného domu U Rotta na Malém náměstí 3 v Praze na Starém Městě. Železářství zde bylo od roku 1850 a přežilo i éru komunismu. Zaniklo až po roce 1989, správněji bylo přestěhováno do Linhartské 6, asi 50 m od domu U Rotta. (sator)

Reklama

Reklama