Reklama

Reklama

Ripley

(seriál)
Trailer 1
USA, 2024, 7 h 30 min (Minutáž: 45–76 min)

Tvorcovia:

Steven Zaillian

Réžia:

Steven Zaillian

Predloha:

Patricia Highsmith (kniha)

Scenár:

Steven Zaillian

Kamera:

Robert Elswit

Hudba:

Jeff Russo

Hrajú:

Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Pasquale Esposito, Eliot Sumner, Vittorio Viviani, Bokeem Woodbine, Kenneth Lonergan, Bruno Crucitti (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat. (Netflix)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (102)

gumolit 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Patricia Highsmith napísala 5 diel s postavou menom Tom Ripley. Dá sa povedať o  inteligentnom zlodejovi, podvodníkovi a vrahovi, ktorý musel zabíjať len z nutnosti a nie veľmi rád. Priznám sa čítal som len tri diely a čo si spomínam boli temné, pomalé a veľmi ťažko sa mi dostávali do hlavy.  No zostali tam. Filmové spracovania boli zatiaľ štyri (najlepší je podľa mňa ten prvý z roku 1971 s Alain Delonom aj keď záver samotná spisovateľka odsúdila). Momentálne vyšiel seríál z ktorého mám dobrý pocit už len preto že presne preniesol atmosféru kníh. Andrew Scott ako Tom Ripley je zo všetkých jeho doterajších filmových predstaviteľov najlepší. Artovo pomalé spracovanie seriálu a k tomu hnusný, chladný Andrew. Herci sú vybraní skvelo a nevadilo mi že niektoré mužské postavy hrali ženy.( Netflix čo už). Čiernobiely obraz tomu všetkému dodáva šmrnc a výborná kamera pribúda na bodoch. Nie je to seriál pre každého to ani omylom, pre znalcov kníh, predošlých snímkov a  filmových fajnšmekrov jednoznačne áno. A ja len dúfam že to bude pokračovať pekne ďalej pretože príbeh Toma Ripleyho sa v knižných spracovaniach rozbehol veľmi zaujímavo a bola by škoda to nevyužiť.HODNOTENIE 8,5/10 ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Freddie Miles: „Jeho Rolexky. Jeho oblečenie. Jeho Ferragamos. Čo ešte máš, Tom? Jeho peniaze? Jeho Picassa?“ Dlho ma filmové dielo nenadchlo tak, ako tento Ripley. Starú verziu s Mattom Damonom si pamätám len pocitovo, môj ďalší krok bude, že si „Talentovaného pána Ripleyho“ zopakujem. Atmosféra 60-tych rokov je dokonalá. Film je natočený tak, až sa pristihnete, že ste jeho súčasťou. Upútajú vás viaceré podporné prvky – mačka, ktoré neustále sleduje Ripleyho pohľadom, vŕzgajúci starý výťah, ťažký sklenený popolník a novinové stánky, ktoré dotvárajú  atmosféru Talianska. Vyniká práca kameramana (Robert Elswit si zaslúži Oscara!). Zmysel pre nasvietenie je geniálny – snímok je čierno-biely, aj keď nie celkom. Čierna je hlboká a biela na plátne žiari a odráža sa od povrchov. A veľa, veľa odtieňov sivej. V mnohých scénach svietia stolné lampy, dodávajú scénam atmosféru renesančného šerosvitu. Spojitosť s Caravaggiom, z ktorej mrazí. Výsledný pocit bol, že sa pozeráte na výtvarné dielo. Andrew Scott je bravúrny, často kontroluje svoj výzor v zrkadle, s výrazom spokojného psychopata, ktorý má svoju šachovú partiu dopredu premyslenú. Tom Ripley (pozerajúc na svoj obraz v zrkadle): „Áno. Presne tak. Dickie Greenleaf. Rád vás poznávam." Skvele načasované napätie, intrigy a psychológia postáv. ()

Reklama

Botič 

všetky recenzie používateľa

Nepříjemná podívaná, v dobrém slova smyslu. Pryč jsou sluncem zalité italské reálie, černobílý artsy přístup tomu dodává úplně jinou hloubku. Příběhově je Ripley poskládaný podobně jako Netflixovské You, jen si Steven Zaillian občas dává hodně na čas. Sommerso a V Lucio epizody, které si zaslouží snad všechny televizní ceny. ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

na Zaillianovu vizi dnes již skoro klasického příběhu sem se hodně těšil a i když mě zkraje lehce překvapilo mnohem pomalejší tempo než sem čekal, tak nebyl vůbec žádný problém se prakticky okamžitě zamilovat do fantastických obrazů malovaných kamerou Roberta Elswitta a propadat jim opakovaně v rámci jednotlivých epizod. Osobně mám rád černobíle filmy, ale Ripleymu ta absence barev sluší jako už dlouho ničemu a nechává krásně vynikat nejen herectví Andrewa Scotta, ale i celý Ripleyho příběh. Škoda že z pohledu Netflixu bude tahle série spíš propadák, protože za mě je to jedna z nejlepších věcí co tenhle streamovací gigant stvořil za posledních pár let....90% ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Netflix dodrbal ďalší skvelý námet. Filmovú verziu s Damonom milujem. Toto vyzerá ako hrubý zostrih filmu, vďaka čomu to má brutálne uspávajúce tempo a sledujeme kopu zbytočných detailov. Pôsobí to proste strašne naťahovane. Dej je v hlavných obrysoch rovnaký, len sa zmenilo pár detailov. Za mňa zakaždým k horšiemu. Najhoršie dopadol kasting. Ripley v podaní Andrew Scotta je od pohľadu skazený parchant, ktorého by som cez prah nepustil. Dickie tu je je skôr za chudáka a chémia medzi nimi je nulová. Vlastne chémia medzi všetkými je nulová. Najhoršie ale dopadol Freddie, ktorý sa na nepríjemného P.S. Hoffmana z filmovej verzie nechytá. Dokopy sa mi tam nepáčilo vlastne nič. Hrozná slabota a ďalšiu sériu vynechám. 3/10. ()

Galéria (162)

Zaujímavosti (3)

  • John Malkovich si zde zahrál malou roli padělatele dokladů Reevese Minota. Jedná se o odkaz na film Ripleyho hra (2002), kde Malkovich ztvárnil právě Toma Ripleyho. (Kubeska)

Reklama

Reklama