Reklama

Reklama

Avanpost

(festivalový názov)
  • Rusko Avanpost (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti se cosi přihodilo. Spojení mez většinou měst na Zemi se přerušilo. Kosmonauti objevili na území východní Evropy malou kruhovitou oblast, která stále žije. Co armáda nalezne za hranicemi této oblasti šokuje všechny. V obchodech, v automobilech, na silnicích, v budovách nemocnic a nádraží, všude jsou stopy boje. Kdo nebo co likviduje všechno živé? A jak dlouho vydrží poslední základna lidstva? (Týden ruského filmu)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (84)

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Veľký ruský blockbuster. Zaradil by som ho na druhé miesto za Vtorzhenie čo sa týka epickosti resp. megalomanskosti, ale čo sa týka technickej stránky, tak to bola lahôdka. Supermoderná vojenská technika, pancierovanie, exkoskelete (niekto si ich ani nevšimne, lebo neplnia úlohu ako v Edge of Tomorrow, ale skutočnú ako dnes, takže pomáhajú niesť napr. ťažký guľomet jednou rukou), štvornohí roboti od Boston Dynamics, výbava vojakov ako z projektu Land Warrior (kto pozná, pozná, kto nie, jeho problém), fantastické prestrelky a krvavé, hromadne umierajúce masy ľudí, aj keď krátka, ale predsa jazda transportérom a ľahkým tankom cez davy, brutálne efektné scény (úvod navnadí na film ako sviňa) a čuduj sa svete aj znovu originálna myšlienka, rovnako ako pri Sputniku to malo inšpirácie inde, ale len okrajové a myšlienka bola ojedinená, ktorú som v takejto podobe buď ešte nevidel spracovanú, alebo ak aj hej, tak to muselo byť nevýrazné, keď mi vyfučala z hlavy. Potešil Konstantin Lavroněnko, s ktorým som videl viacero filmov, naposledy Koma a tiež Pjotr Fjodorov, s ktorým som videl deň pred Blackoutom Sputnik. Držím Rusom na poli filmov palce. Niekomu sa ich filmy nepáčia, ale ja oceňujem jednak to, že v niektorých veciach sa na Amíkov dotiahli, v niektorých nie, v niektorých ich aj prekonali (náznaky originality sa veľmi cenia, USA je kopírka za kopírkou) a pritom stále zostávajú svoji. Mal som možnosť pozerať film s anglickým dabingom, ale po prvých pár okamihoch som ho vymazal a pozrel radšej ruský originál, ten tam predsa len sedel viac. Jediný iný dabing, ktorý im sadne je slovenský alebo český. Takže super. SPOILER: Koniec trochu otvorený resp. určený pre dodatočnú myšlienku, čo je tiež vzácnosť, ale keďže som film nepretrpel ako niektorí a pochopil a vnímal aj detaily, tak ja som pre seba pochopil koniec tak, že si deti nechali jednak preto, že to boli deti a chceli sa vzoprieť tak tej myšlienke, ktorú o ľudstve mal Id a v podstate sa týkala účelu ľudstva a jednak preto, že sa ich pokúsia vychovať "ľudsky" a časom možno využijú ich schopnosti liečenia, ktoré spomínal Id. Aspoň ja by som to takto urobil. SPOILER END. Späť k filmu. Je možno trochu trailerový, ale pripomína okrajovo jednak Battle Los Angeles a jednak World War Z a pritom si zachováva svoju tvár. Vsádza na efekt a úderné scény, dávkuje ich však obozretnejšie a nepreháňa to s nimi. Určite aj kvôli rozpočtu, ale dodatočný efekt je, že to nie je presýtené nikdy nekončiacou akciou, to je niekedy aj na škodu. Rusi jednoducho v military ladených filmoch sú jednotka vo svete. ()

