Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot - Season 13 (2013) (séria)


Veľká štvorka (S13E02)

(epizóda)
  • Česko Velká čtyřka (viac)
TV spot 2

Obsahy(1)

Svet stojí na prahu 2. svetovej vojny a pre zmiernenie napätia usporiada Mierová strana slávnostnú recepciu, na ktorej má svetoznámy veľmajster v šachu  Ivan Savaranoff predviesť svoje umenie. Recepcie sa zúčastnia významné osobnosti spoločenského života. Hneď v úvode šachovej partie Savaranoff skolabuje a je na mieste mŕtvy. V spoločnosti nastane panika a na scénu vstupuje Hercule Poirot, ktorý už tuší, že šachovému majstrovi niekto k smrti dopomohol. Podozrenie padne na Veľkú štvorku, tajomnú stranu, ktorá má údajne na svedomí viacero zločinov. (STV)

(viac)

Diskusia

bloke

bloke (hodnotenie, recenzie)

Takmer po dvoch rokoch som videl znova; obrazovo-filmová stránka nie je nijak strašná, no neprehladnosť príbehu -postáv- miest udalostí- je obrovská (zvlášť pre diváka, ktorý sa na takýto film pozerá len prvý a posledný raz). T.j. kameraman ani režisér je určite remeselne zručný, no vo výsledku to bola iste aj režisérova chyba (+ scenáristu, strihu..).

bloke

bloke (hodnotenie, recenzie)

Takže tento prešlap režíroval akýsi nepríliš známy Peter Lydon (zároveň podotýkam, že sa mi vyskytol preklep v slove "najslabšia").

bloke

bloke (hodnotenie, recenzie)

kalnel

Tak tu sa naozaj zišla najhoršia tvorba Poirotov všetkých čias - ako píše aj Burina, "asi" najslabčia kniha + totálne zvrzaná réžia a zrejme aj scenár... najhorší filmovo-seriálový Poirot všetkých čias (tých mojich - zatial som videl možno 30+).

Divák vôbec nemal šancu ani vnímať zbytočne súkané (a aj bezvýznamné) postavy, ani zapremýšlať o prípadných súvislostiach (čo sa deje, kto je kto, aký má význam a aký vzťah ku komu..).

Pritom to tak dobre vyzeralo.

Poirotov "mediálny tromf" (aby som nespoileroval) tiež nebol použitý prvýraz, proste patlanina, dve hviezdy len za hercov, inak je to celkovo filmársky na 25% (vrátane otáčanej kamery). Použitie Hastingsa by som nazval až premrhaným zneužitím.

burina

burina (hodnotenie, recenzie)

Viete, ako sa k tomu vlastne Poliaci dostali este pred UK premierou? Kazdopadne som zvedava, The Big Four je asi najslabsia Agathina kniha, ale ma filmovy potencial. :-)

MilanR

MilanR (hodnotenie, recenzie)

Krásné shrnutí celé té doby strávené s panem Poirotem. Smutné to je nejen proto, že seriál končí, ale že na konci nás nečeká happy end. :-(((

kalnel

kalnel (hodnotenie, recenzie)

Áno, aspoň že tam bol po celú dobu Japp, aj keď podľa mňa v závere vyvrcholenia prípadu odohrávajúcom sa v divadle mohol kľudne byť aj Hastings. Nechápem, prečo to takto urobili, mne to príde, ako by..., ja neviem, skrátka ako by pre režisérov neboli potrební či čo, pričom ale v konečných titulkách H. Fraser, P. Moran a P. Jackson mali čestné miesto hneď po D. Suchetovi ako za starých čias. Prečo hovorím režiséri? Lebo pôvodne mali všetci traja hrať aj vo filme Poirot: The Labours of Hercule, ale potom zrazu Bum!, a úplne sa od toho upustilo. A ja si myslím, že je to naozaj škoda, lebo veľmi sa o tento film obávam, že bude najslabší z 13. série, ak nie jeden z najslabších vôbec celého seriálu. Prečo? Tak za prvé pôjde o mix štyroch poviedok z tuším dvanástich, a za druhé, režisérom bol Andy Wilson, a jeho predchádzajúce dva filmy (Smrť na Níle, Čas prílivu), ma vôbec nenadchli, v rámci réžie mi prišli naozaj veľmi mizerné. Myslím, že tá stará trojica by tento film takpovediac zachránila, ale takto, neviem, nakoniec, uvidíme...

na príspevok reagoval bloke

kalnel

kalnel (hodnotenie, recenzie)

MilanR

Áno, treba to hľadať pod poľským názvom, potom to nie je problém. Ja sám som už film videl, bol super a záver riešenia fakt veľmi originálny (aspoň podľa môjho názoru :), len čo ma mrzelo bolo, že Hugh Fraser as Captain Hastings (spolu s Pauline Moran as Miss Lemon) sa vo filme podstate len mihol (aj keď paradoxne film začína práve s ním), ale zase mi bol vo filme o to vzácnejší. Pevne však verím, že si to v Opone naplno vynahradí, aj keď to bude posledný krát, čo sa s ním a teda samozrejme s Davidom Suchetom v roli nezabudnuteľného belgického detektíva stretnem v piatok 3. 1. 2014 na ale kino plus...

MilanR

MilanR (hodnotenie, recenzie)

Ke stažení už to je. Kdo hledá najde. :-)

Možná se to lépe najde po polským názvem Wielka czwórka.

No ale ten polský rychlodabing mě trochu rozčiluje :)

na príspevok reagoval kalnel

Kaufman

Kaufman (hodnotenie, recenzie)

doufám, že to pude brzy někde stáhnout... i kdyby to mělo bejt polsky:-)

Reklama

Reklama