Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Spike Lee natočil příběh čtyř černošských amerických veteránů, kteří se vrací do Vietnamu najít tělesné pozůstatky velitele své čety a snad i zakopaný poklad. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (111)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Hrot Lee sa po slusnom Blackkklansman opat vratil do priemeru. Tentokrat sa zameral na vojnu vo Vietname. A ja som zistil, ze to bol skutocne multikulturny konflikt, tota vojna vo Vietname. Sak to bieli poslali ciernych do krajiny zltych bojovat proti cervenym. jedina znamejsia drzka, co mi cosi hovori bol Chadwick Boseman /Spider Man - Homecoming a Avengers 2018/ : 50 % ()

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Parta černých kluků za války ve Vietnamu najde bednu zlata a rozhodne se ji po skončení konfliktu vyzvednout. Když se sem vrátí jako artritidou prolezlí dědci a doufají, že to bude snadná záležitost, netuší, jak moc se pletou. Celkem bídná a nekonečně dlouhá ukolébavka od Spike Leeho, kterou jsem musel koukat na třikrát, než se mi to povedlo zvládnout. Nekonečné plácání v rádoby hlubokých dialozích, nekonečné návraty v retrospektivně, kam ani nedokázali obsadit svá mladší alter ega, neb rozpočet byl zřejmě proti a výsledek byl dost příšerný, nekonečné návraty k rasismu a problémům s ním spojených. V mnoha situacích mi to přišlo jako hloupý vtip a laciná agitka. Připomíná mi to plejádu českých filmů o tom, jak nám ubližovali ti fuj fuj komunisté. Nezměnila to ani dost ubohá akční zápletka. Zkrátka a jednoduše, film míří povětšinou na černé publikum, které u toho bude zřejmě uchcávat blahem, a ostatní diváci se budou rozpačitě ošívat. Zhruba jako při sledování islámského videa, když by na ně křičel nějaký imám, jaké jsou bezvěrci zrůdy, jak je bůh veliký a spravedlivý a jak si zaslouží své právoplatné místo ve společnosti a na jejím vrcholu. Zkrátka a jednoduše, Spike nám tu názorně ukazuje, jak je JůEsEj postaveno na hřbetech nebohých černých a díky jejich vykořisťování se má bílý muž tak dobře, zatímco ti černí hrdinové se budou navždy válet v bahně. O správnosti napsaného se můžeme handrkovat donekonečna, takže na to nejspíš přijdeme těsně po skončení filmu, ale takovým způsobem sypat sůl do starých ran mi přijde jako zcestné. Nemám rád, když je film takhle cítit a musím přiznat, že se na to nedalo koukat i z důvodu velmi nízké kvality. Pokud jste fandové sebemrskačství, politických agitek a céčkových filmů, vzhůru do toho. Ostatním nedoporučuji. Ztráta dvou a půl hodiny života po shlédnutí vám přijde dost markantní! 30% ()

Reklama

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Človek sa nutne musí zamyslieť, či si Spike chcel natočiť žánrovku o hľadaní pokladu s prekvapujúco hojnými a krvavými akčnými scénami a osoliť ju trochou angažovanosti, alebo naopak výpoveď o afroamerickej účasti vo vietnamskej vojne, ale aby sa na to niekto díval, pridal tam to dobrodružstvo a prestrelky. V každom prípade, výsledkom je dosť nekonzistentná zlátanina, v ktorej je množstvo silných a aj zábavných scén, ale aj hromada otrasne doslovnej, do tváre strkanej agitácie (fakt sú potrebné tie úryvky z prejavov M.L.K. a neprirodzené lekcie z černošskej histórie v dialógoch?) a takisto výjavov, ktoré akoby mali ospravedlniť tie mozgy a črevá a pripomenúť, že ide o umelecký film (napríklad jedna postava si začne v poslednej tretine vylievať dušu do kamery, hoci to predtým nerobila a nie je dôvod, aby tam čosi také bolo). O béčkových náhodách, ktorými sa posúva dej a sú jednoznačne dielom "lenivého scenára", ani nehovoriac. Záverečný dojem nie je zlý, divák má napokon pocit, že tú 2,5-hodinovú výpravu do džungle absolvoval tiež, ale Spike by potreboval producenta, ktorý mu na rovinu povie, ako udržať jednotnú formu a že je decentný náznak vlastne silnejší než kričanie do megafónu. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Pokud by film zůstal pouhým dobrodrůžem, ve kterém se parta veteránů vietnamské války snaží najít na místě konfliktu poklad a ostatky svého kamaráda, bylo by to OK. Erková akce byla výborná a výprava měla něco do sebe. I ty bolestné vzpomínky by si tu našly své místo. Jenže nebyl by to Spike Lee, aby se neangažoval a v tomto ohledu to bylo podle mě naprosto zbytečné. A tak místo kosení rákosníků se tu blábolí a vzpomíná na M.L. Kinga a další výrazné postavy černošského hnutí. To vše natažené do neúměrné délky, která celkem spolehlivě zazdila i to dobré. Škoda. 40% ()

Johnny.ARN odpad!

všetky recenzie používateľa

4. film o Vietname, zberačoch, Kingovi a všetkých týchto ich hovnách. Navlečené to všetko je na príbehu o ukrytom zlate. Banda vyžitých zberačov sa tam vracia a chcú to zlato pre seba. Samozrejme, idú aj nájsť posledného do partie, ktorého tam nechali vyhniť. Nedá sa na to pozerať, dialógy sa nedajú počúvať. Oživenie, alebo omrtvenie priniesli aspoň míny. Nič prekvapujúce, všetko pekne nalinajkované a pri závere som mal chuť si vytetovať na pipíša BLM. Hudba ale trefná. ODPAD! ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (6)

  • Natáčelo se v Chiang Mai v Thajsku a v Ho Chi Minh City ve Vietnamu. (SONY_)
  • Ústřední postavy ve scénách války ve Vietnamu střílejí ze svých útočných pušek M16 dávkami. Ve Vietnamu se za války používaly pušky M16A1, které byly pouze samočinné. Verze M16A2 byla již ve verzi full auto, ale požívat se začala až po válce ve Vietnamu. (JohnSmith)
  • Desroche (Jean Reno) na svoju obranu používa Parabellum Luger P08, osobnú zbraň vyšších nacistických dôstojníkov počas WW2. (Johnny.ARN)

Súvisiace novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (viac)

Reklama

Reklama