Reklama

Reklama

Po událostech z minulého dílu malá Jamie oněměla, ovšem zjistila, že je telekiniticky poutána ke svému strýci - vrahovi Michaelu Myersovi. A ten se vrací i na letošní Halloween. I tentokrát mu v cestě stojí jeho nemesis - Dr. Loomis, který má plán jak Michaela porazit. (Opsha)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (176)

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

Jestliže čtyřka částečně zničila závěr dvojky, tak tohle se závěru čtyřky doslova nahlas vysmálo. Až nechutně směšnej návrat Michaela do hry, to se jen tak nevidí. Jinak v podstatě to samý jako čtyřka jenže s tím rozdílem, že tady to moc nefunguje. Jo, Michael je sice vynalézavý (vidle apod.), ale to co tvůrci udělali s dějem (spojení neteře s Michaelem je tady tak okázale přehrávané až to působí jako rušivý element, a co má znamenat ten tajemný muž? že by oslí dvířka k šestce?) je katastrofální. Ještě, že film zachraňuje pár dobrých smrtí, střeštěná Tina (tohle je nejlepší hereckej výkon, tak dobře podanej výkon ztřeštěné a bezprostřední puberťačky se jen tak nevidí) a pološílený Loomis, za to 3*, jinak by asi byly jen 2. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Piata cast Halloweenu sa dockala roku vzniku 1989. Reziser stvorky Dwight H. Little bol opat vymeneny /ach, ako tie caste vymeny reziserov skodia hororovym seriam : Friday 13th je krasny dokaz/ za Dominique Othenin-Girarda. Ten sa vsak chvalabohu rezii rozumel, a tak aspon ta strasidelna atmosfera tu je, Michael Myers tiez, akurat tie dristy okolo telepatie ma viac srali nez zaujali. Donald Pleasence na urovni. 70 % ()

Reklama

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Posledná polhodinka je fajn. Kým sa k nej dopracujú, je to také hodne divné a ukecané, a nie natoľko vážne ako predošlé časti. Tvorcovia si asi uvedomovali, že strach a atmosféru obsiahnutú v prvých dvoch dieloch vytvoriť nedokážu a pojali to miestami dokonca humorne(!) a odľahčene. Tá vec s malou Danielle Harris nefunguje ako by mala a v priebehu prvej hodiny je aj úmrtí nejak poskromne, nakoniec sa to teda pokúsia dohnať už spomínanou záverečnou tridsať minútovkou (no dobre, možno štyridsať) a hneď sa je na čo pozerať. No a potom príde záver a s ním jeden veľký krvavý otáznik. 65% Podľa mňa lepšie než predošlá časť. R.I.P. Dr. Loomis. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Spoilery. Päťka sa na scéne zjavila len rok po štvorke a teda zázrak sa nekoná. Samozrejme je logické, že sa vracia Michael Myers (hoci po skúsenostiach z trojky...), ale fakt je, že v jednotke a dvojke a štvorke prežil také šialenosti, že už sa z pokusov o jeho likvidáciu stáva neuveriteľná (a najmä zbytočná) fraška. Naopak, kým jeho je prakticky nemožné zneškodniť, on zneškodňuje každého a ako je v jeho zvyku, i tentokrát razantne brutálnym spôsobom. Obetí je ako na bežiacom páse, je to proste už len klasická osemdesiatková krvavá bezduchá vyvražďovačka. Toho vinou je nám jasné, že neprežije skoro nikto. Takže napätie je prakticky nulové. Päťka zároveň sklame každého, kto sa na ňu tešil po prekvapivo drsnom konci štvorky, kedy Myersova neter Jamie vykročila na podobnú cestu, ako on v 70. rokoch. Päťka túto dejovú linku síce úplne neignoruje, ale ukáže sa, že Jamie dá sa povedať ovládal jej ujo, takže krv na rukách nepatrí ani tak jej, ako skôr jemu. Juj bisťu, to je ale šalamúnske riešenie! Takže naďalej je hlavným zlom Myers a Jamie úbohá, nešťastná obeť. Novinkou v sérii je jednak jej telepatické napojenie na uja (vidí, čo práve robí a ak sa chystá zabíjať, dostane Jamie nervový záchvat) a jednak príchod Muža v čiernom. To je slepá ulička (treba dodať, že jedna z mnohých), do ktorých séria behom desaťročí zabŕdla a ktorá naplno vyvrcholila až v nasledujúcej časti, v ktorej sa ukázalo, že Michael bol pod vplyvom sekty zastupovanej práve Mužom v čiernom. Ten sa postará o absurdné finále, kedy vystrieľa policajnú stanicu (čo vtedy bolo v móde – Terminátor, Stopár) a následne prinúti nič nechápajúceho diváka kuriózne civieť na záverečné titulky. Plusom je tradične Dr. Loomis, aj keď Pleasence bol v danej úlohe natoľko doma, že už to preháňa a miestami je skôr otravný, než charizmatický. Haddonfieldský policajný zbor tentokrát pozostáva z extra tupcov v čele s (pseudo)komickou dvojkou, čo je našťastie jeden z minima pokusov o odľahčenie temnej atmosféry nielen v päťke, ale všeobecne v komplet celej ságe. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Z nejakého mne neznámeho dôvodu je vraždiaci idiot v bielej maske taký populárny, že ho musia kriesiť znova a znova, a hoci sa ho zbaviť pokúšal aj sám jeho tvorca a napriek tomu, že svoju vražednú silu už predal neteri a mohol by spokojne odpočívať v pekle, diváci ho stade neprestávajú ťahať von na nekonečnú misiu vraždenia nevinných mladistvých, ktorí nič nechápu... podobne ako ja. Piaty (alebo štvrtý, ako to kto vníma) HALLOWEEN je slasherová tuctovka, v ktorej zvedavosť vzbudzuje aspoň neistota ohľadom toho, či chce Michael svoju neter zabiť - asi hej, keďže nevyužila príležitosť prebrať jeho kšeft - a identita tajomného cudzinca, čo sa tam celý čas motá. Kým štvorka mala peknú atmosféru, ale mizernú akciu (ktorú sa snažili zakryť najvyšším počtom obetí v sérií, hoci divák lačný krvi si žiadnu z nich nevychutnal a mnohé ani nevidel!), tu je to naopak - akcia je príjemne brutálna, popritom sa však ukazuje, že hoci sme stále v Haddonfielde, Halloween sa iba o rok neskoršie odohráva v lete - stromy sú nádherne zelené a po celý čas svieti slnko, dobre že nie aj v noci - to asi aby zmiatli Myersa. Ku koncu ako obvykle v tomto žánri pribúda nudy - a adrenalín zdvihne iba záver v Michaelovom dome - predovšetkým majstrovská sekvencia v šachte na bielizeň. Inak sa tu naplno ukazuje, aká je malá Harrisová výborná herečka, nesúc bremeno skoro celého filmu a scenáristické výmysly ohľadne telekinetického prepojenia s Myersom, ktoré sa napokon vytratia a nezískajú žiadny zmysel. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (25)

  • Autobus, ze něhož vystoupí muž v okovaných botách, zastaví před obchodem, kde si v předchozím díle Jamie Lloyd (Danielle Harris) a Rachel Carruthers (Ellie Cornell) kupovaly kostým na Halloween. (HellFire)

Reklama

Reklama