Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Krimi
  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Dokumentárny

Obľúbené filmy (9)

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (1970)

Pre mňa osobne najlepšia československá komédia všetkých čias. Výborná paródia na americkú gangstrovku, samí skvelý herci v hlavných aj vedľajších úlohách, úbohučký pán Camel, ktorého bravúrne zahral Lipský. Veľmi sa mi páčili aj skoky do reklám, ktoré boli parodiami, ako napr. na Lázně, spodky, soľ do kúpela. A tie scény - ručník-mýdlo a chudera pani bytná (skvelá Rosulková), ktorá bola v tom, že páni sa stále potrebujú umývať. To proste nemalo chybu. Tiež scéna: "Sabrino, čo kdybych ti řekl, že jseš v pokoji s mrtvolou. A ona na to prevráti oči a povie " Ale Georgi, to já přece už dávno vím, Promiň Georgi, ale tys mi vždycky připadal trochu jako mrtvola". Kedykoľvek to dávajú, vždy si to pozriem a je to neokoukatelné.

Zajtra to roztočíme, miláčik...!

Zajtra to roztočíme, miláčik...! (1976)

Malicherné problémy susedov, závisť od vajíčok od mamy až po nový televízor, neprajnosť a škodolibosť pôsobili vierohodne. Skvelá dvojica Kopecký - Zázvorková a Janžúrová - Peterka a do toho bláznivý a vychcaný Ludek Sobota, to proste nemalo chybu. Výborne zahratá scéna - Novákovci jedia v skromnosti tlačenku a sú poriadne naštvaný, keď počujú od Bartáčkovcov, ako klepú řízky. A tí pritom iba klepú na prázdno, aby ich naštvali. A Kopecký vyzerá, že každú chvílu vyskočí a urobí u susedov cirkus. A Zázvorková ako skočí plnou svojou váhou na vajíčka pre susedov. Myslím, že téma závisti, a to aj na maličkosti je stále aktuálna a preto je film nadčasový.

Hodíme sa k sebe, miláčik...?

Hodíme sa k sebe, miláčik...? (1974)

Výborná dvojica Brodský - Brejchová a Janžúrová - Peterka. Aj Rázlová, Zázvorková, Menšík a Bláha hrali skvele. Dej zábavný, hysterické scény, boj o kroužky do záclon, a ten záver, všetko spolu ladilo. Chladne a racionálne pôsobiaca pani doktorka v úlohe Rázlovej a na opačnej strane hysterická Marta, veľmi vhodne sa zvolili herci na tie role. Gaučový a stále hladný Viky a elegán pán skladatel Petr Karát detto. A do toho primitívnejší a prostoduchý inštalatér, zahraný Menšíkom. O Peterkovi a Janžúrovej ani nehovorím, tým to spolu vždy ladilo.

Vrah skrýva tvár

Vrah skrýva tvár (1966)

Skvele natočený film, ktorý sa dá pozerať opakovane. Podarilo sa im zobraziť veľmi ponurú atmosféru obce "na konci sveta", staré zanedbané domy a ponurú atmosféru, kde sa ženy boja byť samé vonku. Tiež skvele zahrané postavy nielen Kalaša, ale aj ostatných postáv a prekvapivé rozuzlenie na konci zaradili tento film v mojom rebríčku do top 5 československých detektívok. Takéto sa už v dnešnej dobe bohužial netočia. Mám veľmi rada filmy P. Schulhoffa.

Slnko, seno a pár faciek

Slnko, seno a pár faciek (1989)

Skvelý, vtipný a neokukateľný film, ktorý môžem pozerať stále dokola. Z celej trilógie bol pre mňa najlepší. Obdivuhodné na tom je, že mnoho postáv zahrali neherci, napr. Kelišová, Cecilka, doktor Kája, atd. a Keliška nemala chybu. Troška mal šťastie na ohromné talenty priamo z obce, kde sa to natáčalo, a mnohí dnešní herci, ktorý účinkujú v našich nekonečných seriáloch sa im zďaleka nevyrovnajú, a to študovali herectvo. Tiež sa mi páči, ako Troška vo filme presne ukázal povahové črty ľudí v našich krajinách (Česku a Slovensku). O to viac ma prekvapilo, že natočil prepadák Babovřesky.

Star Trek IV: Cesta domů

Star Trek IV: Cesta domů (1986)

Spolu so Star Trek VI pre mňa jednoznačne najlepšie filmy z danej série. Aj dnes po 20 rokoch si to rada pozriem, kedykoľvek. Spock na Zemi v 20 storočí teda budil svojim správaním pozornosť. A záver filmu - super koniec. Tomuto filmu sa nedá absolútne nič vytknúť.

Star Trek VI: Neobjavená zem

Star Trek VI: Neobjavená zem (1991)

Skvelá krimi zápletka, napätie a pasca a šokujúce odhalenie zradcu vo vlastných radách. Takéto filmy milujem. Kirkovi a MyCoy tu išlo už naozaj o život. A Spock to ako vždy pomohol celé zachrániť. Spolu so Star Trek IV u mňa jednoznačne najlepšie Star Trek. Pre Houdini: ja by som za to kľudne dala Oscara - za scénar aj herecké prevedenie. Aj dnes po toľkých rokoch si to hocikedy rada pozriem. Akurát vždy potom cítim smútok, že to bola ich posledná akcia.

Mravnosť nadovšetko

Mravnosť nadovšetko (1937)

Pre mňa bol toto najlepší z predvojnových a vojnových čs. filmov. Môžem to vidieť hocikedy a vždy ma to pobaví. Hugo Haas bol úžasný herec a ak by po vojne zostal v Československu, určite by bavil ďalej. Ferbasová s Mandlovou mu tu skvele sekundovali. A pointa o falošnej morálke a veľkohubých rečí dobre vystihuje ľudstvo nielen vtedy, ale aj dnes.

Vražda v hotelu Excelsior

Vražda v hotelu Excelsior (1971)

Milujem túto sériu a tento film je z nich najlepší. Samé vtipné hlášky, ako vždycky skvelý detektívovia na čele s prísnym Vacátkom , zmätený inšpektor Mrázek po opici, totálne opitý manžel zavraždenej zahratý J. Somrom, ktorého Vacátko nemilosrdne kriesi ošprajcovaním dámskou voňavkou, temperamentný rozohlený riaditeľ hotela " symbol kľudu v rušnom veľkomeste", skrachovaný pianista, vychcaný vrchný, hysterka Janíková, spevák Langmiller, ktorý spieva Vacátkovi text s ironickým textom "Zavři očká, zavři", celý čas som sa bavila. A ten starý český slang z prvej republiky nemá chybu. Pre mňa najlepšia hláška od Vacátka: "Courá se to hore dolu po schodech jako šváby. A výpovědi - buď jsou všichni ožralý nebol lžou jako když tiskne". A scéna v kočiari, kde Bouše netuší, čo znamená flambování a myslí si, že je to určite "nejaká prasárna, v týhle nóbl hotelech".