Reklama

Reklama

Záhady DNA

(TV film)
  • Česko Tajemství DNA (viac)
všetky plagáty
Rusko, 2014, 44 min

Obsahy(1)

Čo je to DNA? Deoxyribonukleová kyselina je základným stavebným kameňom živých organizmov.  Je to základný stavebný prvok našej genetiky, našej civilizácie. Pritom DNA človeka a dážďovky sa líšia len veľmi málo. Dodnes sme rozlúštili iba malú časť genetických informácií, skrytých v DNA. Vďaka testom DNA dokážeme už dnes identifikovať príbuzných - napríklad deti, zamenené v pôrodnici.... Aj o tom sa dozviete v tomto ruskom dokumentárnom filme: Záhady DNA. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Príklad, ako sa zo zaujímavej témy dá vďaka slabšiemu spracovaniu pokaziť dokumentárny zážitok. Minimálne vyznieva úsmevne. Tento dokument vyzerá, ako keby Rusi len predvčerom objavili DNA a genetické testy a oznamujú nám, čo všetko "prevratné" sa dá z oného "tajuplného" genetického kódu vyčítať, resp. aj nevyčítať (rysy povahy a pod). Nezabudnú spomenúť, že test DNA je "dnes" možný už vo všetkých väčších ruských mestách. :-) Skrátka, zaspali dobu a dávno známe skutočnosti vydávajú za prevratné novinky. Aj spolu s dávkou vedeckého konzervatizmu a bioetiky. Do toho úplne zbytočné kriminálne príklady či príbehy rodín (ako ten o výmene batoľat v nemocnici), ktorých kvalita i prínos je porovnateľný so Susedskými prípadmi alebo Krimi novinami. Na záver nesmiem zabudnúť na kamerové nastajlovanie expertov, v pozadí ktorých nesmie chýbať monitor počítača s atraktívnym vedeckým screenom. Celkovo podpriemer. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Ruský dokument štandardnej kvality a potupnosti od základných informácií z učebníc cez perličky o náprave zamenených bábätok až po etické otázky budúcnosti. Ozvláštnené je to ruskými špecifikami o skúmaní pozostatkov vyvraždenej cárskej rodiny Romanovcov a genofondu Rusov v porovnaní s dávnovekými mongolskými okupantami. ()

Reklama

Reklama