NiWi 

všetky recenzie používateľa

Tak rusáci už se vizuálně zdařile dotáhly na své západní kolegy. Jestli se totiž musí moderním ruským velkofilmům něco přiznat, tak že vypadají skvěle a dobře se na ně kouká. Kde však přichází šílený rozkol je scénář a postavy. Scénář je místy hrozně zkratkovitý, nedotáhnutý, chce vyprávět mnoho ale místo chybí. Tam, kde vynikají akční scény člověk občas tápe po tom, co se vlastně děje a jaký to má význam. Skvělý vizuál a zajímavý námět to hodně zachraňuje, a vypadá to, že se na ruskou filmovou produkci budu muset odteď více zaměřit. ()

Reklama

Lavinia

všetky recenzie používateľa

Klasická roztahaná invazní scifárna, kde pro jednou se emzák místo New Yorku zaměří na Moskvu. Nu, proč ne. Ovšem z dnešního válečného hlediska je ta ruská "mírumilovnost" hodně cítit už zde, mentalita se nezapře. Stručně řečeno: emzáci z hodně daleka nějak zjistili, že je možno se z jejich umírající planety přestěhovat na Zemi, takže vyslali nějaký virus = lidstvo, aby zničilo původní obyvatelstvo (teď už vím, kdo stavěl pyramidy a proč jsou ty obrázky egypťanů tak divně ploché), nu a lidstvo nějak zdivočelo, takže je ho třeba vybít, aby se tu nyní mohli emzáci po 200 000 letech zabydlet. Kupodivu ale lidstvo (nebo jen Rusové) utrpělo po těch staletích k agresivitě i měknutí mozku, protože emzáky vybijí, ale jejich dětičkám (nadaným telepatům a manipulátorům) umožní přežít. Jak znám mládež, čeká je docela překvapení. Pro fanoušky scifi. ()

BarryLyndon 

všetky recenzie používateľa

Váhám, jestli to bude guilty pleasure nebo opravdu povedené ruské scífko z blízké budoucnosti. Protože mi tam mraky věcí bylo opravdu na výši a povedených, třeba robo pes od Boston Dynamics nebo exoskeletony. Vůbec, jestli má někdo rád military scifi, tak si užije. Jinak to dějově plácá páté přes deváté, občas povedeně, občas ne. Ale jedno je jasné, je to určitě povedenější, než Prometheus který to hlavně ke konci hodně vykrádá. Asi bych se o tom s nikým do krve nehádal, ale užil jsem si to. 8/10 ()

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Standardní sci-fi v americkém kabátě má slušivý vizuál a údernou hudbu, která už ale zazněla v jiných filmech, což nakonec nevadí, jelikož pomáhá budovat napínavou atmosféru. V téhle military science fiction sice jde o zásah zvenčí, boje se ale odehrávají mezi lidmi. Samozřejmě inspirace řadou filmů je znát (Hvězdná brána, Den nezávislosti, Blade Runner, Bitevní loď, Vetřelec ad.). „Kdo myslíte, že postavil pyramidy a podmořská města?" A proč se asi nepřítel jmenuje Ra? Líbila se mi první vlna útoku na základnu, solidní byl průjezd obrněných vozů rozzuřeným davem, kdy krev stříká na všechny strany a do toho se střílí a padají sebevrazi s výbušninami ze střech domů. Jasně, občas jsem měl pocit, že se kulky vybraným postavám až zázračně vyhýbají, jindy naopak braly vše a efektně ve zpomalených záběrech prolétávaly skrze sklo, zdi i těla. I když se jedná o tuctové béčko, tak bez ohledu na stopáž mi rychle uteklo. V oblasti sci-fi asi Rusové nikdy nedostihnou Američany nebo Angličany, jejich snahu je však třeba pochválit. Jen závěr mi přišel rozpačitý a zvednutá sekera měla rozhodně dopadnout... ()

Galéria (78)

Zaujímavosti (4)

  • Asi 70 % filmu je vytvořeno pomocí počítačové grafiky. (Leopard105)
  • Ústřední píseň k filmu s názvem „Fine“ napsal a nazpíval rapper a člen kapely Linkin Park Mike Shinoda. (NiWi)
  • Režisér Egor Baranov prohlásil, že film je spíše anti-válečný, protože se snaží neukázat sílu armády, tak jako to bývá ve filmech jako Transformers (2007), Top Gun (1986) a v dalších hollywoodských filmech. (Leopard105)

Reklama

Reklama