Reklama

Reklama

Hra na oliheň

(seriál)
  • Južná Kórea Ojingeo geim (viac)
Trailer 3

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

Stovky hráčů na mizině přijmou zvláštní pozvánku na dětskou hru. Uvnitř na ně čeká lákavá cena, ale může je stát život. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (10)

Série 1 (2021) (S01) 

Jeden z najväčších seriálových fenoménov dnešnej doby priniesol síce ošúcahný dej, ale v relatívne originálnom kabáte a nemám na mysli len exotiku kórejského sveta. O čom implicitne, ale občas aj explicitne, seriál je, mu výrazne pridáva na hodnote, pretože je maximálne aktuálny. Niekto dostáva do problémov seba a svojich blízkych vďaka vlastnej neschopnosti a nestabilnej povahe, niekto sa zase nudí a tak vymýšľa smrteľné hry. Kto je lepší, kto má vo svojej filozofii pravdu? Jediným miernym nedostatkom je asi nevyrovnanosť niektorých epizód a trochu odfláknuto ukončená línia s policajtom. Séria je ukončená tak, že je síce na čom budovať sezónu číslo dva, ale príbeh prvej série skončil a ak by sa nepokračovalo ďalej, nepociťovali by sme frustráciu zo žiadnych nezodpovedaných otázok. ()

Červená, zelená (2021) (S01E01) 

Slušne vystavaná expozícia, ktorá nám predstavuje hlavnú postavu. V jej situácii by asi nechcel byť nikto z nás, ale ako sa ukáže, chlapíkova nepodarená povaha a začarovaný kruh dlžôb sú podstatou toho, prečo sa dostal do hry. V tretej tretine sa dostávame už do samotného komplexu a v záverečných minútach spoločne s postavami zisťujeme, že sa tu hrá skutočne o život. Takto má vyzerať pilot seriálu, ak chcete nalákať čo najväčšie publikum. Len vám môže mierne prekážať, že tá hlavná postava je iba jedna a nesledovali sme expozíciu ešte, povedzme, s ďalšími dvoma postavami. ()

Peklo (2021) (S01E02) 

Na začiatku nás čaká pomerne veľké prekvapenie. Vzhľadom na hajp pointu, kto za všetkým stojí, poznám, čo ale považujem pri sledovaní prvých dvoch dielov za výhodu. Čaká nás teda akýsi reštart, čo ale vzhľadom na to, čo chcú tvorcovia svojim dielom povedať, nie je vôbec od veci a všetko sa tým viac prehlbuje. Len asi každý bude vopred vedieť, kam táto epizóda smeruje a ako sa postavy nakoniec rozhodnú. ()

Muž s deštníkem (2021) (S01E03) 

Vraciame sa naspäť na ostrov, a aby to bolo zaujímavejšie, tak tvorcovia ozvláštňujú jasne daný dej o prvky typu infiltrácie človeka do týmu červených. Alebo o zvedavú účastníčku hry, ktorej ku šťastiu nestačí sa iba zúčastňovať hier. Hra číslo dva je vyvrcholením epizódy a je riadne zvláštna, žiadna akcia, len mravenčia práca. A nad vami stojí maskovaný chlapík so zbraňou... ()

Drž se týmu (2021) (S01E04) 

Jasné, tento diel je o masakri v ubytovacej miestnosti a záverečnej preťahovačke, ale nejako sa zabúda, že prvýkrát v Squid Game máme aj sex medzi hráčmi. Kto sa ho na miestnych toaletách zúčastní, nie je tak ťažké vopred uhádnuť. Záverečné minúty, ako už obvykle, patria hre, tentokrát ale skončíme v najlepšom, čiže na jej záver si musíme počkať do začiatku ďalšej epizódy. ()

Férový svět (2021) (S01E05) 

