Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentárny film s názvom Attila sleduje a mapuje celoživotný príbeh športovca a novodobej slovenskej hviezdy Attilu Végha. Zachytáva najdôležitejšie kapitoly jeho života od skorého detstva až po narodenie jeho syna Attilu v januári 2020. Z rozprávania rodiny, blízkych, priateľov, kolegov, športovcov, umelcov, spevákov, súperov a tiež nikdy nezverejnených archívnych záberov môže divák nahliadnuť do jeho života a sledovať kroky, ktoré ho priviedli k úlohe MMA zápasníka, hoci na ňu v detstve nemal mnoho predpokladov. Príbeh svetového šampióna mapuje tiež cestu skromného chlapca z Gabčíkova až na uznávaný MMA trón v USA. Film konfrontuje jeho doterajšiu kariéru a odhaľuje jeho prehry i víťazstvá z doteraz nevideného uhla - zo zákulisia. Zaujímavým aspektom je sledovanie vývoja športu MMA ako takého, ktorý je aktuálne najdynamickejšie sa vyvíjajúcim športom na svete. Príbeh Attilu je príbehom driny, odhodlania, sily, ale taktiež príbehom priateľstva, ktoré pretrváva po celý život. V pripravovanom dokumente uvidí divák nielen športovú kariéru, ale taktiež boj so životom samým a boj o možnosť športovú kariéru vôbec mať. Film ukáže vlny úspechov, ale aj na vlny prehier a zúfalstva. A v neposlednom rade zobrazí prípravu na zápas storočia proti Karlosovi „Terminátorovi“ Vémolovi. (Continental film)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (67)

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Príbeh: Cesta najväčšieho slovenského bojovníka v doterajšej histórií Slovenska. Prevedenie: Na Větrovského prvotinu je to až prekvapivo dobré. Cením si najmä snahu chalanov z juhu Slovenska hovoriť po Slovensky, lebo viem aký je to v mnohých prípadoch problém. Podstatný bol aj výsledok zápasu s Carlosom pretože ak by sa skončil inak tak by zrejme dokument nemal až taký hipe. Pocity: Ja mám všeobecne rád športové dokumenty. Väčšinou rozprávajú o ľuďoch, ktorý niečo dokázali a museli obetovať veľmi veľa aby sa dostali tam kde sú teraz. Attila nie je výnimka. A mne nezostáva iné iba mu týmto komentárom vyjaviť svoje uznanie. A navyše si ho idem aj ako večne pozitívneho človeka, ktorý mi svojimi Insta storkami dokáže vždy urobiť deň. 79% ()

0L0V0 

všetky recenzie používateľa

Attilu mám veľmi rád, je to dobrák od kosti, čo tento film potvrdzuje. Film mapuje cestu športovca od útleho dectva po súčasnosť. Zažívame s ním vrcholy a pády športovca ktorému sa raz darí a žiaľ niekedy nie. Autor vytvoril medailón o človeku, ktorý si to zaslúži a je charizmatický pred kamerami. Bohužiaľ nezvládol do toho dať nič autorské, len ľahkú dramaturgiu pádov a víťazstiev. Chýbala mi hlbšia analýza vzťahu s rodinou a nevyužitý potenciál, že Attila je showman. Pre fanúšikov MMA je tento film peknou mapou života hlavného hrdinu. Zaoberá sa však len jednotlivým zápasom a neprináša, širší rozbor čo všetko bojovník musí pred bojom pretrpieť. Dokument je strihnutý priemerne. Tento šport je rýchli a dynamicky, dĺžky záberov sa dali zdynamizovať a nemusel byť tak uťahaný. Dĺžka filmu je teda prepálená a miestami pre zahraničného fanúšika to môže byť už utopia. Mne to pripomínalo film V ringu s Alim no trošku s vláčnejším tempom a čo sa týka dramaturgie, tak dosť kopíruje film Conor McGregor: Notorious. Vo výsledku neurazí, ani nenadchne. Odporúčam tento film MMA fanúšikom, neodporúčam však náročnejším divákom. 65% ()

