Reklama

Reklama

Koniec veľkých prázdnin

(seriál)
  • Česko Konec velkých prázdnin
Česko / Rakúsko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Šesťdielny televízny seriál o osudoch slovenských a českých emigrantov zo začiatku 80-tych rokov. Hrdinovia seriálu predstavujú pestrú sociologickú vzorku postojov, motívov, ambícií a ilúzií, ktoré charakterizujú veľkú vlnu emigrácie. V šiestich častiach sledujeme paralelne vedené dejové línie sústredené na osudy protagonistov odo dňa prechodu rakúskych hraníc, cez pobyt v utečeneckom tábore Traiskirchen, výsluchy a čakanie na azyl až po týždne strávené v penzióne v Rohlau - približne v čase letných prázdnin. Každý diel sa odohráva v priebehu 24 hodín a poskytuje dramaticky vhodný priestor na odhaľovanie charakterov a zauzľovanie životných peripetií. Rodina úspešného herca Milana Čecha zaplatí za túžbu po ľudsky dôstojnejších podmienkach pre život a prácu svojim rozpadom - tragickou smrťou syna a rozchodom manželov. Slávnu klavíristku Lýdiu prinúti k úteku politicky motivovaný zákaz koncertovať, ako aj snaha naplno realizovať citovú väzbu k mladšiemu Václavovi, ktorého vaháňa okrem nepodareného manželstva a úprimného vzťahu k Lýdii aj hlboké náboženské presvedčenie. Rodinu Čiernikovcov ženie do cudziny túžba po prosperite, naspäť domov ich privádza obava zo sveta voľnej súťaže, vytriezvenie z naivnej ilúzie. Ich dcéra, 17 ročná Magda, si počas veľkých prázdnin stihne urobiť poriadok v citovom živote. Objektom jej lásky sa stane poctivý Tóno Wágner, ktorý si ako vojak pohraničnej stráže vyrieši dilemu svedomia a vojenskej povinnosti. Škandálna forma úteku a vitalita životných dobrodruhov - starnúceho kúzelníka Strnišťa a mladej zmyselnej Bobiny na jednej strane priťahuje túto nesúrodú dvojicu, na strane druhej ich vystavuje sérii problémov. Strnište túži využiť poslednú šancu - profesionálnu i milostnú, Bobina sa mieni zabezpečiť výhodnou svadbou. Múdra Mara Silverová prichádza do penziónu z Viedne, aby sa pokúsila najprv sama v sebe vyriešiť svoju manželskú krízu.Viacerým sa stáva priateľkou a dôverníčkou. Okrem týchto hlavných postáv prostredie dokresľuje paleta vedľajších hrdinov, pričom dôležité miesto patrí aj domácim, rakúskym obyvateľom a ich vzťahu k emigrantom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (86)

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

Seriál nám pútavým spôsobom ukazuje, že nie všetci pohraničníci boli svine, nie všetci emigranti boli Mirkovia Dušíni, nie všetci utekajúci za železnú oponu mali reálnu predstavu o tom čo ich tam čaká, nie všetci Rakúšania vítali prebehlíkov s otvorenou náručou a nie každý charakter zostane pod tlakom udalostí rovný. Bambuľke sa najskôr nechce von, následne sa bráni návratu. Udatný strážca hraníc najprv hodí flintu do žita, aby potom vbehol pred hlavne bývalých kolegov. Klavírnej virtuózke namiesto koncertov v rešpektovaných sálach ponúknu hranie v bare. Kúzelník zistí že zaspal dobu a ani s babami mu to už nejde ako kedysi. Lokálna herecká hviezda skončí na čas pri lopate. Nie všetky postavy konajú logicky, vo vypätých situáciách sa to asi stáva každému, ale podaktoré konce prinútili zdvihnúť obočie. Čo bol asi zámer. Oceňujem vykreslenie pomerov prostredie utečeneckého tábora, jednačiek s úradmi na oboch stranách opony, odpor a povýšenecké správanie domácich k emigrantom, aj hovadné chovanie niektorých našincov za hranicami. Slušný počin. ()

