Reklama

Reklama

Epizódy(23)

Obsahy(1)

Lupin Tretí je zlodej džentlmen a vnuk samotného Arséna Lupina. S verným priateľom Jigenom Daisukom, samurajom Ishikawom Goemonom XIII. a tajomnou Fujiko Mine, pri ktorej si nikdy nie je istý, či je s ním alebo proti nemu, kradnú tie najvzácnejšie predmety alebo peniaze po celom Japonsku. V pätách majú vždy detektíva Zenigatu, odhodlaného chytiť slávneho zlodeja. Pri svojich dobrodružstvách nielen že musí byť Lupin vždy v strehu práve kvôli detektívovi, ale aj kvôli početným nepriateľom a konkurentom. (Dexter1)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (6)

Lupin sansei (1971) 

Lupin III., potomok Arsenea Lupina, je asi najinteligentnejším zločincom, ktorý je predstavený v seriáli. Rozvahu stráca pri Fujiko, svojej femme fatale, ktorá s ním dokáže poriadne zametať. Kvôli jej nejasným úmyslom, vystavovaniu sa riziku a zradám jej neverí Lupinov najlepší priateľ, partner v zločine, rozvážny ostrostrelec Jigen. Lupinova nemesis, policajný inšpektor, je v prvej epizóde skôr na smiech. Ide o seinen a starší seriál, tak sa dočkáme fackania žien a strhávania šiat z nich. Občasný humor sa miesi s vážnosťou a brutálnym zaobchádzaním so súpermi. Zápletky sa podobajú bondovkám alebo starším kriminálnym filmom. Za prvých 5 epizód vravím, že Cowboy Bebop sa inšpiroval len povrchne, trochu dizajnom oblečenia hlavných hrdinov a ich charakterovým zložením, ktoré však Cowboy Bebop nenecháva stále bez rozvoja a uvedomení, ale so schopnosťami čeliť svojej minulosti a posunúť sa ďalej. Niekedy je seriál zábavný, ale inokedy sú vtipy na škodu, lebo postavy nemôžeme brať vážne v dramatických situáciách. Postavy pripomínajú bandu egomaniakov, ktorí sa náhodne stretli, zoskupili a vďaka milosrdnosti scenáristov a ich scenáristickým barličkám sa náhodou nepozabíjali. Ďalším výrazným negatívom je Lupin III, ktorý je napísaný ako najlepší zločinec všetkých dôb a zároveň chlap, ktorý je stále zaľúbený/pobláznený do ženy, ktorá ho niekoľkokrát kvôli vlastnej túžbe po peniazoch zradila, čím si jeho inteligencia píli pod sebou konár. Tým akýkoľvek realizmus končí a Lupin sansei sa stáva len oddychovou záležitosťou pre tých, ktorí nechcú chápať realitu. ()

Lupin wa moete iru ka...? (1971) (E01) 

Anime starého štýlu poteší. Je však bohužiaľ staršieho typu ako deväťdesiatkové záležitosti ako Kenpú denki Berserk či Cowboy Bebop. Šialený smiech záporných hrdinov však ostal a preto vieme, že ide o japonskú výrobu. Lupina III. sme ešte ani poriadne nespoznali a už vieme, ho jeho nepriatelia chcú zlikvidovať. Zobrazuje však lupiča gentlemena, akým bol jeho dedo, tiež fiktívna postava, Arsene Lupin, čím si vie divákov ľahko získať. Rovnako detektív, jeho nemesis, má byť potomok japonského fiktívneho policajta. Vyčítať sa dajú detaily kresby zobrazujúcej veľký priestor, ktoré nie sú prepracované či mimika tváre, kde sa hýbe len jeden kútik úst a druhý nie, ale to je možno trademark. Najrýchlejšie autá sveta by sa dali lepšie zobraziť v dnešnej animácii, no na tú dobu to nebolo zlé. Statická animácia s napínavými zábermi slideshow v 11. minúte chuť každého výtvarného perfekcionistu určite napraví, rovnako ako aj strih scén na striedačku s jednou postavou, ktoré sa odohrávajú v iných časoch. Zvukovo tu stačia rev motorov a napínavé tikanie na lepšie ubiehanie času. Že je to seriál pre dospelých, ukazujú násilné scény mafiánskeho bossa voči zajatej žene svojho nepriateľa, no na najtvrdší rating to nie je, ostáva sa len pri trhaní šiat. Už je jasné, že pohodovú pózu hlavnej postavy so založenými rukami pod hlavou tesne pred akciou odpísali tvorcovia seriálu Cowboy Bebop pre Spikea Spiegela. Napriek tomu, že jeho žena je mučená len štekliacim prístrojom, on volí proti nepriateľom ako zbraň drsný elektrický prúd a on sa ju ani veľmi neponáhľa oslobodiť, radšej volí hlášky. V dobe ohromenia sveta bondovkami musel byť tento hrdina v Japonsku veľmi obľúbený. Na prvú epizódu veľmi šikovné, s veselými balónmi pri víťazstve. ()