Rozhodne je plusom, že sa venujeme aj iným záležitostiam ako samotným hrám. Mení sa trochu rytmus aj tempo, čo seriálu prospieva. Len je škoda, že postavy sa chovajú dosť hlúpo, od lekára až po maskovaných pracovníkov. Navyše sa po komplexe prechádza, či skôr schováva, až príliš ľahko, je ťažké uveriť, že niekde skrátka nie sú umiestnené kamery, alebo nie sú zapnuté. O sklade s dokumentami to platí dvojnásobne. Každopádne sa naplno dozvedáme, o aký biznis tu skutočne ide. 70% ()

Kganbu (2021) (S01E06) 

Guličky sú prvá hra, ktorú som ako dieťa hrával spomedzi tých, ktoré sme doposiaľ videli v Squid Game. Kvalita epizódy s tým ale nijako nesúvisí, tá súvisí s tým, že postavy si mali vybrať parťáka do novej hry a po prezradení toho, ako sa bude hrať, nasledoval šok. No a divák je v šoku tiež a nevie si predstaviť, ako sa niektoré súboje skončia, pretože je jasné, že budú umierať aj tie dôležitejšie postavy seriálu. No a niektoré postavy sa skutočne ukázali, či už chytrosťou, alebo zákernosťou, alebo oboma vlastnosťami zároveň. ()

VIP (2021) (S01E07) 

Doposiaľ najlepšia a najnapínavejšia hra. Zdanlivo jednoduchá, ale dá sa hrať aj ako šachy. Len s tým rozdielom, že vypadnutie (resp. spadnutie) figúrky znamená smrť. Bohužiaľ VIP návšteva je skôr otravná a tie zlaté masky sú príšerné. A nepotešia ani ich až príliš jednoduché anglické dialógy. Policajt sa ale činí a jeho línia sa dostáva už dosť ďaleko. ()

Bílý kůň (2021) (S01E08) 

Biely kôň sa vyfarbil... pekne na čierno. Je otázka, či sa správy odoslali, ale skôr asi nie, nechajme sa prekvapiť. Našťastie zmizli VIP hostia, tak neliezli na nervy. Zvyšná trojica vyzerala byť dva na jedného, ale koniec prezradí niečo iné. Vážne som zvedavý, čo všetko sa uzavrie/ dovysvetľuje vo finále, pretože si myslím, že povinné dvierka do druhej sezóny by nemali byť otvorené nezodpovedanými otázkami, aj tak tá dvojka bude. ()

Jeden šťastný den (2021) (S01E09) 

Logické zakončenie toho, čo sme predtým videli v ôsmich epizódach. Funguje to aj na emocionálnej báze, predovšetkým vďaka tomu, kto predstavuje finálnu dvojicu a ako bude prebiehať záverečná hra. Finále by tak mohlo skončiť skôr, ale čaká nás ešte dlhší dovetok "o rok neskôr", ktorý ukazuje hlavnú postavu v stave, v akom by sme ju asi po tom všetkom, čo zažila, aj očakávali. Záverečný zvrat som poznal, takže nebol pre mňa ani príjemným, ani nepríjemným šokom. A na tom siedmom poschodí som si to s oboma ústrednými (anti)hrdinami príbehu poriadne užil. ()

Súvisiace novinky

Překonalo Prime Video od Amazonu Netflix?

Překonalo Prime Video od Amazonu Netflix?

04.12.2022

Mezi největší streamovací služby se typicky řadí Netflix, Disney+ nebo HBO Max, často se ale zapomíná na poměrně zásadního hráče - Amazon Prime Video. Pravda, je pro to několik dobrých důvodů: jeho… (viac)

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

20.11.2022

Až třetina fanoušků Marvelu cítí únavu z konstantního přílivu nového obsahu do kin a na streamovací službu Disney+. Spolu s tím ale většina fanoušků rovněž zhlédne každý Marvel projekt, který vznikne… (viac)

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

09.11.2022

Zatímco v těchto dnech na Disney+ stále ještě bojuje o diváckou přízeň Andor, což se mu podle vesměs pozitivních reakcí diváků poměrně dobře daří, mezitím už začíná i natáčení jednoho z dalších… (viac)

Reklama

Reklama