Reklama

Reklama

1969

(seriál)

Epizódy(6)

Recenzie (3)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tak Američania oslavujú a ešte asi ďalších 150 rokov budu oslavovať výročie pristátia na Mesiaci. Mne by dokonale k tomu stačila jedna časť, ale 4 hodinový seriál? To nebola aj tá cesta náhodou kratšia? Celkovo sa mi zdá ošiaľ okolo tohto trochu nadhodnotený. Veď napríklad vďaka objaveniu Ameriky máme v Európe zemiaky či mňam kukuricu, hoci to vtedy ešte nebolo celkom bonduelle. Ale čo mám ja z toho, že pár Amíkov pristálo na šutri a zapichlo vlajku tak, že ju ani nevidím? ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárna miniséria televíznej stanice ABC, ktorá sa zameriava na niektoré z najdôležitejších udalostí roku 1969 z pohľadu Spojených štátov amerických, uzrela svetlo sveta presne po polstoročí odkedy sa udiali, teda v roku 2019. Okrem iného sa jej epizódy zameriavajú na pristátie na Mesiaci, vyčíňanie "rodiny" Charlesa Mansona, alebo hudobný festival Woodstock. Z obsahového hľadiska neprináša tento počin prakticky nič nové ani prelomové, čomu by sa obdobné dokumenty, ktoré boli vydané skôr, už nevenovali. Ide skôr o akúsi sumarizáciu a "zopakovanie" už niekoľkokrát povedaného s tým rozdielom, že tu o nich zväčša rozprávajú iní ľudia - či už doboví pamätníci alebo tí, ktorí sa tou ktorou historickou udalosťou bližšie zaoberajú. Zlý po obsahovej stránke však dokument určite nie je, pričom ho dopĺňajú aj atraktívne autentické zábery z roku 1969. Jeden väčší problém však tento počin predsa len má. 1969 totiž do jednotlivých tém, ktorým sa venuje, pretláča naratívy pohľadu na svet roku 2019. Tie sa snaží konfrontovať s dobovými skutočnosťami spred polstoročia, pričom za príčinu každého problému alebo nespravodlivosti označuje bieleho muža. Ako v prípade niektorých ďalších počinov, aj tu platí, že porovnávať súčasný svet, teda rok 2019, so svetom pred päťdesiatimi rokmi, respektíve uplatňovať naň súčasnú optiku, je ak nie scestné, tak prinajmenšom smiešne. ()

Reklama

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Využil jsem sérii v rámci těšení se na Tarantina Hollywood, vžít se trošku do dramat konce šedesátých let v USA. Blbeček pode mnou (@Arsenal83) zřejmě nepobral, že 50 let je celkem výročí a že Měsíce se týká jen díl jedna - zbytek se pak věnuje i hippie kultuře, LGBT v newyorské Village a Woodstocku, podivné skvrně na pověsti bratří Kennedyů, boji černých panterů a špíně Nixona, Vietnamu a "rodince" Charlie Mansona (x). Bráno dost hopem, popkulturním stylem, ale svůj účel to plní. ♪♫ ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama