Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot - Season 9 (2003) (séria)


Detektív Poirot: Päť podozrivých (S09E01)

(epizóda)
  • Slovensko Päť podozrivých (viac)

Obsahy(1)

Spravodlivosť si žije celkom vlastným časom. A ani štrnásť rokov starý prípad sa nemôže cítiť istý v tom, že celkom zapadne prachom. Najmä, ak Hercule Poirot uzná, že je čas opäť ho otvoriť. Caroline Crane bola odsúdená na smrť za údajnú vraždu svojho manžela zo žiarlivosti. Keď sa však ich dcéra vráti z Kanady, dozvedá sa skutočnú pravdu o svojich rodičoch a presvedčí Poirota, aby opäť prešetril celý prípad. Čoskoro sa však ukáže, že pôvodní svedkovia zločinu nie sú otvorením prípadu vôbec nadšení. (STV)

(viac)

Recenzie (137)

chlievik 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších Poirotových príbehov, ak nie úplne ten najlepší. Sú asi 4, možno 5, ktoré sa mu vyrovnajú, inak je to špička. Vykreslenie príbehu je príjemne jemne nejasné, hoci som tušil, metódou eliminácie, že vrahom/-hyňou bude dotyčný/-á (zámerne nepoviem kto, aby tí, čo to nevideli... veď viete..), ale aj keď je odhalenie vraha inteligentne skryté za verzatilným chápaním situácií, videním príbehu každý okom inak, vysvetlením si situácie tej alebo onej inak, atď, stále to nie je tak nejasné ale ani jasné, a tým pádom je to zaujímavé. Pekne prekrútený príbeh, a zas mi vteká do mysle pomyslenie, ako debilne môže niekedy polícia postupovať aj v dnešnom živote, že trošku inteligentnejší vrah jej prejde cez prsty poľahky, a nevinný sa ani nebráni, lebo bráni niekoho, koho miluje. Celé Poirotovské zápletky sú krásne, a jemne rezané bylinkovým čajom, posedením na besiedke, vypočúvaním pri kozube v teplej izbietke, proste mám až pocity "motýlikov v brušku", keď mám možnosť prvýkrát vidieť nejakú časť, a vychutnať si tú sladkú nevedomosť, a túžbu uhádnuť, kde je pes zakopaný. Aj dnes ide jedna časť v telke, takže... ide sa na to. No a ešte k tomuto príbehu, zaujímaví herci, krásna Rachael Stirling, nežná, jemná, nadnesená, nie pyšná, ale každopádne vznešená, niektoré herecké výkony týchto svetove menej známych Britských hercov sú fakt znamenité. A láska? Láska nepozná hraníc, ale treba dávať pozor, chrániť ju, aby nebola zneužitá! Stlačte len PLAY na ovládači, a vychutnajte si to v najskromnejších detailoch. ()

RedDuck 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Netypicky temný, psychologický, melancholický a pomalý Hercule Poirot bez špetky humoru. Tentokrát jsem odhadl zápletku skoro hned, protože jsem odhadl k jakým silným pocitům a rozuzlení máme dojít. Kdo byl vrah je tu taková vedlejší otázka. Zpracování mě uchvátilo a Pět malých prasátek tak u mě aspirují na nejlepší díl vůbec. ()

Reklama

HiddenDragon 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

S09E01. I kdyz to neni vylozene podstatne, je skoda, ze autori do filmu nejak nevmestnali alespon kratke vysvetleni nazvu tohoto pribehu. V Zajimavostech je, ze v predloze Poirot pripodobnuje chovani peti zucastnenych osob pri vrazde k nejake angl. rikance. Je mozne, ze by se to do stylu pribehu moc nehodilo, tak je dobre, ze to je aspon tady na CSFD, protoze obcas jsou nazvy priznejme si malou zahadou. // Poirot zde vysetruje vrazdu malire, 14 let starou, na popud mlade damy - jeho dcery, ktera v te dobe byla dite a jejiz matku pak za tento cin obesili. Poirot tedy sbira fakta tehdy pritomnych osob. Jsou to 2 bratri, kamaradi mrtveho malire - modelka, kterou malir maloval - sestra obvinene a jeji vychovatelka. Tedy 5 lidi. Tady me dost zarazilo, ze se tu na nekolika mistech objevuje i sluzebna, cili 6. osoba, ktera ale jakoby tvurce vubec nezajimala. Prislo mi to dost podivne a zajimalo by me, zda byla i v predloze, nebo ji filmari pridali a zpusobili tak trochu non-sense nazvu. Kazdopadne i tak je podezrelych pomerne dost. Navic je tu jeste moznost, ze Craleova manzelka opravdu sama malire zabila anebo ze spachal sebevrazdu, jak tvrdila. Pribeh je retrospektivne vykladan hezky a skladacka se dobre doplnuje. Snad jen ten styl kamery muze vadit, kdy danou vzpominku vzdy vidime jakoby z pohledu osoby, ktera ji vypravi. Je to trochu zvlastni, misty trhane (jako pohyby hlavou), ale da se to. Nejvic ale na me pusobila cela atmosfera a hudba. Je to dil, ktery pusobi dost smutne. Mlada zena vlastne ztratila v detstvi oba rodice, matka navic mozna odsouzena nepravem... K tomu ten unaveny venkovsky feeling konciciho leta, s hadkami a milostnym trojuhelnikem - a tragicky pribeh mame jako vysity. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Vyvrátiť štrnásť rokov starý jasný prípad vraždy je veľká výzva a Poirot neodmietne. Vznikne tak skladačka zo spomínania piatich podozrivých, kde všetko do seba dokonale zapadá. Film je bez akýchkoľvek hluchých miest, nie je nutné žiadne zoznamovanie s osobami, všetky charaktery vyplynú hladko z ich rozprávania. Veľmi dobrá atmosféra a na konci ešte nečakaný dodatok. ()

akisha 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně asi nejlepší zfilmovaný Poirot, v jehož příběhu tentokrát tkví velká síla díky způsobu, jak je vyprávěn a taky díky hercům, co na Poirotovský průměr hrajou jako v prvotřídním dramatu. Sešli se tu Rachael Stirling, Toby Stephens, Marc Warren, Gemma Jones a vycházející hvězdička Talulah Riley, Elsu Greerovou si pak zahrála relativně známá britská herečka Julie Cox, která kdo ví proč není ani uvedená v titulcích. Nostalgickou atmosféru ještě umocňují zlatavé filtry, skutečně nádherné lokace domu a vodní zahrady a to všechno podbarveno přenádhernou Gnossiennou od Erika Satie (zde k poslechu: http://www.youtube.com/watch?v=PLFVGwGQcB0). ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (6)

  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)
  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)

Reklama

Reklama