Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument, který se pomocí exkluzivních rozhovorů a archivních záběrů pokouší vystihnout osobnost sedminásobného mistra světa ve formuli 1 Michaela Schumachera. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (176)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Encyklopedicky pojatý dokument o Schumacherovej kariére určený hlavne ľudom, ktorí sa o F1 nezaujímajú. Preto je trochu smutné, že niektoré fakty tu sú podané dosť nejasne. Že si Schumi v sezóne 1999 zlomil nohu a súboja o titul sa vôbec nezúčastnil ľuďom, ktorí F1 nesledovali, určite nedôjde. Aj keď z tohto dokumentu to vyznieva skôr opačne. No a jeho kariéra po sezóne 2000 tu je prebraná z rýchliku behom pár sekúnd. Ja som začal sledovať F1 pravidelne koncom sezóny 1997, takže som zažil 2/3 Schumiho kariéry a pre mňa je tento dokument informačne veľmi málo prínosný. Za to strhávam jednu hviezdičku. Najpútavejšie pre mňa boli scény zo Schumiho úplnej mladosti, keď ešte jazdil na motokárach. A potom bolo zaujímavé sledovať jeho vzťah k Sennovi. Evidentne pre neho veľa znamenal. Škoda, že to nebolo podané viac do hĺbky. Celkovo sme sa toho veľa o Schumim ako o človekovi veľa nedozvedeli. Čo je premárnenou šancou, keď už sa dokumentu zúčastnila Schumiho rodina. Snáď niekedy inokedy, keď už to bude pre nich menej bolestivé, nám povedia aký Schumi vlastne bol. Druhú hviezdičku strhávam za celkové ladenie dokumentu v ktorom sa ho snažia za každú cenu glorifikovať. Aj keď to bude nemožné určiť, tak Schumi rozhodne patril do úzkej skupiny kandidátov na post najlepšieho pilota F1 všetkých čias. Ale čistý ako ľalia nikdy nebol. Práve naopak. V určitých chvíľach bol schopný tých najpodlejších činov za hranou férovosti. Je smutné, že si to ani po rokoch nechcú mnohí pripustiť a napríklad to jak vyradil zo závodu Hilla, vďaka čomu Schumi získal titul, tu považujú za niečo vlastne ok. To že bol perfekcionista, ktorý chcel vyhrávať, ho neospravedlňuje. Mnoho iných majstrov sa k takýmto svinstvám neznížilo. Takže celkovo to je priemerný dokument, ktorý pre fanúšikov F1 neprináša nič nové. P.S. To v jakom je dnes stave, sa tu samozrejme nedozvieme. To snáď nikto neočakával. 6/10. ()

Wally 

všetky recenzie používateľa

Jako fanoušek McLarenu jsem logicky byl vždycky na druhé straně barikády než Michael a rozhodně jsem nebyl jeho fanoušek. Přes to všechno nelze být slepý a neuvědomovat si, že to byl jeden z nejlepších pilotů, co kdy F1 jezdil...a klobouk dolů před tím, co dokázal a jak se mu podařilo Ferrari vyhrabat z bahna a dostat jej zase na první místa. Michael si zaslouží respekt a určitě i tento skvělý dokument. Jen škoda, že se neodhalilo víc to, jak na tom aktuálně vlastně je.... Pevně věřím, že se ještě někdy ukáže. S jeho odchodem jsem vlastně přestal i F1 sledovat...moc automatiky, slabé McLareny a necharismatičtí jezdci... Hamilton může mít kolik titulů chce, v očích fanoušků ale nikdy nebude roven jezdcům jako Schumacher, Senna, Prost, Hakinnen... ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa najlepší športový dokument za posledné roky a to asi aj preto, že som všetky tu zobrazené športové chvíle sám osobne ako fanúšik prežíval. Po Schumacherovi je formula už o ničom. No vtedy to bola ozajstná zábava, napätie, súboje a prispela k tomu práve aj jeho arogancia, dravosť, kontroverznosť. Možno tu nebolo zobrazené všetko, vyhli sa nejakej analýze, ako ho diskvalifikovali a zobrali všetky body po úmyselnom zostrelení súpera o titul. Asi z úcty. Ale inak nemôžem povedať, že by som sa čo i len sekundu nudil, naopak, vrátilo mi to tie pocity vzrušenia zo skutočných pretekov. No a to ako dopadol a čo s ním robí rodina, to je ich vec a nenáleží nám to súdiť. A vzhľadom k súkromiu je asi aj správne, že jeho reálny stav nechceli ani tentokrát zverejniť. ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

