Reklama

Reklama

Útek z Pretórie

  • Česko Útěk z Pretorie (viac)
Trailer 1

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (131)

Lachtaan 

všetky recenzie používateľa

Vězeňská dramata jsou nejen kvůli Shawshanku poměrně populárním tématem a já rovněž patřím mezi ty, kteří si v nich libují. A když se právě další filmový útěk z vězení sejde s ještě dost silnou politickou sérií událostí, které se mě hodně dotýkají, má u mě snímek vyhráno. Radcliffeovi bych přál, aby se už dostal i k nějaké věhlasnější roli. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Človek sa niekedy nestačí čudovať, kam až siaha ľudská vynaliezavosť. Film, kde hrajú prvé husle kľúče do každých dverí. Dramaticky to nebolo zle spracované, aj keď by som privítal viac vypätejších momentov, ktoré by na diváka dýchli niečím, čo by si pamätal trochu dlhšie ako len jeden deň. Ani herci neboli zle vybraní, bolo zaujímavé pozerať na bradatého Harryho Pottera v tesilákoch. Celkovo spokojnosť, lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

figliar 

všetky recenzie používateľa

Pravdu povediac, vôbec som neveril, že sa mi film o apartheide bude páčiť. Escape from Pretoria má ale rýchly rozbeh a prakticky nebol čas, aby sa divák začal nudiť. S napätím som sledoval, ako Tim a Stephen po malých krôčkoch plánujú útek a so zatajeným dychom dúfal, že sa im to podarí. Daniel Radcliffe opäť predviedol, že je nadaný herec. Škoda že ho všetci škatuľkujú ako Harryho Pottera. ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchý a nekomplikovaný film, zachytávajúci true-based príbeh „politických“ väzňov Tima Jenkina a Stephena Leeho, predovšetkým ich útek z väznici, nachádzajúci v Pretorii (Južná Afrika). Vo svojom žánru nič také, čo by nás mohol prekvapiť (hlavne nečakajte film blízky k úrovni Vykúpenie z väznice Shawshank). Najväčším problémom je to, že takmer žiadna časť filmu vás nedokáže dostatočne chytiť: herecké výkony sú na obecnej úrovni, bez hlbších rozmerov; vedľajšie postavy nie sú dostatočne dominantné; „protistrana“ (šéf väznice, prípadne hlavný dozorca) nevyvíja očakávaný psychický a fyzický tlak. Záver zjednodušený, bez skutočne napínavejších minút. Ešte raz, vo svojom žánru solídne a hlavne skromne natočená vec, ktorá však evidentne nemá väčšie ambície. Osobné hodnotenie: 71% (***) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Južná Afrika, krásna to krajina, keby tam dnes už neprenesledovali belochov, keby to nebola asi najkriminalnejšia krajina v Afrike a keby vám na futbalových zápasoch nehučali do ucha s tou blbou trúbou vuvuzelou. To ti fakt nepomôže ani Potterova hůlka, ani ária Daniela Hůlku. Hoci Pretoria je na druhej strane podľa Googlu "relatívne bezpečným mestom, ale neodporúča sa vychádzať von za tmy, dokonca ani v skupinách." Nie teda divu, že sa nám bývalý kúzelník snaží z tohto miesta ujsť, hlavne keď je zatvorený v base a to tam nie je ozaj med lízať. Film je založený na skutočnej udalosti úteku dvoch politických väzňov. Thrillerovo podľa mňa celkom dobre zvládnuté, nechýbalo napätie a pozeral som ozaj so záujmom. Napriek Radcliffovi podľa mňa vcelku dobrý film. ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (7)

  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)
  • Při opuštění cely se Tim (Daniel Radcliff) a Leonard (Mark Leonard Winter) schovají do kumbálu pod schody. Po jeho opuštění zůstanou dveře pootevřené. V dalším záběru jsou ale zavřené a v dalším zase pootevřené. (Duoscop)
  • Film je založen na skutečném příběhu. (Rominator)

Reklama

Reklama