Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(7)

Obsahy(1)

Po příjezdu tajemného kněze na jeden ostrov se jeho obyvatelé stanou svědky zázračných událostí a děsivých znamení. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (8)

Půlnoční mše (2021) 

Podobne, ako napríklad Station Eleven, je aj Polnočná omša skôr artovým dielom zabaleným do čisto žánrového kabáta. V tomto prípade hororového, reznutým fantasy. Flanagan ponúka viacero myšlienkových rovín a je dosť možné, že pre každého bude seriál o niečom inom. O sile fanatizmu, o posadnutím kultom, o nebezpečenstve viery, ale aj o jej sile, o svete po 11.9.01, o kresťanstve ako ďalšom béčkovom krvavom príbehu jednej starej (resp. dvoch) knihy. A ďalších veciach... Alebo pre niekoho aj o ničom. ()

Kniha I: Genesis (2021) (E01) 

Či sa pustitť do tohoto seriálu, ma presvedčilo Stuckmannovo video na YT, a samozrejme Flanaganovo meno. Prvý diel je atmosférický až tak, že prekonáva viaceré ostrovné záležitosti, určite napríklad na mňa pôsobil presvedčivejšie, než britský Tretí deň. Čo sa z toho vykľuje, nie je po prvej epke vôbec jasné, ak ste si samozrejme nepozreli vopred indície a spoilery. Ako bude so všetkým súvisieť náboženstvo, sa rád nechám prekvapiť. ()

Kniha II: Žalmy (2021) (E02) 

Druhá epizóda sa oproti pilotu možno trochu vlečie, ale zase sa ukazuje, že Flanagan sa bude sústreďovať na dialógy. Čím sme ale bližšie k záveru, tým pribúdajú hororové prvky a na tomto veternom a upršanom ostrove, špeciálne v noci, perfektne fungujú. A ani nepotrebujeme vedieť, čo obyvateľov dedinky ohrozuje. Farár hľadá v utrpení zmysel, hlavná postava iba zbytočnosť, snáď sa to všetko myšlienkovo medzi sebou v zmesi žánrov prepojí... ()

Kniha III: Přísloví (2021) (E03) 

Prelomová epizóda, aspoň z toho hľadiska, že komu tento štýl rozprávania nesedí, tak by mal seriál nechať tak. Síce sa dosť filozofuje, ale čaká nás aj jedno veľké prekvapenie. Okrem toho Flanagan zariskoval a ukázal naplno ústredné monštrum, i keď po objasnení jeho chovania nie je úplne na mieste použiť tento termín. Ale čisto technicky ide o hororové monštrum. Inak sa bude aj odpúšťať, čo by nemala byť záležitosť veriacich pretože sa to tak niekde píše, ale všetkých ľudí. ()

Kniha IV: Pláč (2021) (E04) 

Vrcholom epizódy je síce rozhovor o posmrtnom živote, ale podľa mňa Flanaganovi ide v prvom rade o niečo iné. Ukázať fikčnú predstavu o tom, ako to môže byť s náboženstvom, že to skrátka môže byť podobná nadprirodzená hororová báchorka, akým je aj tento seriál a tisícky ďalších hororov. Že ho nikto v USA za to neukrižoval, je pre mňa dosť nepochopiteľné, ale našťastie sa tak nestalo. Už ideme viac explicitne a čaká nás aj jumpscare, ale v prvom rade sa straší atmosférou. ()

Kniha V: Evangelium (2021) (E05) 

Síce najpomalšia a najkomornejšia epizóda, ale zatiaľ asi najzásadnejšia. To sa týka ako deja, tak aj myšlienkovej hĺbky celého diela. Napísať takto repliky, kde si akékoľvek zlo môžete obhájiť nejakým citátom z Biblie je skutočný kumšt. Ale chápem, ak to niekomu už zhusta lezie na nervy a seriál už dávnejšie odsúdil ako neznesiteľný. Takže nielen Islám sa dá ukradnúť a prispôsobiť si ho vlastným činom, ale aj Biblia skýta dosť úsekov, vďaka ktorým sa dá ospravedlniť prakticky každé zlo. ()

Kniha VI: Skutky apoštolů (2021) (E06) 

V predposlednej časti sa uskutoční oná Polnočná omša z názvu, čo je celkom prekvapivé, asi by sme viacerí čakali, že sa tak udeje vo finále. Takto ale aspoň nevieme, čo nás v ňom skutočne čaká. Dúfam, že nie akčná naháňačka po ostrove a pokus o záchranu zvyšku sveta pred jeho novými vládcami. Omša je nakrútená skvostne, predtým sa celé mesto zahalí do tmy a všade sa zapália sviečky, vrátane kostola. Čo viac si hororový fanúšik môže priať. ()

Kniha VII: Zjevení (2021) (E07) 

Posledná časť je zrejme najchaotickejšia a najmenej kompaktná z celej série. Ale všetko sa ukončuje a my vieme, že fabula bude obsahovať dobu medzi omšou a úsvitom. Je tu zopár logických dier, je to mix totálnej béčkovosti a hlbokých myšlienok; čo mimochodom pripomína aj Bibliu, ak by to náhodou niekto chcel Flanaganovi vyčítať, tak tvorca má pádny argument. Záver je ale úžasne nakrútený a či sú tie panoramatické zábery gýčové, mi je úplne jedno. ()

Súvisiace novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (viac)

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (viac)

Reklama

Reklama