Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Major Dundee so svojou bandou a bývalým priateľom a rivalom Tyreenom vedie samozvanú trestnú výpravu proti Apačom, ktorí vyvraždili bielych osadníkov. Ich cieľom je vodca Apačov Charriba. Tyreen sa zaviazal, že kým sa nepodarí Charribu zneškodniť, bude so svojim mužmi lojálne slúžiť pod Dundeeho vedením. Obaja muži však majú medzi sebou nevyrovnané účty. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (66)

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

K tomuto snímku je možné mít nemálo výhrad, ale těžko mu lze upřít výbornou atmosféru a řadu dobře napsaných, "peckinpahovksy" panoptikálních postav - za všechny lze jmenovat třeba apačského náčelníka Sierru Charibu. Charlton Heston hraje na úrovni svého obvyklého slušného standartu, mne ale kromě vynikajícího Richarda Harrise více zaujaly představitelé menších rolí - Coburn, Oates nebo Johnson, hvězdy pozdějších (a slavnějších) Peckinpahových filmů. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Solidní armádní western s výtečnými Richardem Harrisem a Jamesem Coburnem ve vedlejších rolích a o poznání horším lehce přehrávajícím Charltonem Hestonem v hlavní roli. Základní linii napětí udržuje neustálý svár mezi jižanským a yankijským důstojníkem, kteří jsou donuceni i se svými muži spolupracovat v okrajovém konfliktu s indiány, ačkoliv stále ještě trvá válka Severu proti Jihu. ()

Reklama

Cival 

všetky recenzie používateľa

Na Packinpaha prachsprostá bída, která v kontextu jiných westernů této éry brázdí ornici šedého průměru. Nic pro co by stálo dvě a půl hodiny čučet v kině. Mimochodem, potenciální "sílu" zápletky jsem doteď nepochopil. Ať už v podobě, kterou Peckinpah zamýšlel, nebo tak jak jí realizoval. Simply boring. ()

lioncel 

všetky recenzie používateľa

Podle názorů zasvěcených filmových odborníků poslední film, kde režisér zcela ovládal a řídil výkon herce Charltona Hestona .. jeho ego, už nikdy později něco takového nedovolilo .. na druhou stranu je třeba i říct, že si zde Heston režiséra Sama Peckinpaha opravdu vážil – dokonce se za něj postavil při sporu s nahrávací společností ohledně překračování rozpočtu : řekl prý : „klidně si vezměte můj honorář .. já tomu filmu věřím“ – tak si ten honorář vzali .. a Heston do konce své kariéry už něco podobného nikdy nezopakoval … ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Bieli proti indiánom, severania proti južanom, mexičania proti bielym a s bielymi, aj indiáni s bielymi, Francúzi proti armáde, a to tu nemáme ešte Britov, atď. Z tohoto mi vyplynulo, že ak boli teda všetci proti všetkým a vzájomne sa zabíjali, tak ak by naopak všetci držali spolu, vyšlo by to na rovnako. Bolo by na všetkých stranách rovnomerne menej mŕtvych. Ale o čom by potom boli westerny, že? Peckinpahov Dundee sa javí ako relatívne rasistický film, lenže on iba zobrazuje realitu. Aspoň sa o to snaží, takže ak vám postavy nebudú svojim správaním sympatické, tak si z toho nič nerobte, prečo by aj mali. Najväčšou devízou filmu je napätie medzi Hestonom a Harrisom a v zásade funguje, len by mohlo byť viac vyhrotené. Určite film nepatrí medzi najlepšie Samove snímky, ale to si pri niektorých filmoch hovoríme pri každom režisérovi. ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (8)

  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)
  • Natáčení provázely značné neshody tvůrců se studiem, které film financovalo. Kvůli překročení rozpočtu bylo například natáčení předčasně ukončeno. Charlton Heston byl ochotný vzdát se svého platu, pokud bude filmařům umožněno natočit několik důležitých scén. K žádným dotáčkám nakonec nikdy nedošlo. (MrCreosote)
  • Producent Jerry Bresler se ze všech sil snažil do kin dostat 136 minutovou verzi filmu (ta je dostupná na DVD), což mu ale nakonec nevyšlo. (MrCreosote)

Reklama

Reklama