Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot - Season 6 (1994) (séria)


Detektív Poirot: Vianoce Hercula Poirota (S06E01)

(epizóda)
  • Slovensko Vianoce Hercula Poirota (viac)

Obsahy(1)

Poirot dúfal, že strávi doma pokojné Vianoce. Ale človek mieni a osud mení. Najprv sa mu pokazí kotol a potom mu zavolá zámožný pán Simeon Lee, ktorý ho požiada, aby k nemu prišiel do jeho domu. Lee zarobil na obchode s diamantami v Južnej Afrike a cez víkend sa u neho má zísť plno hostí, vrátane jeho troch synov a vnučky Pilar. Keď ale nájdu Leea zavraždeného v jeho študovni, Poirot sa ujme prípadu. Zistí, že zavraždeného neznášali takmer všetci jeho príbuzní. (STV)

(viac)

Recenzie (80)

pravo 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Malý oblý belgický detektív strávi Vianočné sviatky vyšetrovaním veľmi netradičnej vraždy. Hlava rodiny nenávidená takmer všetkými členmi rodiny je mŕtva. Hercule, ktorý v tejto cudzej rodine chcel iba stráviť sviatky v teple, musí rozlúsknuť kto z podozrivých klame a kto nie. Záver vyšetrovania je pomerne nečakaný aj keď každý z nás ... .Škoda, že vtipnosti je pomenej (no pri brutálnej vražde asi pochopiteľné), a tak nás rozosmejú aspoň príhody s polievkou a rukavicami. ()

necisty 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Super dílek s kvalitně promyšlenou vraždou, nebo spíš kvalitně zamaskovanou. Podle názvu jsem očekával větší nádech Vánoc, než jen zpívající dětičky, ale i tak byla dobrá atmosféra. Děj mě přitom přišel hodně nafouknutý a nakonec nedořešený. Bylo zde spoustu jiných cestiček, na kterých by šlo zapracovat, škoda. Jinak rukavičky jsou super:). '(Ta polévka se mi nějak nezdá)... No ano, je to přece wisconsinská polévka.' Poznámka pro mě: Diamanty, divná tvář, stejní bratři, démonický řev ()

Reklama

PhillM. 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

"Šéfinspektore, vy jste zase přemýšlel? Copak jsem vás před tím nevaroval?" --- Zkřehlý leč jako většinou skvělý Poirot ve vánočním dílu, ve kterém Vánoce nehrají žádnou roli. Jinak klasika - osamělé venkovské stavení, rodinné půtky, záhada zamčeného pokoje, důmyslná vražda. Stará dobrá detektivka. ()

chlievik 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden zo slabších dielov tohto skvostného seriálu. Najmä čo sa prevedenia réžie, kamery a scenérie týka. A svetla. To bolo najhoršie - tu osvetlené, inde úplne čierne tmavé zákutia - vôbec to nemalo to vianočné čaro, tú vianočnú farbu, ako to malo mať - červené či zelené guličky, neustále vianočná atmoška aj napriek vražde, šantivé pobehovanie detí, spievanie ľudí (prosím trošku hlasnejšie Jappovi do uška), spev častejšie, ľudia mali byť usmiatejší, veselší, scenéria farebnejšia, veselá, proste VIANOČNÁ... atď. - to všetko tam chýbalo! Ako v halloweenskej párty to bolo strašidelné a halloweenske po celý čas, tak tuná to mohlo byť neustále vianočné, ale to nebolo, naopak, urobili to chmúrnym, ponurým, škaredým, nefarebným, akoby z diela Dogme95 (neosvetleným), prosto, jedna blbosť. Klasický film nesmie byť spracovaný ani experimentálne, ani ponuro, ani undergroundovo. Navyše herecké tváre boli nekonečne nudné, stereotypné, zaguľatené chýbajúcim svetlom (svetlo dodáva ostrosť črtám tváre!), ani žiadna krásna ženuška-herečka, ktorá zvykne byť vždy v každej časti, častokrát dabovaná skvelou Renátou Rundovou, v tomto dieli nebola (aj keď sú tam dve sympatické). Hoci zápletka zaujímavá, a nie jednoduchá - dostatočne poirotovská, avšak film spracovaný "sychravo" (teraz nemyslím anglické počasie, ale pohybujúce sa obrázky...), mal to robiť iný team ľudí, asi iný režisér najmä (ale to len odhad, hmm.. možno kamera, kulisy... neviem). Inak nesklamalo až tak veľmi, taký (povedal by som) poirotovský priemer. p.s. Keď sa na to teraz dívam z archívu ešte raz, je to kúsok lepšie, no stále nie ideálne. Chýba poirotovský klasický bylinkový čaj, ríbezľový džús či čokoláda, ten typický útulný nádych, ťukanie čajovou lyžičkou či dlhšie intelektuálne rozhovory, strojený úsmev, prosto všetko to, čo zvykne toto dielo mať v popredí, všetky tie detaily sú v tejto epizóde v úzadí. Ani humor tentoraz nie je nič moc. Ale inak oukej, dá sa pozrieť, viac než "dá sa", je to fajn ;-) Poirot nikdy nemôže mať doslova zlú epizódu! ()

vecnaAmbra 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Ten starec bol príšerný a jeho dom vo mne budil hrôzu podobne ako v Jappovi. Inak výborná časť, dobre spracovaná a vonku stále biela obloha a okolie, aj keď inak tá atmosféra veľmi vianočná nie je a ide tu hlavne o príbeh. Na nejaké vtípky tu možno tiež nebolo až toľko priestoru, ale čas je vyplnený sledovaním jednotlivých postáv a ich konania. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (4)

  • Ačkoliv je televizní zpracování poměrně věrné knižní předloze, jedna velmi významná změna provedena byla. V knize se na rozdíl od filmu vůbec neobjevil inspektor Japp. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo na zámku Chilham Castle, který se nachází ve vesnici Chilham mezi Ashfordem a Canterbury v hrabství Kent v Anglii. (Trajektt)
  • Film byl natočen podle knihy z originálním názvem "Hercule Poirot's Christmas" od Agathy Christie. (Borrtex)

Reklama

Reklama