Reklama

AdamesWWE 

všetky recenzie používateľa

[6/10] Zaujímavý dokument, ktorý nám ukazuje nie ľahkú cestu bojovníka z gabčíková menom Atiila Végh. Uznávam ho ako športovca za jeho úspechy, klobúk dolu. Čo sa týka filmu/dokumentu, priniesol zaujimavé, nové, nevydané veci ohľadom jeho kariéry a cesty k úspechu, no myslím si že to mohlo byť spracované a podané divákovi trošku lepším spôsobom. Mne osobne vadila trochu dlžka filmu a stredná časť deja, ktorá sa mi zdala natiahnutá. Ako hovorím, filmárčina to je iba priemerne podaná, ale rád som si to pozrel a dozvedel sa nejaké veci z tohto športu. Ďakujem a Attilovi držím palce v daľšej kariére. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Přiznám se, že nejsem fanoušek sledování těchto stále populárnějších zápasů MMA a že jsem se před puštěním dokumentu domníval, že jde o historický dokument o vojevůdci Attilovy, který kolem roku 445 sjednotil Huny. Při prvních záběrech vyprodaného stadionu jsem pak myslel , že jde o tu slavnou metalovou hudební skupinu Attila. Ale slovenský zápasník Attila je sympaťák. Tito zápasníci věnovali léta zdarma práce svému koníčku a teď zaslouženě konečně svoji vytrvalostí vydělávají velké peníze když vyprodávají hokejové haly. Četl jsem rozhovor s naším šampionerm Carlosem kde se zmiiňuje o domluveném vzájemném zápase v pražské O2 aréně. Za ten souboj dávám o hvězdu více. Jen ten hrozný hip hop si mohli v dokumentu odpustit, nevím jestli je to hudba této subkultury. ()

Olík 

všetky recenzie používateľa

Začal bych asi tím, že osobně nikdy nepochopím podobné životopisy, ať už filmové nebo i knižní, v momentě, kdy dotyčný (sportovec obzvláště) za sebou nemá celou kariéru…..ale co, už stalo se. Na samotný projekt mám asi tak dva pohledy. Ten první je, že to celé působí spíše jako hračka ambiciózního „všehoschopce“ Petra Větrovského. A za Bé snaha ukázat, že ten snědý maďaroslovák je naozajstný sympaťák s hollywoodským příběhem. Ale jinak jo. Pro nás, kteří oslavovaného bojovníka vnímá až několik posledních let, jde o jednoduché seznámení s jeho počátky a pro skalní prostě jenom…..prostě jenom….prostě netuším :D ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (4)

  • Režisér sa s odstupom času zmienil, že urobil v strižni zopár chýb a totiž, že film je o 10 minút dlhší než by mal byť. Véghovi sa narodil syn 14 dní po termíne a Větrovský už nemal potrebný odstup, aby to stihol v kľude dostrihať, lebo film išiel už o 2 dni do kín. (Biopler)
  • Végh počas nakrúcania prehral súboj so Zwickerom, po zápase v šatni plakal a chcel natáčanie ukončiť s tým, že tvorcom uhradí náklady. Větrovský ho povzbudzoval vskutku filmársky, že bude ako Rocky Balboa: „Teraz si prehral, ale potom porazíš Vémolu, ten je tiež vždy raz dole, raz hore.“ V skutočnosti sa toto prianie vyplnilo. Végh porazil Vémolu v súboji poloťažkej váhy označovanom ako "zápas storočia" v novembri 2019. (Biopler)
  • Větrovský spomína na začiatky natáčania, kde ku kontaktu s Véghom prišlo veľmi spontánne po nevinnej otázke, či o ňom niekto niekedy chcel nakrútiť film. Okamžite volal svojej manželke, ktorá ho podporila, pričom väčšinou jeho nápady najprv skritizuje. Dodáva: „Začal som nakrúcať Attilu Végha, totálne bez filmárskeho vzdelania a skúseností. Dominik Besler, kameraman, povedal na treťom nakrúcaní, že by to chcelo aj zvukára. A ja mu hovorím, načo, veď tá kamera má zvuk, tam máš mikrofón. Bol som totálny amatér.“ (Biopler)

Reklama

Reklama