Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Česko Arabela
Rozprávka / Komédia / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrajú:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(13)

Obsahy(1)

Legendárny seriál Československej televízie v sebe kongeniálne spojil dva svety – svet súčasnosti a svet rozprávok a ich hrdinov. Princezná Arabela (Jana Nagyová), dcéra kráľa (Vlastimil Brodský) Rozprávkovej ríše sa dostane do súčasnosti vinou Rumburaka (Jiří Lábus), čarodejníka druhej kategórie. V našom svete sa zoznámi s Petrom Majerom (Vladimír Dlouhý), do ktorého sa zaľúbi. Je len samozrejmé, že dôležitú úlohu zohrávajú čarovné predmety ako magický prsteň, cestovný plášť, ktorý človeka v okamihu prenesie tam, kam chce a ostatné rozprávkové predmety. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (14)

Arabela (1980) 

Podlý zlosyn Rumburak si robí zálusk na spanilú princeznú a rozprávkovládu, vzdorujú mu hrdinovia rozprávok pre deti aj dospelých plus obyvatelia sveta ľudského, hodne sa cestuje medzi dimenziami, kradnú prstene, plášte, kufre a mení podoba, z čoho vznikajú dramatické aj humorné situácie. Páni Vorlíček a Macourek v tomto seriáli zúročili dlhoročné scénaristické a trikové skúsenosti s filmami (nielen) o strete rozprávky a bežnej reality, zahrali im v tom ich obľúbení osvedčení herci a Germáni na to celé dodali dostatok obeživa. Výsledok je skvostné dielo. O tom aký fenomén to bol svedčí aj následné sfilmovanie osudov Rumburaka (dobré) a druhá séria (menej dobré). Prípadným bohatým producentom by som ešte doporučil spin-off sériu o detstve a dospievaní princeznej Xénie, sitcom o manželoch Blekotovcoch alebo existencionálnu drámu o živote rozprávkových hrdinov v panelákovom sídlisku. ()

Ako pán Majer našiel zvonček (1980) (E01) 

"Mami, prosím tě, já jsem technicky založený a odmítám takovýhle věci poslouchat!" Menšík, čo by indiánsky komparzista vo westerne objaví zvonček a dochádza k prvotnému kontaktu s rozprávkovou ríšou. ()

Rumburakova pomsta (1980) (E02) 

"Bez vlka jsem vyřízená, veličenstvo!" Funkcie zbavený a na vlka degradovaný Rumburak sa odmieta zmieriť so svojim osudom. Jeho návšteva ľudského sveta spolu s Blekotom stojí za to, rovnako ako zamenená neokrôchaná kráľovná. "A schovej to kopyto, kdo se na to má koukat!" ()

Peter a princezná (1980) (E03) 

"Cvokárna? To je ústav šlechtičen?" Arabela, Xénia (roztomilé) a Vigo (bez netopiera na hlave dalíovský) na výlete, podvody mušej váhy pri skúške a nie úplne spravodlivý trest kafkovského druhu. Vo vedľajších roliach potešili Kraus a Janžurová. "Ty tabletky než se zblázním nebo až se zblázním?" ()

Jazvečík Karel Majer (1980) (E04) 

"Arabela není žádná halucinace!" Rodina Majerová rieši problémy s transformáciou. Čestný muž a šlechtic s ťažkým srdcom rabuje hibernované obyvateľstvo. Napriek čarodejnému zásahu rozklad rozprávkovej ríše pokračuje. Kvalitatívna úroveň a miera zábavnosti neklesá. ()

Arabela na úteku (1980) (E05) 

Arabela je postavená pred rozhodnutie, či spasiť domovinu výmenou za osobné šťastie a zvolí emigráciu. Predtým sa ešte stane obeťou únosu a naučí sa cudzie reči. Petr Majer trpí nezdravou obsesiou, píše zlé verše a kochá sa fotografiou v životnej veľkosti. Jeho otec absolvuje spätnú transformáciu. Hláška žiadna. ()

Petrovo zmiznutie (1980) (E06) 