Madžucuši to jobareta otoko (1971) (E02) 

Scéna strieľajúcich zločincov v tme a ich obete pri striedaní tmy a jej zobrazenia poteší. Dnes by sa dala spraviť aj lepšie, s viac detailmi, no na dobu vzniku je výborná a má čo ponúknuť aj v dnešných časoch. Jigen poctivo udržiava mušku, kým Lupin rybárči. V tíme vládne nedôvera. Jigen varuje Lupina Fujiko, lebo ona sa vystavuje nebezpečným situáciám a tým pádom ich strháva so sebou. Lupin tu pôsobí ako tmel tímu. Chlapci sú veru nespokojní s kúzelníkom, ktorého telo nereaguje na guľky a vydáva oheň. Tvorcovia sa hrajú s rozmazaním a zostrením obrazu. Facka žene a trhanie jej šiat znova ukazujú na seinen, rovnako aj brutálne naloženie so súpermi v boji. Vidíme aj parodovanie Lupinovej povahy, ale v žánroch je aj Comedy. Ďalšia zábavná epizóda, pri ktorej striedanie drsnej drámy a humoru príjemne prestrieda adrenalín s endorfínmi. ()

Saraba itošiki madžo (1971) (E03) 

Fujiko vytvára ďalší problém, ktorý sa Lupin rozhodne riešiť. Zachraňuje pôvabnú Lindu, ktorá sa však ukáže nebyť taká bezbranná, ako sa na prvý pohľad zdá. Lupin a Jigen sa zoznamujú so syndikátom. Dočkáme sa aj pohotového strieľania, tentoraz od Lupina. Dozvedáme sa Lupinove motto a pobaví jeho namyslenosť v zajatí. Bohužiaľ jeho escape strategy je vycucaná z prsta a tým pádom dehonestuje predošlý dej, ku čomu sa pridávajú aj strely, ktoré naňho presne mieria, no nikdy ho netrafia. Chýba aj krv pri postrelení ľudí. Mimo je aj Lupinova rozcítenosť v čudnom momente (nevyhŕknu mu slzy nad smrťou asi milenky, ale vyhŕknu mu pritom, ako pre neho spraví jeho femme fatale dobrý skutok). Spoilery. Fujiko povie, že keby v rakete boli dvaja, neuletela by ani 100 metrov a tak nechá len v nej len Lupinovi. Napriek tomu si to na poslednú chvíľu rozmyslí a je tam s ním, pričom havarujú najviac asi o tých 100 metrov od miesta štartu. Ženská vrtkavosť je síce nevyspytateľná, ale pri takýchto okolnostiach je to asi len hlúposť scenáru. Mimo je aj posledná scéna s SOS, kedy vôbec nie je jasné, prečo trojica nevyužila lietadlo, čo pilotoval Jigen. Epizóda, ktorá priniesla aj dobré scény, ale oveľa viac rozporov. ()

Dacugoku no chance wa ičido (1971) (E04) 

Animácia poteší, adrenalín zdvihne pridusenie strážnikov. Epizóda vo väzení je však nudná, plná hlúpych a nezmyselných scén, ktoré sa spoliehajú na vysokú inteligenciu jedného človeka s riadnou dávkou šťastia a hlúposť ostatných postáv. ()

Džúsandai Goemon tódžó (1971) (E05) 

Animácia prírody upokojuje a hostí samurajov tréning. Samuraj Goemon, jedna z hlavných postáv seriálu, sa predstavuje prvýkrát až tu. Nevidíme však nejaké jeho hodnoty, okrem egoizmu, čím si veľa sympatií nezíska, lebo obľúbený egoista seriálu je už Lupin III. Goemon pobaví s hláškou, ktorá sa dá preložiť ako: „Vtedy, keď si si všimol môj meč namierený na teba cez podlahu, si prišiel s touto historkou.“ Epizóda je však egomaniackou nudou s predvídateľným dejom a hlúpymi postavami. ()

Reklama

Reklama