TSZ 

všetky recenzie používateľa

Na svou dobu velmi zdařilé dílko, které se sice nevyhne slabším pasážím, ale převažují určitě klady. I po 20 letech je seriál tématicky relativně aktuální, ačkoliv pochází z doby, kdy byla Sabina Laurinová považována za hezkou a Pavel Zedníček za vtipného. V kontextu doby určitě velmi ambiciózní projekt, za který se ani dnes nemusí tvůrci stydět. Skvělý Dejdar! ()

Reklama

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Konec velkých prázdnin zobrazuje jednu důležitou věc, kromě mnoha menších. Konkrétně tu, že ani v demokratickém Rakousku uprchlíci nedostali nic zadarmo. Nejspíš si všichni mysleli, že hned dostanou víza a budou si žít jako v ráji. Nestalo se. Několik hrdinů a několik příběhů názorně maluje fakta z růžové na všechny ostatní barvy. Nikdo na nikoho nečekal s otevřenou náručí. Ani v Rakousku ani v USA. Seriál si vzal za cíl ukázat několik druhů toho, co všechno mohlo emigranty potkat a také mnohdy potkalo. A dělají to výborně. Velmi kvalitní herci, velmi kvalitní herecké výkony i výprava. Velká orchestrální dramatická hudba. Mě se ten seriál vždycky docela líbil. ()

Compadre 

všetky recenzie používateľa

Konec velkých prázdnin byla odjakživa depresivní záležitost, ale tadyten konec byl nějak až moc...začátek mi připomínal Účastníky zájezdu (jen o fous zajímavější), kterým se v komunistickém bordelu životy pořádně zašmodrchaly. Knihu jsem nečet, ale umím si představit, že byla určitě lepší než celkem průměrný seriál. PS: Dejdar se tady ukázal v tom nejlepším světleslovasmyslu! ()

Cesty timem 

všetky recenzie používateľa

Pamatuji se, že když jsem seriál viděl prvně, úplně mne chytl napínavý první díl. Nyní jsem si ale o to více užil další díly a vynikající herecké výkony. Moc se mi líbil Ilja Racek. Skvělý Dejdar a neméně Cibulková, která tu byla opravdu nádherná ukrutně sexy dáma, Zedníček atd. Jediné co mne dost překvapilo, vadilo nebo jak to říci, byl návrat "slováka" jak ho v pejorativním smyslu slova ve vzteku pojmenovala Sabinová. Kdyby se vojín takto vrátil a nebyl na hranicích rovnou odstřelen, by si útěk a nakonec i návrat, přestože se tedy vrátil, asi hodně užil. No ale byl mladý, naivní a zamilovaný tak možné by to bylo. Že by dopadl špatně to ale určitě... A hlavně abych nezapoměl na skvělou hudbu Michala Pavlíčka! ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (17)

  • Scéna, v níž prof. Buchtálek (Jaroslav Kepka) stojí před kostelem a povídá si s Tonem (Branislav Mišík), se natáčela před Dominikánským kostelem ve Vídni, Postgasse 4. [Zdroj: Filmová místa.cz] (majky19)
  • Scénář k seriálu napsal Pavel Kohout na konci osmdesátých let na žádost rakouské veřejnoprávní televize ORF, která od něj chtěla nějaký seriál o emigrantech. Po dopsání scénáře se ale v televizi vyměnil ředitel a projekt byl odložen. Na základě scénáře tak vznikla kniha, mimochodem velmi úspěšná např. i v Německu. Po té se na své místo vrátil původní ředitel a natáčení se už, za lehce změněných podmínek a za spolupráce televizí z některých okolních států, mohlo konečně rozběhnout. (Lkprak)

Reklama

Reklama