Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Major Dundee so svojou bandou a bývalým priateľom a rivalom Tyreenom vedie samozvanú trestnú výpravu proti Apačom, ktorí vyvraždili bielych osadníkov. Ich cieľom je vodca Apačov Charriba. Tyreen sa zaviazal, že kým sa nepodarí Charribu zneškodniť, bude so svojim mužmi lojálne slúžiť pod Dundeeho vedením. Obaja muži však majú medzi sebou nevyrovnané účty. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (66)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Solidní armádní western s výtečnými Richardem Harrisem a Jamesem Coburnem ve vedlejších rolích a o poznání horším lehce přehrávajícím Charltonem Hestonem v hlavní roli. Základní linii napětí udržuje neustálý svár mezi jižanským a yankijským důstojníkem, kteří jsou donuceni i se svými muži spolupracovat v okrajovém konfliktu s indiány, ačkoliv stále ještě trvá válka Severu proti Jihu. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Pomník amerického patriotizmu, prvého Peckinpahovho "veľkého" filmu, v ktorom zberba, zložená z gaunerov, zločincov, černochov, dezertérov, Severanov, Južanov a pár dobrovoľníkom pod velením majora Amosa Charlesa Dundeeho bojuje v mene slobody, demokracie a svätej Ameriky proti Apačom, pričom majú problém nevyzabíjať sa sami medzi sebou... Patetická, nudná báchorka, v polovici navyše s absolútne zbytočným rádoby pohodársko-romantickým predelom a prispatým tempom, ktorá spoľahlivo podporila ultranacionalistickú propagandu 60.-tych rokov, o tom, ako sa všetci Američania dokážu spojiť proti spoločnému nepriateľovi. Že Peckinpah natočil niečo takéto sa mi ani veriť nechce. Sorry, Sam. 24% ()

Reklama

Mirokukii 

všetky recenzie používateľa

Dobrodružný western řekl bych. S ne tak dokonale propracovanou atmosférou, jak jsem od Peckinpaha zvyklý. Nezobrazující násilý, tak jak jsem zvyklý. Ani tipycké zpomalovačky se tu nenacházejí. Obsahem podobný válečným Tuctu špinavců. Na děj bohatý film. Závěrečná bitva na řece je bezesporu nejlepší pasáží filmu. Výborný Richard Harris. Příznivce Májovek jistě potěší přítomnost Mario Santera Adorfa ve vedlejší roli. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Bieli proti indiánom, severania proti južanom, mexičania proti bielym a s bielymi, aj indiáni s bielymi, Francúzi proti armáde, a to tu nemáme ešte Britov, atď. Z tohoto mi vyplynulo, že ak boli teda všetci proti všetkým a vzájomne sa zabíjali, tak ak by naopak všetci držali spolu, vyšlo by to na rovnako. Bolo by na všetkých stranách rovnomerne menej mŕtvych. Ale o čom by potom boli westerny, že? Peckinpahov Dundee sa javí ako relatívne rasistický film, lenže on iba zobrazuje realitu. Aspoň sa o to snaží, takže ak vám postavy nebudú svojim správaním sympatické, tak si z toho nič nerobte, prečo by aj mali. Najväčšou devízou filmu je napätie medzi Hestonom a Harrisom a v zásade funguje, len by mohlo byť viac vyhrotené. Určite film nepatrí medzi najlepšie Samove snímky, ale to si pri niektorých filmoch hovoríme pri každom režisérovi. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ne úplně typický Peckinpah, přesto chlapský kavaleristický western, kde si muži obrazně řečeno poměřují penisy, kdo z nich je větší king. Nevím, jak by Dundeeho natočil Ford, pro nějž byl připraven scénář, ale máme zde kvalitní Peckinpahův příběh sebestředného opilce majora Dundeeho, který velí kavalerii složené z jižanských vězňů, černochů osvobozených z otroctví a dobrovolníků spojených do jednotky pro nalezení a potrestání "divoké bandy" Apačů. Neustále jiskřící osobní spor yankeeského majora a jižanského kapitána v této konfrontaci připomíná režisérův slavnější western Pat Garrett a Billy Kid. Jinak pro mne to byl skvělý zážitek vidět majora Dundeeho v Peckinpahově drsné režii - špinavé ostré chlapy držíci slovo, muže někdy surově zkopnuté z koně a krvavé bitvy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=azBQQpcI-Hk ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (8)

  • Role Samuela Pottse byla nabídnuta Lee Marvinovi, ale ten si řekl o moc velký honorář. Jeho agent na tuto roli navrhl Jamese Coburna, který byl nakonec opravdu obsazen. (MrCreosote)
  • Natáčení provázely značné neshody tvůrců se studiem, které film financovalo. Kvůli překročení rozpočtu bylo například natáčení předčasně ukončeno. Charlton Heston byl ochotný vzdát se svého platu, pokud bude filmařům umožněno natočit několik důležitých scén. K žádným dotáčkám nakonec nikdy nedošlo. (MrCreosote)
  • Studio chtělo Sama Peckinpaha z natáčení vyhodit, ale Charlton Heston se režiséra zastal, a ten tak mohl film dotočit. (MrCreosote)

Reklama

Reklama