Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krimi
  • Komédia
  • Akčný
  • Sci-Fi

Recenzie (208)

plagát

Ja, moje druhé ja a Irena (2000) 

Dosť dávno som sa tak dobre nezasmial. To musíte chápať Carreyov humor a spôsob hrania, aby ste ten film docenili. Nemôžem Béčku dať 5 hviezdičiek, ale na B so 4* to je akoby A s 5*. Každopádne keď máš holku a má rada kktiny, tak si to s ňou pozri :)

plagát

Rozpoltený (2016) 

Zjavne stupídny príbeh. Už začiatok nezmysel, takto ich uniesť?....ich typické retardované americko-dievčenské správanie, úplne predvídateľné reakcie. Takéto chovanie pseudo-rozpolteného človeka? Chvíľku kvázi dobrý, potom zas zlý, najprv ľútostivý, potom krutý.. :) celé je to smiešne a typické :) Film na predaj. Nič iné. Neviem prečo musia vždy do rozpoltenosti dávať že "on" je časť ženskej a časť mužskej osobnosti? Načo ten transvestitívny charakter k tomu? To musí byť každý rozpoltený čiastočne Monou Lisou? Nič v zlom, ale ako niekto tejto sračke dá 4 hviezdičky? lol

plagát

300 (2006) 

No prvé čo bolo nesympatické, bolo to, že celá vizuálna stránka je počítačom a filtrom presýtená, normálne vidieť ten amatérizmus obrazu. Obraz je nereálny, tak to proste nebolo a nemohlo byť. Je to možno doslova film stvorený pre fanúšikov počítačových hier alebo niečo také, lebo normálny obraz skutočnosti vo filme vôbec nie je. tráva je predsa zelená a nie modrá či hnedá a pod. Herecké výkony nula bodov. Nonstop spomalené zábery bitky, aby si idiot všimol, že ako sa rozreže vojak na bojisku. 300 vojakov sa nebránilo s takým úspechom voči armáde 200,000 mužov, aj kebyže boli v tej tiesňave, kde počty nerozhodovali, pretože v úžine sa vmestí len 300 sparťanov na 300 peržanov. Proste Thermopyly boli podľa mňa čisto sebadeštruktívnou akciou, kde síce vycvičení sparťania pomerne dobre bojovali, ale proste padali jak muchy. Chýba filmu teda základný realizmus, a vlastne film v ničom nevyniká, ani obrazom, ani hudbou, ani dramaturgiou, scenárom, ničím. Práve v takomto filme mali zobraziť historizmus situácie, drámu celej situácie, volanie o pomoc, zradu, viac to vykresliť, dej ukázať dialógy, emócie, strach aj tých najsilnejších, proste tento film je nepodarok a tak ho môžem aj hodnotiť. Veľmi som sa tešil na takýto historický film, a nebol som s ním spokojný. Už ten úvod, narýchlo vysvetlené ako to bolo v Sparte, chudý chlapec čo má 15 rokov? Veď aj taký už môže mať svaly, nie? (keď už sme pri tom). ten zradca čo tam je je akože čo? Mutant? Slony majú 7 metrov? nejaký perzský mutant má 4 metre? 100000 šípov nezabije ani jediného sparťana? Každý sparťan zabije minimálne 500 peržanov kým sám umrie až na konci? Kráľ Xerxés je trans buzna s vytrhaným obočím? Nebol on náhodou bradatý mužný zemitý chlap? :) celé nereálne a nezmyselné. V súčasnej kinematografii historických filmov je toto veľmi slabý odvar, aj keď ho porovnám hoci len s takými ako Gladiátor či Alexander.

plagát

Otcovia a dcéry (2015) 

Russel Crowe vie hrať retardovaného, to je pravda. Od Beautiful mind to už dokáže a obsadzujú ho do úloh asi kvôli tomu. Tučniak bývalý svalovec to už dáva. Amanda je krásna ako stále, a talentovaná. Vizuálne to už kameramani dokážu, dokonca aj nápad (problém Elektrinho komplexu) - hoci takto klasický a gýčovo bežný - je povedzme dobrý. Avšak dramaturgia filmu je katastrofálna. Filmu chýbajú oporné body, začiatok, koniec a zlomové situácie, ktoré sú strašne nevýrazné, nebúši mi srdce, nebojím sa a všetko hravo predvídam. Preto nezaujal. Škoda, dá sa aj pokaziť nápad, v tomto prípade im to vyšlo.

plagát

Po svadbe (2006) 

Netypický film. Snímanie kamery ešte s vplyvom dogme, alebo niečo na ten štýl. Každopádne vynikajúce dráma, každých niekoľko minút sa stane niečo nové, nepovedal by som že neočakávané, ale určite niečo nové a zaujímavé. Jemne existencialistický nádych. Veľa snímania tvárí, ako by za kamerou bol Lévinas.

plagát

Narcos (2015) (seriál) 

prvé dve série iba

plagát

Rozhodne sa v nedeľu (1999) 

