Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Účetní Frank Bigelow ( Edmond O´Brien ) odjíždí z malého města na dovolenou do San Franciska. Po první noci ve městě se probouzí s kocovinou. Nevolnosti však nepolevují a tak vyhledá lékaře. Je mu oznámeno, že byl otráven, protijed neexistuje a zbývá mu asi týden do konce života. Nemá potuchy, kdo a proč mu to udělal, ale přesto se rozhodne, že svůj poslední týden na tomto světě věnuje hledání svého vraha. (Terva)

(viac)

Recenzie (28)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Pokľudný život majiteľa malej účtovnícko - overovateľskej firmy naberie neuveriteľné obrátky vďaka podanému jedu, zaručujúcemu maximálne niekoľko dní života. Kto a prečo? Rozhodne sa zistiť v dejovo zrejme najrýchlejšie cválajúcom noire. Zápletka a jej riešenie je zaľudnená množstvom postáv., Sčasti zbytočných a voľne zameniteľných. Vymyká sa z nich sadistický zabijak so záľubou v mučení brucha. Výhrady k chaotickosti zápletky a zameniteľnosti postáv ale hasnú v porovnaní s krátkou stopážou filmu. Vďaka nej a valiacemu sa tempu blížiacej sa smrti hlavného hrdinu, tieto zmätky nejako extra neprekážajú. Poznámka: S istou dávkou nadhľadu je možné film označiť ako americký variant Čechovovej poviedky Smrť úradníka (Смерть чиновника, 1883). Kým v poviedke je príčinou smrti je rusky (a vlastne celkovo byzantínsko balkánske) úradnícky príznačné prehnané poklonkovanie mocným, americký film stavia ohrozeného úradníka (účtovníka) do pozície odvážneho hrdinu, neváhajúceho vzdorovať komukoľvek. ()

EdaS 

všetky recenzie používateľa

Špičkový film noir, který bych zařadil k vrcholům žánru vůbec. Už začátek je velmi působivý - hlavní hrdina dorazí na policejní stanici, aby nahlásil vraždu. Když se ho policista zeptá, kdo je zavražděný, muž odpoví, že on sám... Download zde: http://www.archive.org/details/doa_1949 ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Podobne ako v prípade remaku ma príbeh príliš nechytil. Od remaku sa ale v mnohom odlišuje. Do zistenia, že hlavný hrdina požil jed, je to ok, po tom však nastáva zhon, chaos, preprava sem a tam a komplikované rozmozávanie zápletky, do ktorého sa mi nechcelo. Do toho množstvo mien - nemám rád, keď postavy hovoria o iných postavách, ktorí sa na obraze ani neobjavia a takých osôb je tu dosť. Aj v prípade hlavného predstaviteľa by som si vedel predstaviť lepšie až oveľa lepšie obsadenie (napr. Bogart, Ladd atď). Na druhej strane, film má dobré tempo, síce bez akcie, ale s celkom slušnou atmosférou. ()

BigDeal 

všetky recenzie používateľa

Celkovo je to zatiaľ pre mňa najtemnejší noir (aj keď som videl len asi 4), kde všetko síce beží rýchlo, no nejaká výraznejšia gradácia tu chýba. Je vidno ako sa hlavný hrdina snaží, v mnohých scénach beží, no nijak jeho bolesť a pocit záhuby nestúpa na vyššiu úroveň, len na konci vrcholí. Tiež som mal aj pocit, akoby bol žáner filmu účelový, akoby si tvorcovia povedali: "Natočíme parádny temný noir a napcháme tam všetko, čo je pre tento žáner typické". Táto skutočnosť mi ale paradoxne nevadila, skôr vyhovovala a všetky noirové vecičky som si vychutnával. Čo mi ale skutočne vadilo- málokedy som veril hercom ich repliky. Nie som si istý, či to bolo scenárom, alebo hereckými výkonmi (asi z každého niečo), ale nejak mi to tam nehralo. Takže zasa to nebude za 5. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

S přívalem informací, nových postav a jejich opětovného navštěvování přichází i neodvratná pravda, protiléku není. Stylový film-noir, který si v první polovině hudebně (pro mě ne zcela pochopitelně) hraje s Frankovou postavou, kdykoliv na chodbě hotelu v SF spatří ženu. Postava Bigelowovy snoubenky Pauly je vyloženě rušivá a pokud se vám stane, že se v přívalu postav poněkud pobloudíte, jistě v tom nebudete sami. Visions of light 2011, 9. listopadu ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (5)

  • Beverly Garland v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Na konci filmu je uveden text, že jed použitý ve filmu je skutečný. Tato informace není pravdivá a uvedený jed je tak pouze výmyslem filmařů. (Muffino)
  • Neville Brand v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Súvisiace novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (viac)

Reklama

Reklama