Reklama

Reklama

Vtedy v raji

  • Česko Tenkrát v ráji (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motívy rovnomenného románu spisovateľa a scenáristu Josefa Urbana Vtedy v raji/ Tenkrát v ráji, ktorý sa natáčal aj vo Vysokých Tatrách, rozpráva o osudovej láske, nezlomnom priateľstve a vzťahoch českých a nemeckých horolezcov, do ktorých osudovo zasiahla ťažká vojnová doba Protektorátu. Legendárny, mýtmi opradený a vo svojej dobe najlepší český horolezec Josef Smítka (Vavřinec Hradílek) odmietol nastúpiť k totálnemu nasadeniu v Ríši a niekoľko rokov sa pred nemeckými úradmi a gestapom skrýval v skalnom meste Hruboskalska, podporovaný kamarátmi z radov českých a nemeckých horolezcov. Joska na svojej ceste za slobodou prekročil hranice možností nielen v skalách, ale i v živote. Stal sa legendou pre svoj nezlomný postoj k partii kamarátov, vysnívanej žene a hlavne preto, že sa nikdy nesklonil pred okupačnou mocou. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (153)

Kozlowski8 

všetky recenzie používateľa

Příběh mladého nadějného horolezce, který odmítl nasazení v říši a skrýval se ve skalách... Chudý a prázdný příběh s příšerným scénářem i režií, který nenabízí žádný převratný zážitek. Jediné, co hezkého film nabízí, je kamera a částečně i hudba. Tyto dvě složky výrazně převýšily ty ostatní. Co se týče medailisty z OH a MS Vavřince Hradílka, jeho herecký počin snese vcelku příznivé hodnocení. 45%. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Horolezecké životopisné romantické drama na pozadí druhé světové války se za všemi honěnými zajíci jen dýchavičně belhá. Kajakář Vávra relativně v pohodě (čert vem, že má pracky jak Carl Weathers), ale celé to působilo přirozeně asi jako čistota Joskova světlého svetru po měsících skrývání se ve skalách. Řemeslně podprůměrný, potenciálně silnou látkou mrhající film, který se navíc utápí ve zbytečných fabulacích a nesmyslech (např. extrémně rychle rostoucí Vlastino dítě). Poetické záběry Hruboskalska, kocour Vavřinec a holá hýždě madam Kerekes už celkový dojem nezachrání.. ()

Reklama

Hanys_ 

všetky recenzie používateľa

Další zajímavý tuzemský námět zabitý sterilním provedením. Vypadá to jako levnější tv projekt (pár kamerových obletů skal to nezachrání) a jediným kdo snese přísnější měřítko je Budař. Navíc z historického pohledu ty fakta tady zas tak úplně nesedí. Doporučuju spíš zavítat na wiki, zabere to míň času a informativnost je větší. ()