Vynikajúci herci ako Pacino, Diaz, Woods. Spočiatku je to jednoduchý film. Prvá polovica filmu vyznieva ako hiphopová video-séria snímkov plná polonahých báb, svalnatých chlapov, avšak tým sa nevykryje obraz vo filme, vizuál je o niečom inom, nie o nahote, tá je prirodzená, ale o všetkých tých obrazoch, ktoré majú dobrý strih, svetlo atď, čo tento film má, ale vyťažiť maximum na kráse ľudského tela je pre mňa umelecké mínus, najmä v športovom filme :) proste je strašne ľahké spraviť dobré video vo filme cez krásu polonahého tela. Prvá polovica filmu samé futbalové nadhodenia, zostrih futbalových scén, a popíjajúcich prostitútok. Pointa nikde. Potom v polovici sa film trošku obráti, zdramatizuje sa. Príde vysvetlenie psychológie slávneho hráča, zraneného hráča, starnúceho kouča, drzej mladej majiteľky, pyšnej manželky, lacného frajera so slávou v hlave a pod. Celý film je na princípe "vyhrajme a dokážme to!", pomerne jednoduchá zápletka, čoho ja nie som veľmi veľkým fanúšikom. Ale treba povedať, že Stone z týchto doslova plánovane komerčných obrazov s lacnou pointou vyťažil fakt možné maximum. Ak chce niekto vidieť ľahký film pri ktorom zabudne na to kde žije, kde pracuje, pozrie si pekné baby, športové detaily a zostrihy, kde 80% filmu sa udeje na futbalovom štadióne, nech si pozrie toto, ale pre mňa je to sofťáckych 66%.

plagát

W. (2008) 

Oliver Stone sa vyjadril, že týmto filmom nechcel Busha velebiť ani kritizovať, ale skôr ho pochopiť. A čo na ňom treba chápať? Bol to klamár a v podstate vojnový zločinec. Nemyslím si, že nevedel o tom, že spravodaje CIA o zbraniach hromadného ničenia v Iraku boli lžou. Film sa ale snaží ukázať dve roviny, že si Bush myslel, že tam Husajn zbrane mal alebo Bush veril, že to bol skutočne omyl CIA. Ale v skutočnosti tretia cesta je pravdivá, vedel o tom, že tam žiadne neboli. A v tomto duchu sa nesie tento film. Utvára dojem, že sú dve možnosti, pričom tretia je pravdivá, čiže míňa sa úplne pointa toho, o čom bol Bush. Vyznieva teda otázka, či Stone je dostatočne prezieravý, aby chápal, že to, čo sa pokúsi do filmu vsunúť, bude len ďalšia naivná hlúposť, pokiaľ sa bude snažiť vysvetliť fakty, zostane to u lží a nejasností. A tak z toho nebude ani skutočná kritika, ani biopics, ani analýza, ani satira, prakticky ani nie je jasné, kde film zaradiť. A ďalšie omyly vo filme. Napríklad v skutočnosti Bush nepovedal vetu na tlačovke že "Mali ste mi túto otázku napísať predtým, aby som sa na ňu mohol pripraviť." v tom zmysle, že je to "ťažká otázka a neviem na ňu takto narýchlo odpovedať", ale v zmysle "myslíš, že na takúto smiešnu otázku nie som pripravený?", čiže ironicky ergo naopak. Celé zle. Film nestojí za dve hodiny sledovania, a hoci sa snažia vykresliť Busha ako burana z juhu a texaského kovboja, ktorý nevie napočítať do troch, čo nepochybne aj bol, ale zas bol dostatočne inteligentný na to, aby klamal a zaviedol svet do vojny, z ktorej sme sa nespamätali dodnes. Jeho osoba nestojí za natáčanie filmu, neviem prečo Stone pokračoval vo svojich filmoch o prezidentoch práve s Bushom, či to bol nejaký propagandistický pokus zapáčiť sa niekomu, ale pokiaľ toto mala byť akákoľvek kritika, tak nebola, ak satira, tak slabá, a pokiaľ to malo byť pochopenie, tak je Stone úplne mimo pointy, lebo takto sa udalosti nediali, a možno to aj Stone vie. Taký režisér a takýto shit, fakt prepáčte.

plagát

Avatar (2009) 

Je to film, aké ešte vlastne neboli natočené. Téma mimozemšťanov má rôzne obdoby, ale toto je prvýkrát v tejto podobe. My sme "nebešťania", a naopak technicky nevyspelá rasa na inej planéte je navštevovaná nami. Je to akási podobnosť na našu legendárnu minulosť spomínanú v starých Písomnostiach o tom, že nás navštívili iné civilizácie, technicky vyspelejšie. Zároveň to kúsok pripomína stret civilizácie indiánov v Amerike a belochov, a tiež je to kúsok kritikou americkej militaristickej egoistickej spoločnosti, ale to len okrajovo. Je to starý príbeh o základných etických otázkach, či skutočne sme vyspelejší, respektíve čo je vlastne vyspelejšie? ČI technická alebo vlastne radšej duchovná vyspelosť. Ja sa staviam skôr na tú duchovnejšiu, ale film sa aj tak nakoniec dostane do roviny vojenského stretu týchto dvoch civilizácií (to je na škodu), takže toho duchovného je tam menej (najmä u koncu by sa čakalo viacej). Je tam zobrazená aj láska medzi tým avatarom a tou mimozemšťankou, ale pomerne málo. Zároveň je podľa mňa technicky náročné zobraziť emócie na tvári počítačom kreslených ľudí, takže chýba určitá emocionálna inteligencia, ktorú normálne na tvári hercov vo filme vídať. Predsa len počítač nedokáže napodobiť ľudské mikro-výrazy, a to mi neskutočne chýba, lebo ja som na toto veľmi zaťažený. Podľa mňa je to výnimočný film, pretože ponúka niektoré myšlienky, na ktoré sme ešte nepoukázali, ale kvalitatívne ten film je veľmi nadsadzovaný. 5 hviezdičiek a 16-ty v rebríčku to určite nie. Je to na to aby sme vzhliadli k vesmíru a ku možnostiam stretov s inými vesmírnymi rasami, je to niečo nové, ale umelecky mi tam fakt veľa chýba.