Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Major Dundee so svojou bandou a bývalým priateľom a rivalom Tyreenom vedie samozvanú trestnú výpravu proti Apačom, ktorí vyvraždili bielych osadníkov. Ich cieľom je vodca Apačov Charriba. Tyreen sa zaviazal, že kým sa nepodarí Charribu zneškodniť, bude so svojim mužmi lojálne slúžiť pod Dundeeho vedením. Obaja muži však majú medzi sebou nevyrovnané účty. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (66)

MrCreosote 

všetky recenzie používateľa

Zklamání z Majora Dundeeho může pramenit především z toho, že se nejedná o ryzí peckinpahovinu, jak by asi většina diváků čekala. Žádné zpomalovačky nebo mlácení ženských, i tak zde ale vypozorujeme znaky, které spojují většinu pozdějších režisérových filmů - konflikt v uzavřené, většinou chlapské skupině, obsazení známých ksichtů (Coburn, Oates, Johnson,...) či typický střih, kdy je akce odehrávající se během jedné vteřiny rozdělena do delšího časového úseku. Závěrečná bitka tak nějak předznamenává, na co se můžeme těšit v o čtyři roky mladší Divoké bandě. Pro milovníky zaprášených a nepatetických westernů povinnost, pro ostatní nejspíš žánrová nuda od slavného tvůrce. ()

fragre 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem pouze verzi v TV, tedy, jak předpokládám, tu zmrzačenou. Přesto se mi film líbil, nenudil jsem se. Jistě, leccos by se dalo vylepšit, tempo bylo někdy pomalé a celý film jako by občas ztrácel hlavní nit vyprávění, ale C. Heston (který není mým oblíbencem) mi připadal přesvědčivý, stejně jako J. Coburn. Moc mne potěšila postava M. Adorfa a ani Senta Berger se neztratila. Apači byli vykresleni zřejmě reálně, tedy jako krutí bojovníci. Oceňuji i svérázný humor a tu skutečnost, že film nebyl tak cynický jako slavnější páně Peckinpahovy opusy. Snad jen postava "vypravěče" (trubače) mi připadala až moc naivní. Přes všechny mouchy ****. ()

Reklama

Cival 

všetky recenzie používateľa

Na Packinpaha prachsprostá bída, která v kontextu jiných westernů této éry brázdí ornici šedého průměru. Nic pro co by stálo dvě a půl hodiny čučet v kině. Mimochodem, potenciální "sílu" zápletky jsem doteď nepochopil. Ať už v podobě, kterou Peckinpah zamýšlel, nebo tak jak jí realizoval. Simply boring. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Solidní armádní western s výtečnými Richardem Harrisem a Jamesem Coburnem ve vedlejších rolích a o poznání horším lehce přehrávajícím Charltonem Hestonem v hlavní roli. Základní linii napětí udržuje neustálý svár mezi jižanským a yankijským důstojníkem, kteří jsou donuceni i se svými muži spolupracovat v okrajovém konfliktu s indiány, ačkoliv stále ještě trvá válka Severu proti Jihu. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Pomník amerického patriotizmu, prvého Peckinpahovho "veľkého" filmu, v ktorom zberba, zložená z gaunerov, zločincov, černochov, dezertérov, Severanov, Južanov a pár dobrovoľníkom pod velením majora Amosa Charlesa Dundeeho bojuje v mene slobody, demokracie a svätej Ameriky proti Apačom, pričom majú problém nevyzabíjať sa sami medzi sebou... Patetická, nudná báchorka, v polovici navyše s absolútne zbytočným rádoby pohodársko-romantickým predelom a prispatým tempom, ktorá spoľahlivo podporila ultranacionalistickú propagandu 60.-tych rokov, o tom, ako sa všetci Američania dokážu spojiť proti spoločnému nepriateľovi. Že Peckinpah natočil niečo takéto sa mi ani veriť nechce. Sorry, Sam. 24% ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (8)

  • Natáčení provázely značné neshody tvůrců se studiem, které film financovalo. Kvůli překročení rozpočtu bylo například natáčení předčasně ukončeno. Charlton Heston byl ochotný vzdát se svého platu, pokud bude filmařům umožněno natočit několik důležitých scén. K žádným dotáčkám nakonec nikdy nedošlo. (MrCreosote)
  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)

Reklama

Reklama