Kelly2502 

všetky recenzie používateľa

Dve hviezdy len preto, že u českých filmov ma už taká absencia deja a trojrozmerných postáv ani neprekvapuje. Trailer film prezentuje ako veľkolepé dielo, založené na skutočných udalostiach a prečo aj nie, samotný nápad znie zaujímavo, to by ale z neho muselo vyťažiť omnoho viac. Zaujímalo ma, ako sa bude vyvíjať vzťah Josku a Heindricha, aký dopad bude mať na neho odlúčenie od okolitého sveta, prečo vôbec nesúhlasil s režimom a ako prebiehal rozpad kamarátstva medzi Gerkem a oboma horolezcami, nakoľko oni 'okupantov' nenávideli a Gerke sa pri prvej príležitosti pridal k SS...hmm fuck it. Joska nenávidí okupantov, pretože sú to okupanti, Vlastu miluje pretože má pekné kozy a na môj vkus veľkú prdel a jeho ukrývanie sa v skalách pred režimom, za ktorý mu hrozilo popravenie? Nah...len ďalšie bežné dobrodružstvo. A ako sa mu podarilo tak dlho unikať pred gestapom? No...dvakrát do nich pri pokuse chytiť ho sotil a utiekol, raz dostal na držku no ušiel cez okno na záchode a...jo...ten poslednýkrát ho konečne odviedli. Kauzálna prepojenosť medzi jednotlivými scénami, ich dopad na...no v podstate čokoľvek je NUlová a to nie len s veľkým N ale aj veľkým U. Nemám už ani chuť film ďalej komentovať, pretože až na jednu scénu v čakárni u doktora, ktorá nejakým omylom dosiahla pocitu, že sa skutočne nachádzam v tej dobe plnej nejasnosti a strachu, a scény s popravou (sorry not sorry za spoilery, je to fakt grcka), ktorá však sama o sebe nedáva zmysel (netreba vysvetľovať prečo) a hneď na to skĺzne do neuveriteľného pathosu...až na tieto dve scény film nemá čo ponúknuť a ani tá Vica nevytasí kozy tak ako v iných filmoch čiže ani obhmatať varlata či náhodou nemám rakovinu som si nemohol. Nie len, že sú scény vizuálne až strašne klišovito ladené do žltkastej farby pripomínajúcej čítanie starých novín, ale zároveň sú strašne slabo zrežírované a nesústreďujú sa na to podstatné, dokonca ani v scéne, kde umiera hlavná postava? Nehovoriac o prvej a poslednej scéne zo súčasnosti, ktoré sa snažia navodiť akýsi feeling zo Saving Private Ryan ale ich patetičnosť a otrasné dialógy ich ubíjajú viac, než videoklipový vizuál. A to som sa ani nedostal k tomu, ako sú vo filme vykreslení nemci a radšej ani nebudem. Pochvalu si zaslúži hudba, ktorá v určitých momentoch dokázala navodiť aké také emócie, réžiou, hercami a vizuálom nedosiahnuté. ()

pirulka 

všetky recenzie používateľa

Ako som si čítala komentáre, s mnohými z nich sa stotožňujem. Keď som videla trailer na film, vravela som si - vau toto môže byť veľmi dobré! No nič také sa nekonalo.. trailer naozaj veľmi dobre spravený-napínavý, zaujímavý, dobre zostrihaný. No tým to končí...keď prídete na film do kina, dostanete veľmi rozvláčnu, nedynamickú až nudnú verziu toho všetkého...príroda, horolezci, 40te vojnové roky, dvaja kamaráti a jedna žena...a hoci mám prírodu veľmi rada, tie neustále opakujúce sa zábery na skaly ma po polovici filmu vyslovene otravovali..hlavný hrdina síce mal pôsobiť ako hrdina (a možno ním skutočne bol- to mu nikto neupiera) no v tomto filme toľko priestoru pre jeho hrdinstvo nebolo, jednoducho bol len zašitý niekde v skalách, bolo to bez náboja, bez šťavy.. ľúbostná zápletka ma vôbec nechytila za srdce...nešlo o nič dramatické - ako "dvaja muži - jedna žena"..necítila som žiadnu chémiu, či hlboké puto..myšlienka dobrá (túžba po slobode, láska k prírode, odvaha) no celkový príbeh by sa dal povedať dvoma vetami a jedným dobrým trailerom...sklamanie. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (9)

  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách. (BathoryMan)
  • Zpěvačka Radůza napsala pro film dvě písně. Píseň "Skalák" se objevuje již v knižní předloze, skladba "Tenkrát v ráji" je pak napsána přímo pro film. (raikonen16)
  • Natáčelo se také ve východních Čechách v okolí Teplic nad Metují, v Adršpachu u jezírka, na cestě na Skály (Bischofstein) a na Liberecké radnici. Pár záběrů filmu vzniklo v Zubrnicích u Ústí nad Labem a v ústecké čtvrti Předlice. (rehami)

Reklama

Reklama