Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot

(seriál)
Trailer
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
Veľká Británia, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Predloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (poviedka)

Hrajú:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (viac)
(ďalšie profesie)

Série(13) / Epizódy(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(viac)

Recenzie používateľa Radko k tomuto seriálu (4)

Detektív Poirot: Dobrodružstvo Johnnyho Waverlyho (1989) (S01E03) 

Ak je štruktúra detektívky daná - a u Poirota je daná s nemeniteľným poriadkom - je jasné, že jediné, čo tu môže zaujať je postava zločinca. Lenže ak tá je jednoznačná hneď v úvode, niet vlastne prečo veľmi pozerať. Zážitok z videného tým pádom vyprchá veľmi rýchlo. No niečo predsa je nezabudnuteľné: slovenský dabing veľkého detektíva. Najmä francúzske výrazy znejú v tomto prevedení mäkučko a zároveň ironicky. Druhou vecou, ktorá tento diel odlišuje od väčšiny videných poirotoviek je tá, že tentoraz nedôjde k žiadnemu mordu. ()

Detektív Poirot: Miliónová lúpež (1991) (S03E03) 

Na Poirotovi vždy vadila štruktúra. Spočívajúca v tom, že belgický detektív s dokonale vyformovanou guľatou hlavou v nej počas deja skrýva stopy a informácie, ktoré počas celého deja vypátral, aby ich na konci rozkryl. V závere to zvyčajne natrie všetkým. Nechýbajú prekvapenia a odhalenia ľudských špinavostí. Že sa tomu distingvovanému pánovi v oblečku v tom hnoji chce stále hrabať! Ale k podstate. Každý film alebo príbeh, ktorý zámerne skrýva čitateľovi isté stopy alebo súvislosti, o ktorých však hrdinovia príbehu dobre vedia, považujem za kalkul s divákovou (čitateľovou) zvedavosťou, za zámerné pohrávanie sa mačky (spisovateľsko/ scénaristickej) s myšou (divákom/ čitateľom). Považujem za nefér prístup autora skrývať niečo, čo je pre hlavných hrdinov zjavné. Je to taká scenáristická barlička. Kvôli uvedenému jednoducho nemôžem Poirota asi nikdy oceniť viac než trojhviezdičkovým hodnotením.Poznámka: spomedzi súčasných autorov detektívok je majstrom tohto štýlu veľmi populárna švédska autorka Camilla Läckbergová. ()

Detektív Poirot: Tragédia v troch dejstvách (2010) (S12E01) 

Poirotovky sa mi, napriek iným režisérom a miestami inovovaným režijným postupom, zlievajú do jednej. Pravidlá má pomerne jednoduché: 1. Na mieste, kde sa vyskytne guľatý Belgičan s francúzskym prízvukom bude vždy o jedného menej. Už to, samo osebe, malo byť varovaním pre všetkých zúčastnených. 2. Vyšetrovanie vedie tak, že nikomu nič podstatné nepovie. Často vie páchateľa v polovičke príbehu, no okrem neho a vraha sa nik nič nedozvie. V tejto situácii často pribudne ďalší mŕtvy. Tu je na zamyslenie, či by vďaka vedomosti ostatných o identite páchateľa a vďaka tomu aj istej ostražitosti, nebolo lepšie byť trošku ukecanejší. 3. Na záver sa zúčastnia všetci dotknutí, Poirot urobí morálne kázanie, počas ktorého upozorní na poklesky prítomných a v slovne exbicionistickej a emóciami podfarbenej dlhej reči odhalí páchateľa. 4. Vrahom je takmer vždy tá najneodhadnuteľnejšia osoba. Ak ju niektorý z divákov odhalí vopred, je celý šťastný a nezabudne sa tým následne pochváliť. 5. Toto už nie je pravidlo série, len obligátna poznámka na záver. Škoda, že Agatha Christieová neurobila aspoň raz páchateľom toho naozaj najneodhadnuteľnejšieho: samotného detektíva, ktorý by si takto vybavil svojpomocne nevybavený účet s niektorým grázlom. ()

Veľká štvorka (2013) (S13E02) 

Dejovo patetické a divadelne prehnané zdôraznenie známej pravdy: "Za všetkým hľadaj ženu.". Na staré kolená belgický komótne sa pohybujúci guľko - bombuľko zvláda aj akčné vysporiadanie sa s nastraženou výbušninou. Nechýba pri tom záber: "Svoju palicu odhadzujem v diaľ". Tvorcovia seriálu ku koncu stratili súdnosť. Dve hviezdy len zo zdvorilosti. ()

Reklama

Reklama