„Životopisný“ dokumentárny film, natočený podľa určitých šablónov, a vo výsledku predsa len trochu iný. Cirka dvojhodinový dokument v produkcii Netflixu v podstate sumarizuje život jedného z najslávnejších a najlepších pretekárov všetkých čias Formuly 1, Michaela Schumachera. Dokument obsahuje nemalí počet archívnych záberov, ktoré doposiaľ neboli pre verejnosť dostupné.__ „You have to become one with the car. You should know exactly how much stress you can give to the car. Because there's a limit always, and you should be careful, like with everything in life you like, you have to have that kind of feeling to not go over the top or not be under it. And if you do that, hen both of us will be satisfied. The car and I.“ Týmito vetami začína dokument, ktoré v podstate definujú Schumacherovu ars poeticu. Od samého začiatku je tu vidieť obraz charizmatického pretekára, ktorý je nesmierne cieľavedomý, húževnatý, nekompromisný, odhodlaný pre víťazstvo spraviť (a takmer obetovať) všetko.__ Dokument o Schumacherovi, ako aj iné podobného druhu, má svoje pozitíva a negatíva. Ich rozoberanie a analýza by bol predmetom inej diskusii. Každopádne, som rád, že boli spomenuté a celkom otvorene prezentované aj incidenty (napr. incident s J. Villeneuve v roku 1997), v ktorých on bol tým vinníkom. Sú dôležité, pretože bez nich ten obraz o ňom by nebol celý. Nehovoriac o tom, že bez nich by sa len ťažko dalo pochopiť to, že ako videl a prežíval veci on (v žiadnom prípade netvrdím, že ich vždy videl dobre). Ďalej je dobré vidieť, že ako sa snažil so svojou rodinou (hlavne s manželkou) v rámci možností žiť normálny život. Trochu mi však vadí posledná časť. Jednak, jeho dominanciu a dominanciu vozidiel Ferrari v období 2000-2004 sumarizovali len v niektorých momentoch (aj v týchto rokoch sa stali veci, o ktorých by bolo potrebné hovoriť). Potom je tu jeho život po Formuly 1 (nemám na mysli tú strašnú udalosť, ktorá sa stala – je pochopiteľný, že o tej, najmä z pohľadu rodiny, sa hovorí obecnejšie, v krátkosti a opatrne).__ V dokumente, okrem skvelých archívnych záberov a skutočne nostalgických momentov, sa objavia aj kolegovia/spolupracovníci/súperi, ktorí v kariére Schumachera mali významné miesto. Bolo dobré opäť vidieť Jeana Todta, Rossa Brawna (bez nich by sa nedostal za hranice nemožných vecí), Miku Häkkinena alebo Davida Coultharda. Strašne však mi vadí, že Rubens Barrichello sa tu neobjavil.__ „Schumi“ bol, je a bude legendou navždy a to musia uznať aj tí, ktorí mu v tomto športe (a Ferrari) nikdy nefandili. Možno rozoberanie celej jeho kariéry by mohli spraviť podobným spôsobom, ako to bol v prípade Michaela Jordana (viz The Last Dance). Ale aj to sa dá pochopiť, že prečo sa tak nerozhodli. P.S.: Milovníci starej a pravdepodobnej najslávnejšej éry Formuly 1 určite prídu na svoje. Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

char_t 

všetky recenzie používateľa

Jako Schumiho fanoušek jsem doufal, že se dozvím něco nového z historie, nebo naopak jeho současnosti... a nic. Dostal jsem jen dvouhodinové shrnutí závodní kariéry, pár záběrů ze závodů, několik mluvících hlav, a konec. Sice hezky zkompilováno, ale totálně bez emocí, nebo nějakých zákulisních informací. Prostě nezajímavý průměr. ()

Reklama

Reklama