"Já si na ty zázraky pořád nemůžu zvyknout!" Majer mladší v stave vrcholnej zaľúbenosti každých 5 minút objíma Arabelu so slovami "konečne sme sami", ale akosi sa mu nedarí dostať sa cez prvú métu. Po jeho vyvolenej snorí Rumburka s úmyslom opakovaného únosu a do ľudského sveta vyrazia aj Hyacint s Vigom za účelom záchrany. Jedni skončia v blázinci, druhí v base, Petr nesie následky absencie školenia pre použitie čarovného plášťa a Majer najmladší s kamarátkou od susedov čórnu prsteň, z čoho tiež nič dobré nepozerá. Dobré dialógy v cvokárni. "Majere, vy porušujete přírodní zákony a to se nesmí!" ()

Rozprávky idú do zberu (1980) (E07) 

"Máte plynový sporák, tak jakýpak hrneček?!" Trpaslíci s jezinkami sa sťahujú do panelákov, hospitalizovaní opúšťajú ústav ovocnou cestou, niektoré ženy sú z toho unesené, Xénia odhaľuje temný potenciál, detváky špekulujú s prsteňom, zatiaľ v rozumnej miere. "Vdavek chtivé ženy jsou nebezpečné i v pohádkách." ()

Janíčko a Marienka (1980) (E08) 

"Chlapci, okamžite se proměňte v chlapce a opusťte toaletu!" Magické artefakty deťom do rúk nepatria, následky môžu byť hroznejšie ako imitácie strýčka Jedličku. Okrem chrochtania, kvokania a vrešťania sme svedkami veľkého úteku Rumburaka s Hujerom s nečakaným koncom a ďalších presunov medzi svetmi. Veľká jazda neberúca ohľady na Disneyho copyrighty. ()

Civilizácia si žiada svoje (1980) (E09) 

"Kameny zvlášť, zlato zvlášť, to je zásada!" Xéniina hrôzovláda vyvolá vznik protiríšskych spikleneckých centier a následný pokus o revolúciu, ktorá je potlačená vďaka motorizácii. Decká sú vykrmované, Rumburak je vo fáze hľadania genderovej identity prostredníctvom crossdresingu. "Já nechápu jak si někdo může vzít za manželku ženskou!" ()

Rumburakova veľká šanca (1980) (E10) 

"O lásce? Co to je?" Blekota pod papučou, Rumburak pod parochňou, Arabela pod vodou, monarcha vo fabrike, prvé stretnutie s Fantomasom. Príbeh sa kľukatí, miera zábavnosti neklesá. ()

Príliš veľa generálov (1980) (E11) 

"Kdyby mi tohle předložil můj kuchař, byl by o hlavu kratší." Hlave korunovanej pomery v továrni príliš pod fúzy nejdú, čo má výbušné konce. Xéniino zaradenie do pracovného procesu tiež nie je úplne hladké. Aspoň že spokojný Blekota cukruje o dušu. Prstene menia majiteľov neuveriteľným tempom. Pred čím treba zložiť klobúk je justičný systém, kde vyhodíš fabriku do luftu a o pár hodín už sedíš v base. ()

Hrdlička zasahuje (1980) (E12) 

"Teda já jsem ďábel, ale kam se na vás hrabu!" Menšík zhltol Hrzána, ostatní skameneli, Rumburak dominuje, chystá svatbu, popravu a ovládnutie sveta. Ešte že je tu Fantomas so svojím egom. "K smrti rád střílím hrdličky." ()

Zvončekom sa to začalo, zvončekom sa to končí (1980) (E13) 

"No jo, Majer! Zase něco extra!" Veľké finále, točí sa prsteňom a navracia do pôvodného stavu, Rumburak s čarodejnicou sa ešte z princípu pokúsia narušiť svatbu, ale únava z početných zlyhaní a presila ich nakoniec zdolá. Hodne usmievania, mávania a metaforických rečí na tému rozprávka. ()

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (viac)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (viac)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (viac)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (viac)

Reklama

Reklama