Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Postarší seladón Evžen Novák (Miloš Kopecký) si privyrába ako komparzista. Raz pri návrate domov stretne susedku Alenu Bartáčkovú (Iva Janžurová) a žartom jej naznačí, že jej manžel je jej neverný. Karel Bartáček (František Peterka) si to nenechá páčiť a sľubuje Novákovcom (Stella Zázvorková, Miloš Kopecký) pomstu. Tí sa radi hrajú pred susedmi na ľudí z lepšej spoločnosti a ich syn René (Luděk Sobota) si s obľubou vylepšuje svoje meno rôznymi titulmi. Začína sa malá súkromná susedská vojna, ktorá by sa mohla celkom pokojne skončiť vo chvíli, keď ich starý dom plánujú zbúrať a obe znepriatelené rodiny sa musia od seba odsťahovať. Škodoradostný osud však zariadi, aby sa obe rodiny opäť stretli v novom dome ako susedia. Niet teda divu, že aj svadobné oznámenie Reného a Nadi (Dagmar Veškrnová), netere Bartáčkovcov, všetci považujú za tak trochu hlúpy vtip. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (322)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Nekonečné hádky susedské, motivované závisťou. Snáď by som to hodnotil lepšie, nebyť podprahového ideologického pôsobenia v podobe reklamy na sídliskové bývanie, kde môže vzniknúť aj akási solidarita (keď už nie priateľstvo) znesvárených. Chyba nie je v hercoch, tí spoľahlivo odohrávajú svoje naštvané role, ale v zámernom rozlišovaní hodnoty prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Pokiaľ dvojice bývali v starom pavlačovom tehlovom dome, hádky boli intenzívnejšie, emocionálny presah často hraničil so zúrivosťou. Navyše nenápadne boli naznačené nevýhody starého typu bývania: spoločná točka na vodu, ktorá má časté výpadky, podobné ako plyn. Cez steny je všetko počuť. Naproti tomu je v paneláku všetko fajn, samostatné kúpeľne a práčovňa obrúsi susedské spory (napriek záveru - prísľube pokračovania tejto komunálnej komédie). ()

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Takové uřvané komedie uměli nejlíp Francouzi. Petr Schulhoff je okořenil typickou českou závistivostí a nepřejícnosti. Bylo to aktuální a vtipné tehdy a je to aktuální a vtipné i dnes. Nějaké věci se bohužel nemění. Od přestěhování na sídliště a s větším zapojením překvapivě snesitelného Luďka Soboty, vtipnost klesla a atmosféra dostala pořádný šrám. Paneláková chodba už nemá to kouzlo co rozhádaná pavlač. ()

Reklama

dubinak 

všetky recenzie používateľa

Myslím,že o tomhle filmu si udělá každý svůj obrázek. Ten můj je asi takový,že dřív jsem se u toho i dost nasmála,a to především,když si dělali sousedé naschvály.Teď už mi přijde film dost neoriginální a ve druhé polovině,film spadá do strašné, "nápadité" slátaniny a už to není co bývalo. Iva Janžurová mě ale dostane ať chci či ne. :-) ()

MM11 

všetky recenzie používateľa

Podobných komedií se v sedmdesátých letech vyrojilo jako hub po dešti. Mírně nahořklá satira a kritika poměrů, ovšem bez hledání konkrétních příčin, naivní děj, humor příliš násilný. Takřka všechny spoléhaly na osvědčené herecké kapacity, které opravdu v mnoha případech myšlenkově chudá díla povznesli. Petr Shulhoff byl rutinérem tohoto ražení, patlat se v záporných českých vlastnostech a jemně kritizovat (samozřejmě klouzal pouze po povrchu) mu šlo. Já bych možná ocenil menší frekvenci v televizi, jinak nic proti ničemu. ()

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Jedna z nejlepších českých komedií všech´dob. Excelentní herecké obsazení Peterka/Janžurová, Kopecký/Zázvorková, skvělý scénář plný neuvěřitelných gagů a odzbrojující tempo dělají z tohohle filmu fakt klenot, a to jeden z nejdražších. Fakt naprosto geniální typicky český film, ale v paneláku to už nebylo ono... Na tohle se můžu podívat kdykoliv, což se u českých komedií často nestává.... ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (28)

  • Dům, do kterého se přestěhovali Bartáčkovi a Novákovi, stojí v Praze Motoli v ulici Hennerova 227/7. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Krabica "americkej automatickej pračky", ktorú René Novák (Luděk Sobota) a pán Novák (Miloš Kopecký) niesli hore schodmi bola v skutočnosti krabica talianskej automatickej pračky ZANUSSI DL 1400T. Spoločnosť Zanussi bola neskôr v roku 1984 odkúpená švédskou spoločnosťou Electrolux. (PATWIST)
  • Pračka byla údajně koupena v obchodě Železářství. Tam se ale pračky neprodávaly, tento sortiment měly za socialismu obchody s názvem Elektro. (sator)

Reklama

Reklama